(doc) Comisia de la Veneția face recomandări legislative privind finanțarea politicului în R. Moldova
Cetățenii R. Moldova care trebuie să aibă posibilitatea de a face donații financiare pentru partidele politice pe care simpatizează din veniturile pe care le-au obținut în afara țării. Este una dintre recomandările-cheie ale Comisiei de la Veneția, care a publicat o opinie referitor la cadrul legal care reglementează finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în R. Moldova, pregătită în comun cu Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR). Opinia a fost solicitată la 14 septembrie curent de către președintele Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Cesar Florin Preda.
Experții mai recomandă R. Moldova reducerea plafoanelor anuale pentru donațiile private către partidele politice, consolidarea capacităților tehnice și politice ale Comisiei Electorale Centrale și creșterea numărului și tipurilor de sancțiuni pentru ilegalitățile admise de partidele politice.
Experții europeni au menționat că mai multe recomandări formulate, atât în 2013, cât și în 2017, nu au fost transpuse în practică, iar unele modificări ale legislației electorale din R. Moldova au generat inconsecvențe juridice, respectiv, au devenit dificile de aplicat în practică.
Experții menționează că principalele preocurpări sunt lipsa unei monitorizări exhaustive și aplicarea insuficientă a prevederilor legislației.
Respectiv, Comisia de la Veneția a subliniat faptul că o reformă eficientă a finanțării politicului în R. Moldova nu este doar o chestiune de adoptare a textelor legislative, dar depinde de voința politică și de implementarea practică a prevederilor care trebuie create printr-un sistem cu adevărat transparent, care ar crea condiții de egalitate pentru toate partidele politice. „Este crucial ca noile reglementări să fie interpretate astfel încât să poată fi implementate eficient”, se arată în decizia Comisiei.
-
să permită cetățenilor R. Moldova de a face contribuții private, în limite clar definite, din veniturile obținute în afara țării, sub rezerva unor cerințe adecvate de transparență și de supraveghere atentă;
-
în lumina contextului actual, se vor reduce în continuare plafoanele anuale pentru donațiile private destinate partidelor politice și concurenților electorali;
-
să sporească semnificativ mecanismele de supraveghere și aplicare a regulilor privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale. Comisia Electorală Centrală (CEC) sau alt organism desemnat ar trebui să primească suficiente resurse, inclusiv un număr corespunzător de personal specializat în auditul financiar, precum și un mandat sau o obligație clară de a audita rapoartele financiare ale partidelor politice și ale concurenților electorali, să verifice exactitatea informațiilor transmise, să inițieze investigații privind posibile nereguli și să utilizeze competențe sporite pentru coordonarea cu autoritățile de aplicare a legii și cu alte organisme relevante;
-
să consolideze regimul sancțiunilor disponibile pentru încălcarea regulilor de finanțare a partidelor și a campaniilor, inclusiv prin privarea părților de fonduri publice la alte încălcări decât neexecutarea citării de către CEC, și creșterea nivelului amenzilor administrative.
Analistul politic Igor Munteanu, director executiv IDIS „Viitorul”, a făcut pentru ZdG o analiză a recomandărilor respective și a subliniat că opinia Comisiei de la Veneția este importantă pentru că reprezintă o „diagnoză corectă a principalelor infecții care există în sistemul organizării alegerilor în R. Moldova”.
„Această opinie a fost solicitată de reprezentatul unei comisii de monitorizare a Comisiei Europei, Cesar Florin Preda, din cauza preocupărilor care există în sânul acestei Comisii de monitorizare asupra practicilor de finanțare ilicită în campaniile electorale din R. Moldova. Deja a doua zi după ce a fost solicitată opinia, Comisia a dispus formarea grupului de lucru pe analizarea circumstanțelor formulate în solicitare. Respectiv, motivul pentru care a fost efectuată monitorizarea se referă la faptul că Moldova este frecvent verificată la capitolul îndeplinirea obligațiilor sale în calitate de membru al Consiliului Europei. Preocurpările date apar pe agenda acestor instituții specializate, cum este Comisia de la Veneția, mai ales în contextul când anumite recomandări nu au fost luate în considerație, au fost minimizate ca abordare și ca valoare. Mă refer la faptul că Parlamentul R. Moldova a adoptat un sistem electoral mixt în pofida recomandării insistente a Comisiei de la Veneția de a nu adopta astfel de legi”, explică Igor Munteanu contextul emiterii unei astfel de opinii.
Citiți AICI opinia directorui executiv IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu
Opinia Comisiei de la Veneția referitor la cadrul legal care reglementează finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale în R. Moldova