Lista donatorilor Partidului „Șor” care ar putea fi anchetați de procurori pentru fals în declarații
Patru agenți economici, care au făcut donații de peste 2 milioane de lei pentru Partidul „Șor”, ar putea fi anchetați pentru fals în declarații după ce Comisia Electorală Centrală a aprobat o decizie prin care a constatat că Partidul „Șor” a fost finanțat neconform în cadrul campaniei electorale.
Potrivit Alinei Rusu, președinta CEC, cei patru agenți economici au depus declarații pe proprie răspundere prin care confirmau că, în decurs de un an înainte de începerea perioadei electorale, nu au desfăşurat activităţi finanţate sau achitate din mijloace (fonduri) publice. Totuși, datele Agenției Achiziții Publice relevă faptul că cei patru agenți economici au câștigat mai multe contracte cu statul, respectiv, acest lucru îi împiedică să doneze pentru partidele implicate în campania electorală.
Conform Codului Electoral, se interzice finanțarea și susținerea materială a activităților partidelor politice de către persoanele juridice care, cu un an înainte de începerea perioadei electorale, au desfăşurat activităţi finanţate sau achitate din mijloace (fonduri) publice, precum şi de către persoanele juridice cu capital străin sau mixt.
Astfel, Comisia Electorală Centrală urmează să sesizeze Procuratura Generală în legătură cu informațiile false indicate în Declarațiile pe propria răspundere despre inexistența cotei de stat, străine sau mixte în capitalul social, precum și privind lipsa restricțiilor prevăzute de Regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale, depuse de agenții economici: SRL „Forsbeta”, SC „Laslux” SRL, SRL „Vent Sistem Companie Climatica” și SRL „Exfactor-Grup”.
„Exfactor-Grup” este, în prezent, una dintre cele mai active companii de construcţii de pe piaţa imobiliară din R. Moldova. ZdG a scris anterior că „Exfactor-Grup” este compania care ridică un hotel cu 12 niveluri în curtea fostului conac urban. Firma condusă de Tonu a efectuat şi lucrările de construcţie şi modernizare la Aeroportul Internaţional Chişinău, controlat de Ilan Şor prin intermediul companiei „Avia Invest”. În septembrie 2018, firma lui Vladimir Tonu a înregistrat la ASP dreptul de posesie asupra hotelului „Cosmos”. Clădirea fost cumpărată de „Exfactor-Grup” de la „Infoton-Com”, una dintre companiile controlate în trecut de Ilan Şor. Tot „Exfactor-Grup” este și unul dintre fondatorii companiei care a primit dreptul de a dministra „Gările și stațiile auto” pentru un termen de 25 de ani. În campania electorală, Exfactor a făcut donații pentru Partidul „Șor” în mărime de 695 de mii de lei.
SRL „Forsbeta”, condusă de Iurie Caramarenco, este specializată în activități de turism, iar în anul anterior alegerilor a avut 26 de contracte de achiziții publice atribuite cu diverse instituții de stat. În campania electorală, SRL „Forsbeta” a făcut donații pentru Partidul „Șor” în mărime de 695 de mii de lei.
SRL „Vent Sistem Companie Climatica”, condusă de Victor Cornilor, a încheiat în anul precedent alegerilor trei contracte de achiziții publice. Conform siteului campaniei, SRL-ul are ca domeniu de activitate proiectarea, furnizarea și instalarea sistemelor de climatizare, a sistemelor de ventilație, precum și a sistemelor de încălzire. În campania electorală compania a făcut donații pentru Partidul „Șor” în mărime de 400 de mii de lei.
Cel de-al patrulea agent economic, SC „Laslux” SRL, condus de Igor Andrianov, are ca activități nelicențiate comerțul și lucrări de construcție, iar în campania electorală a făcut donații în mărime de 300 de mii de lei pentru Partidul „Șor”.
La mai mult de o lună distanță de la alegerile parlamentare, CEC a constatat că Partidul „Șor” a fost finanțat în campania electorală pentru alegerile parlamentare contrar prevederilor Codului electoral. În cadrul ședinței CEC, Alina Rusu a declarat că Partidul „Șor” a obținut în campania electorală donații în mărime de 2 090 000 de lei de la agenți economici care au beneficiat în anul precedent alegerilor, de bani din fonduri publice, lucru care contravine Codului electoral. Astfel, CEC a stabilit că Partidul „Șor” a încălcat prevederile Codului electoral, motiv pentru care este somat ca în termen de șase luni să verse în bugetul de stat cele două milioane de lei.