Ex-judecătorul care critica sistemul învinge la Curtea de Apel
La 16 iulie, Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 16 octombrie 2018 prin care Gheorghe Balan, actualul șef interimar al Inspectoratului General al Poliției, a fost demis din funcția de judecător. În baza hotărârii Consiliului, anulată recent, la 28 decembrie 2018, președintele Igor Dodon semna decretul prin care îl elibera din funcție „în legătură cu comiterea unei abateri disciplinare”.
Totodată, marți, 23 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii a examinat o contestație depusă de Gheorghe Balan într-o altă procedură disciplinară care fusese inițiată în privința sa de către Colegiul Disciplinar, în urma căreia a fost demis, repetat, din funcție, la 18 ianuarie 2019, după emiterea decretului de către președinte. Membrii Consiliului au înlocuit pedeapsa privind „eliberarea din funcție” cu una mai puțin severă – „mustrare”.
Gheorghe Balan, ajuns în ultimii ani în atenția opiniei publice, după ce a comparat justiția din R. Moldova cu o stână, pe politicieni numindu-i „măscăricii de la guvernare care se vor dictatori”, a fost demis, printr-o hotărâre a Colegiului Disciplinar (CD) de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din 20 aprilie 2018, în urma unei plângeri depuse de un primar democrat și de opt consilieri locali.
Citiți și: (doc) Cum a motivat Colegiul Disciplinar demiterea judecătorului Balan
Judecătorul contestă demiterea, dar președintele semnează Decretul
Aceștia motivau demersul prin faptul că s-ar fi simțit amenințați de discursul judecătorului și de faptul că acesta i-a acționat în judecată. Plângerea aleșilor locali a fost susținută de un demers al Serviciului de Informații și Securitate, iar membrii CD au motivat decizia de demitere din funcție prin faptul că magistratul ar fi oferit consultații juridice „în public”, ar fi vorbit, tot în public, despre procesele de judecată pe care le-a intentat, dar și pentru că ar fi fost implicat în activități politice, după ce a asistat, de pe scenă, la un discurs al politicianului Andrei Năstase, pe care l-a și aplaudat.
Hotărârea CD a fost aprobată de CSM la 16 octombrie 2018. Ulterior, aceasta a fost remisă șefului statului pentru a fi oficializată. Astfel, prin Decretul lui Igor Dodon din 28 decembrie 2018, Gheorghe Balan era demis din sistemul judecătoresc. Șeful statului semnase Decretul de eliberare din funcție a lui Gheorghe Balan deși acesta contestase Hotărârea CSM la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
CA Chișinău anulează hotărârile care au stat la baza Decretului președintelui
La 5 aprilie 2019, ținând cont de faptul că instrase în vigoare noul Cod administrativ, CSJ a trimis cererea lui Balan la CA Chișinău. Astfel, la 16 iulie 2019, judecătoarele Angela Bostan, Victoria Sârbu și Viorica Mihăilă au admis cererea depusă de Balan și au anulat hotărârea CD, dar și hotărârea CSM, prin care Gheorghe Balan era demis din funcție la 16 octombrie 2018. Hotărârea este executorie, dar cu drept de atac la CSJ în termen de 30 de zile.
Epopeea însă nu se oprește aici. Printr-o Hotărâre a plenului CD din 18 ianuarie 2019, Gheorghe Balan, demis anterior din sistem, a aplicat în privința acestuia o nouă sancțiune sub forma „eliberării din funcția de judecător”. CD a constatat că „judecătorul , pe parcursul a unei perioade scurte de timp, a comis acţiuni identice după conţinut, aplicând din neglijenţă gravă legislaţia contrar practicii judiciare uniforme, precum şi acţiuni în procesul de înfăptuire a justiţiei care fac dovada incompetenţei profesionale grave şi evidente”.
La 23 iulie 2019 însă membrii CSM, examinând contestația depusă de Gheorghe Balan, au adoptat o nouă hotărâre prin care au înlocuit pedeapsa privind „eliberarea din funcție” cu una mai blândă – „mustrare”.
Balan: „E o modalitate de a mă opri să candidez”
Gheorghe Balan, numit în urmă cu o lună și jumătate în funcția de șef interimar al Inspectoratului General al Poliției, cataloghează decizia recentă a CSM prin care i-a fost schimbată pedeapsa disciplinară drept incorectă.
„Faptele care mie mi s-au imputat nu erau abateri disciplinare, nici la momentul acela, cu atât mai mult după modificarea legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor. E o modalitate de a mă opri pe mine, în cazul în care mă întorc în sistemul judecătoresc, să pot candida, în decursul unui an de zile, la nicio funcție, fiind pedepsit disciplinar”, crede Balan.
Cu referire la hotărârea CA Chișinău din 16 iulie, prin care a fost anulată hotărârea CSM de eliberare din funcție, Balan precizează că încă nu a prezentat documentul președintelui, pentru ca a-i cere să-și anuleze Decretul pentru că așteaptă să expire termenul de atac.
„Aștept să văd ce va face CSM. Atunci, CSM nu trebuia să trimită Hotărârea de demitere a mea din funcție la președinție, pentru că ea era contestată. Ei însă au trimis-o în grabă, pentru că nu au dorit să mă suspende din funcție, așa cum eu am solicitat la începutul lunii ianuarie, în legătură cu faptul că eram candidat pe listele Blocului ACUM la funcția de deputat”, afirmă Gheorghe Balan, care a fost judecător din anul 1996 până în momentul demiterii.