Rita, Adrian, Alexandru, Sergiu, Andrei si Maxim sunt doar cativa din copiii care traiesc sub blestemul Cernobilului. Putini le inteleg durerea. Desi sunt abia la inceputul vietii, au trecut prin mai multe incercari cumplite. De multe ori, zilele lor de nastere ii gasesc pe patul de spital, dupa cumplitele sedinte de chimioterapie.
Numai in R. Moldova in 2006 au fost inregistrate 81 de noi cazuri de cancer la copii. Cei mai multi sufera de leucemie. Pana nu demult au fost cumva neglijate efectele dezastruoase ale radiatiilor de la Cernobil asupra sanatatii oamenilor. Exista insa si dovezi medicale clare, care sustin existenta unei legaturi intre efectele exploziei de la Cernobil si bolile actuale.
Rita, Adrian, Alexandru, Sergiu, Andrei, Maxim si alti zeci de copii cu diverse probleme de sanatate vin dupa ajutor la Fundatia «Ecoul Cernobilului». Parintii lor
«Oricum, degetele
Iulia, mama Ritei,
Nepasare si indiferenta crasa
Adrian are acum 18 ani. Din cauza unei tumori la hipofiza, a suportat o interventie chirurgicala la cap la doar sapte ani. Ulterior au mai aparut un sir de alte boli. In acest rastimp a avut de indurat nu doar durerile atator tratamente, ci mai ales intoleranta celor din jur. A stiut insa sa le infrunte pe toate cu stoicism. Doar cei apropiati
Mama baiatului ne povesteste ca
Opinia expertului
Natalia Hasan, presedintele Fundatiei «Ecoul Cernobalului»
«Nici pana acum lumea
Cam de aici ar trebui sa inceapa discutia despre toleranta fata de acesti suferinzi. Nu poti sa fii tolerant atata timp cat nu esti informat. Oamenii nu cunosc problemele si necazurile persoanelor bolnave de cancer. Iar despre aceasta se vorbeste prea putin.
Suntem vaduviti de sentimentul de compasiune, nu avem responsabilitate civica fata de cel de alaturi. Suntem tari doar la compartimentul teorie. Sunt organizate nenumarate seminare, implementam programe, dar rezultatele sint insesizabile.
Bolnavii de cancer nu au nevoie doar de mese de binefacere. Ei au nevoie in primul rand de sustinere morala, de reabilitare si de atentia sincera a noastra.»
Dictionar
Leucemie s.f. Boala de sange caracterizata prin cresterea patologica a numarului de leucocite din organism si prin aparitia unor leucocite imature; leucoza, mieloza.
Cancer, cancere, s.n. Termen general care denumeste diverse
forme de tumori maligne ce se caracterizeaza
Iradiere, iradieri Expunere accidentala a organismului la radiatiile substantelor radioactive, urmata de tulburari organice.
Iuliana Josu
Rubrica realizata de Asociatia Presei Independente (API) cu suportul Ambasadei Regale a Norvegiei la Bucuresti