Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   DOC, VIDEO/ Casa de lux,…

DOC VIDEO Casa de lux, banii de la nuntă, tranzacţiile şi cariera unei dinastii de judecători

Casa cu două niveluri în care locuiesc soţii Ion şi Maria Guzun nu este înregistrată în registrul bunurilor imobile

Ion Guzun este judecător la Curtea Supremă de Justiţie, fiind promovat în 2014, în urma unui concurs în care a avut cel mai slab punctaj dintre toţi cei patru candidaţi. Maria Guzun, soţia acestuia, este judecătoare la Curtea de Apel Chişinău de peste un deceniu. Recent şi Denis Guzun, fiul celor doi magistraţi, a fost numit judecător la Judecătoria Chişinău, deşi cel puţin 10 candidaţi au avut un punctaj mai mare decât el. Averea familiei Guzun a avansat proporţional cu ascensiunea în carieră a acesteia.

Denis Guzun, proaspătul judecător este implicat în tranzacţii imobiliare încă din perioada studenţiei. El conduce un Mercedes evaluat la 30 de mii de euro şi susţine că a câştigat, la nunta pe care a jucat-o în 2017, nu mai puţin de 110 mii de euro (!). Părinţii săi, soţii Ion şi Maria Guzun, locuiesc într-o casă de lux amplasată în coasta Chişinăului, pe care au început s-o construiască în urmă cu 6 ani şi despre care susţin în declaraţiile de avere şi interese că ar fi nefinisată. Imobilul nici măcar nu este înregistrat la Cadastru.

Denis Guzun în 2009, pe o reţea de socializare, la volanul unui automobil Mercedes

Denis Guzun are 30 de ani şi este fiul judecătorilor Ion şi Maria Guzun. Ca mulţi alţi tineri din R. Moldova, este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. La scurt timp după absolvire, în aprilie 2012, s-a angajat în câmpul muncii în calitate de jurisconsult la compania „Quo vadis” SRL. Nu s-a reţinut acolo însă prea mult timp. Mai exact, 10 luni, pentru că, la începutul lunii februarie 2013 şi-a dat demisia şi a preferat să calce pe urmele membrilor familiei, fiind angajat, peste două săptămâni, în calitate de asistent al unui judecător de la Judecătoria Anenii Noi.

Revenirea în justiţie şi promovarea la CSJ

Între timp, tatăl său, judecătorul Ion Guzun, renunţa la roba de avocat pentru a reveni la mantia de judecător, pe care o mai îmbrăcase în anii 1993-2003. În mai 2012, Ion Guzun a fost numit judecător la Curtea de Apel (CA) Bender, până la atingerea plafonului de vârstă.

Nu a zăbovit însă prea mult la CA, pentru că, în februarie 2014, a candidat la funcţia de judecător al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), condusă din mai 2012 de către fostul său coleg de facultate şi cumătru, Mihai Poalelungi, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale.

În urma unui concurs la care au participat cinci candidaţi, Ion Guzun a fost declarat de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) câştigător, deşi avea cele mai puţine puncte dintre candidaţii înscrişi în cursă, doar 57, pe când ceilalţi 4 aveau toţi peste 74 de puncte.

Ion Guzun a câștigat concursul pentru suplinirea funcției de judecător la CSJ deși avea cel mai mic punctaj dintre toți candidații

Fiul şi-a urmat tatăl la CSJ

Peste o lună, în martie 2013, la CSJ a ajuns şi fiul lui Ion Guzun, Denis, care a fost transferat de la Anenii Noi, tot în funcţia de asistent judiciar. În cadrul celei mai importante instanţe judiciare din R. Moldova, Denis Guzun a activat până în momentul în care a fost numit judecător la Judecătoria Chişinău, în urma unui concurs în care au participat 25 de candidaţi şi care s-a desfăşurat la 23 noiembrie 2018.

Denis a fost preferat de membrii CSM, deşi în concurs au existat cel puţin 10 candidaţi cu un punctaj mai mare, acumulat în urma evaluării membrilor Colegiului pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor din luna martie 2018.

Până a fi candidat la funcţia de judecător, Denis Guzun a susţinut, în 2017, la Institutul Naţional al Justiţiei, examenul de absolvire de rând cu persoanele care candidau la funcţia de judecător în temeiul vechimii în muncă, obţinând media 9.20, a patra dintre cele 34 de persoane evaluate.

Maria Guzun, soţia lui Ion Guzun şi mama lui Denis Guzun, este judecătoare la CA Chişinău din anul 2008, când a fost numită, prin transfer, de la Judecătoria sect. Râşcani, unde activa din 1996, conform informaţiilor de pe site-ul magistrat.md.

Nunta l-a făcut milionar

Familia Guzun, cu studii şi activitate în justiţie, a reuşit să-şi construiască, în ultimii ani, o avere de invidiat. Denis Guzun conduce, la 30 de ani, un Mercedes care valoarează 30 de mii de euro conform propriei evaluări indicate în declaraţiile de avere şi interese pentru 2016 şi 2017. Maşina a fost fabricată în 2013 şi cumpărată de el în 2016.

În 2017, Denis Guzun s-a căsătorit. La ceremonie, potrivit declaraţiei sale de avere şi interese, ar fi câştigat 2,2 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 110 mii de euro (!). Un calcul simplu arată că, dacă la nunta proaspătului judecător ales ar fi fost invitate 200 de cupluri, acestea urmau să doneze tinerei familii, în medie, câte 550 de euro (11 mii de lei) pentru ca suma să ajungă la 110 mii de euro, declaraţi de mirele judecător.

Tranzacţiile noului judecător cu bunuri subevaluate

Judecătorul Ion Guzun împreună cu fiica acestuia, Alina, şi ea absolventă a Facultăţii de Drept. După ce a activat în calitate de consultant în Secţia formare continuă din cadrul Institutului Naţional al Justiţiei, tânăra s-a mutat cu traiul în Olanda, conform informaţiilor postate pe profilurile ei de pe reţelele de socializare. Aici am găsit şi singura fotografie publică în care apare magistratul Ion Guzun

Conform informaţiilor din aceeaşi declaraţie, în 2017, Denis Guzun şi soţia sa erau coproprietari a 3 apartamente, dobândite în perioada 2013-2017, cu suprafeţe de 95, 60 şi 78 m.p. Anul trecut, noul judecător ales de CSM a înstrăinat locuinţa de 78 m.p., la doar câteva luni după ce a cumpărat-o de la compania „Actual Impex”, declarând că a obţinut pe ea suma de 190 de mii de lei (10 mii de euro).

Conform datelor de la Cadastru, apartamentul se află în sect. Buiucani din capitală, pe str. Calea Ieşilor. Un apartament în acea zonă, la preţ de piaţă, valorează cel puţin de 4 ori mai mult. Tot în 2017, Denis Guzun a înstrăinat un teren pentru construcţii cu suprafaţa de 6 ari, amplasat pe str. Tudor Vladimirescu din Durleşti, o suburbie a capitalei. Proaspătul judecător susţine că a primit de pe urma tranzacţiei suma de 89 mii de lei (4,5 mii de euro), deşi un asemenea lot se vinde, la preţ de piaţă, de câteva ori mai scump. Terenul de la Durleşti a fost cumpărat de către Denis Guzun în iunie 2009, pe când avea 21 de ani şi era student la Drept.

În 2017, Denis Guzun, fiind asistent judiciar la CSJ, a obţinut un venit de 66 mii de lei. El a mai trecut în declaraţia de avere şi interese pentru 2017 faptul că este proprietarul a patru terenuri şi al unei case de locuit, moştenită în 2007. Denis Guzun este fondatorul şi administratorul companiei „Guzun Prim”, care, însă, nu a avut vreodată activităţi comerciale. În 2013, când venea în justiţie, Denis Guzun indica în declaraţia de venituri şi proprietate că deţine cinci terenuri, o casă veche de locuit şi un Mercedes fabricat în 2009 şi achiziţionat în 2012.

Casa neînregistrată la Cadastru

Părinţii lui Denis Guzun, Ion şi Maria, au şi ei un trai îndestulat. Soţii Guzun locuiesc într-o casă de lux amplasată în Dumbrava, o localitate de la marginea Chişinăului. Terenul cu o suprafaţă de 11 ari, pe care este construit imobilul, a fost cumpărat de familia Guzun în 2012, an în care a fost obţinută şi autorizaţia de construcţie a casei.

Deşi imobilul este finalizat, iar în el locuieşte familia Guzun, în declaraţiile de avere depuse de cei doi magistraţi se precizează că acesta nu ar fi dat în exploatare, respectiv, nici nu este înregistrat la Agenţia Servicii Publice (Cadastru). Casa magistraţilor Guzun, care dispune de un garaj pentru două maşini şi două construcţii accesorii, se află pe aceeaşi stradă cu cea a procurorei Adriana Beţişor, care, după articolul ZdG din 2016, nu a mai fost finalizată.

Casa cu două niveluri în care locuiesc soţii Ion şi Maria Guzun nu este înregistrată în registrul bunurilor imobile

Ion Guzun (56 de ani) a condus până în 2017 un automobil de model VOLVO XC 70, fabricat în 2011 şi cumpărat în 2015. Anul trecut, maşina a fost vândută cu suma de 245 mii de lei. Magistratul şi-a cumpărat, în schimb, un BMW 520, fabricat în 2013, plătind 395 de mii de lei. Este, conform declaraţiilor de avere şi interese, singurul automobil deţinut, de facto, de Ion şi Maria Guzun.

Cei doi deţin, de asemenea, o casă la Măgdăceşti, r. Criuleni, 5 terenuri şi un apartament în Chişinău. Soţii Guzun ridică salarii lunare de aproximativ 20 de mii de lei. Maria Guzun (60 de ani) primeşte şi o pensie de aproximativ 10 mii de lei pe lună. Din 2013, familia Guzun are însă şi o datorie în valoare de 52 de mii de euro, contractată până în 2022, fără dobândă, de la o rudă apropiată, Vera Guzun.

Explicațiile familiei Guzun

„Fiul nostru, Denis Guzun, singur a luat decizia în alegerea profesiei. Faptul că noi suntem judecători nu l-a avantajat niciodată, dimpotrivă, aşteptările tuturor au fost mai mari, iar el a ţinut cont de aceasta, fapt confirmat prin susţinerea examenului de accedere în funcţia de judecător pe o notă foarte înaltă. Cât despre punctajul la care vă referiţi, toţi candidaţii la acest concurs au avut un punctaj foarte bun, însă la luarea deciziei, CSM, care este organul de autoadministrare judecătorească independent şi imparţial, ţine cont şi de alte criterii legale, care influenţează decizia finală. În R. Moldova, vor exista instanţe specializate, iar noi vom activa în diferite instanţe. Totuşi, în cazul în care va exista o incompatibilitate la examinarea unei cauze, Codul de Procedura Civilă al R. Moldova prevede abţinerea de la examinarea cauzei, care va fi utilizată în fiecare caz concret, precum şi se practică pe larg în momentul actual în situaţii similare.

În declaraţiile de avere aveţi toată informaţia necesară referitor la veniturile noastre. Casa în acest moment nu este finalizată, deşi construcţia a început acum 6 ani, iar la finalizarea proiectului vor urma procedurile de dare în exploatare.

Cu mulţi ani în urmă, noi i-am cumpărat (fiului, n.r.) un automobil modest, iar ulterior, pe parcursul anilor, fiul nostru, prin vânzarea-cumpărarea mai multor automobile, adaugând treptat bani, şi-a cumpărat acest automobil (Mercedes, n.r.).

Lotul la care vă referiţi (din Durleşti, n.r.) a fost o investiţie a soţului, care în acel moment era avocat, pentru fiu. Terenul a fost achiziţionat la un preţ foarte avantajos. Declaraţia de avere a fiului nostru a fost eronat comentată de presă, intrucât el a indicat atât averea sa (în mare parte moştenită de la bunei, casa lor de 90m.p. şi terenuri), cât şi averea soţiei sale de până la căsătorie. Referitor la cadourile de la nuntă, ele sunt la discreţia fiecărui invitat”.

(Răspunsurile au fost oferite în scris de către Maria Guzun)

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.