Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Hotărâre mai „blândă” pe numele…

Hotărâre mai „blândă” pe numele lui Gheorghe Balan la Consiliul Superior al Magistraturii

Gheorghe Balan

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis astăzi, 23 iulie, contestația depusă de Gheorghe Balan, actual șef interimar al IGP, împotriva hotărârii Colegiului disciplinar din 18 ianuarie 2019, prin care a fost eliberat din funcția de judecător.

Membrii CSM au adoptat o nouă hotărâre prin care au constatat abaterea disciplinară, dar au înlocuit pedeapsa privind „eliberarea din funcție” cu una mai puțin severă – „mustrare”.

Prin hotărârea plenului Colegiului disciplinar din 18 ianuarie 2019, Gheorghe Balan, demis anterior din sistem, a aplicat în privința acestuia o sancțiune sub forma „eliberării din funcția de judecător”.

Colegiul disciplinar a constatat că „judecătorul Balan Gheorghe, pe parcursul a unei perioade scurte de timp, a comis acţiuni identice după conţinut, aplicând din neglijenţă gravă legislaţia contrar practicii judiciare uniforme, precum şi acţiuni în procesul de înfăptuire a justiţiei care fac dovada incompetenţei profesionale grave şi evidente”.

Mai exact, Colegiul a stabilit că Gheorghe Balan ar fi aplicat „vădit incorect prevederile art. 79 Cod penal”, deoarece ar fi dat în două dosare pedepse sub formă de amendă, pe când infracțiunile pentru care au fost condamnați inculpații ar fi fost „deosebit de grave”, iar legea prevede în asemnea cazuri doar „pedeapsa închisorii”.

În aprilie 2018, Gheorghe Balan, cumătrul liderului PPDA, Andrei Năstase, a fost demis din sistem de Colegiul disciplinar al CSM în baza unei sesizări a SIS, dar și a unei plângeri semnate de autoritățile satului Puhăceni, raionul Anenii Noi. Colegiul și-a întemeiat decizia de demitere a magistratului pe faptul că acesta ar fi oferit consultații juridice locuitorilor din Puhăceni, pe o cauză aflată în proces de examinare la Judecătoria Anenii Noi, contrar prevederilor Legii cu privire la statutul judecătorului și pentru implicare în activități politice, după ce a asistat, de pe scenă, la un discurs al politicianului Andrei Năstase, pe care l-a și aplaudat, în octombrie 2016.

Gheorghe Balan a devenit cunoscut opiniei publice drept unul dintre cei mai critici judecători din R. Moldova față de problemele și corupția din sistem. 

La alegerile parlamentare din 24 feburarie 2019, Gheorghe Balan a candidat pentru un fotoliu de deputat pe circumscripția nr. 34 Anenii Noi, din partea Blocului ACUM, fără a fi membru de partid.

În prezent, acesta este șef interimar al Inspectoratului General al Poliției, fiind numit în funcție de ministrul de Interne, Andrei Năstase.