Conflictul de la „Prometeu” continuă: Aurelian Silvestru acuzat de „atac raider”
Doi dintre proprietarii Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim” au anunțat joi, 22 august, în cadrul unei conferințe de presă, că vor fi eliminate obstacolele în desfășurarea procesului educațional al liceului pentru anul de studii 2019-2020. Se întâmplă după ce directorul instituției demis de ceilalți doi asociați, dar care a atacat în instanță decizia, Aurelian Silvestru, a anunțat la 19 august că a fondat un nou liceu, „Prometeu-Protalent”, care va activa în spațiile liceului „Prometeu-Prim”, „cu aceiași profesori și cu aceiași elevi”. Ștefan Cioclea și Roman Nicu, ceilalți doi asociați ai instituției, care dețin împreună aproape 90% din capitalul social, au declarat ilegale aceste acțiuni, acuzându-l de „atac raider”.
În cadrul conferinței de presă, Roman Nicu, unul dintre fondatorii și proprietarii instituției, dar și cel care ar asigura interimatul funcției de director, a adus învinuiri în adresa lui Aurelian Silvestru, susținând că acesta ar fi sechestrat ilegal toate spațiile liceului „Prometeu-Prim” și ar deține ilegal ștampila instituției. Mai mult, Nicu afirmă că fostul director le-ar fi interzis accesul pe teritoriu chiar dacă aceștia dețin 89% din fondul statutar.
„La momentul actual, s-a creat o situație extrem de periculoasă, dat fiind faptul că fostul director al Liceului „Prometeu-Prim”, Aurelian Silvestru, pune în joc soarta instituției și duce în eroare părinții și pedagogii. În așa mod, are loc de fapt un „atac raider” asupra imobilelor din strada N. Iorga 2”, a declarat Roman Nicu.
De asemenea, cofondatorii instituției declară ilegal faptul că Aurelian Silvestru, înregistrând noua instituție de învățământ „Prometeu-Protalent”, promite că activitatea acesteia ar urma să deruleze „într-un spațiu ocupat abuziv, cu care noul liceu nu are nici o tangență”.
„Reiterăm că, noua instituție de învățământ, creată de dl Silvestru, nu poate nicidecum să activeze în spațiile Liceului „Prometeu-Prim”, dat fiind faptul că lipsește cu desăvârșire baza legală de a ocupa respectivele imobile și de a desfășura în ele activitățile didactice promise”, a spus Nicu.
Atât despre demisia cadrelor didactice, cât și despre cererile părinților de reziliere a contractului cu liceul „Prometeu-Prim”, cofondatorii instituției susțin că orice act care a fost semnat de Aurelian Silvestru, în calitate de director al Liceului „Prometeu-Prim”, după data de 3 iulie 2019, nu are valoare juridică, dat fiind faptul că, reprezentantul legal al liceului ar fi Roman Nicu.
„Cererile de demisie pe care le-au scris profesorii, le-au scris către Aurelian Silvestru, care din 3 iulie nu mai este director. Deci, eu ca director, juridic vorbind, nu am luat cunoștință de cererile de demitere. La fel se întâmplă și cu contractele părinților care vor să se transfere, dumnealor scriu cerere către dl Silvestru să rezilieze contractul cu Liceul „Prometeu-Prim” și scriu cerere către dna Silvestru să-i primească în liceul „Prometeu-Protalent””, a declarat Nicu.
Cu toate că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a avizat pozitiv înregistrarea statutului Instituției de învățământ private Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Protalent”, cofondatorii „Prometeu-Prim” susțin că aceasta este o acțiune ilegală din partea lui Aurelian Silvestru și că „acest liceu nu poate să trăiască”.
„Școala primară se numește „Prometeu-Junior” și noi am acceptat denumirea, pentru că a fost separată de la noi. Noi avem un contract atunci când ne-am separat: că școala primară transmite absolvenții școlii la noi în gimnaziu, iar noi suntem obligați să-i primim garantat. Dumnealor, însă, au extins serviciile de la școala primară, 1-4 ani la 1-12 ani, ceea ce este o încălcare flagrantă a legii, a Codului Civil, este dosar penal, este furt intelectual. Putea s-o facă numai cu permisiunea noastră. Este concurență neloială. Dumnealui fiind în funcție de director la noi, deschide o instituție similară, atac raider: ia toate activele și profesorii și le transferă în partea cealaltă”, punctează cofondatorii liceului „Prometeu-Prim”.
Roman Nicu și Ștefan Cioclea au precizat că vor întreprinde o serie de „pași legali” pentru a depăși situația. Actualmente, aceștia afirmă că duc tratative, atât cu profesorii liceului „Prometeu-Prim”, cât și cu profesori din afara instituției pentru a asigura cadrul didactic necesar la începutul anului școlar.
„O să înlăturăm toate obstacolele, deja am înțeles cu cine avem de luptat, în ce formă, am luat un grup întreg de juriști – ei deja lucrează. Avem forțe care ne vor permite să înlăturăm toate obstacolele care sunt în fața noastră”, a spus Ștefan Cioclea.
Avocatul Victor Munteanu despre legalitatea „Prometeu-Protalent”
Pe de altă parte Victor Munteanu, avocatul lui Aurelian Silvestru, afirmă că acesta este în continuare directorul liceului „Prometeu” conform prevederilor statutare și deține 11% din fondul statutar.
„Ștampila în continuare este la dl Silvestru, dumnealui este responsabil de tot ce se întâmplă în acest sens existând un litigiu în instanță de judecată”, a declarat avocatul.
Ceea ce ține de liceul „Prometeu-Protalent”, Victor Munteanu spune că acesta este perfect legal și că, de fapt, este liceul „Prometeu-Junior” redenumit în „Prometeu-Protalent”, care și-a extins genul de activitate prin înserarea a două prevederi noi în statutul său.
„Dacă până în prezent erau doar prevederi primare, acum se va extinde și asupra celor gimnaziale și liceale. Noi vorbim deja despre o entitate existentă, care doar și-a schimbat denumirea și și-a extins genul de activitate în privința liceului”, a punctat Munteanu.
Mai mult, avocatul susține că fondatorii și asociații fostei entității „Prometeu Junior”, actualmente „Prometeu-Protalent”, nu trebuie să ceară acordul nimănui ca să opereze modificări în propriul lor statut.
Cât despre limitarea accesului în instituție, avocatul dezminte informația. Despre clădirile instituției, Victor Munteanu spune că asociaților majoritari ai liceului „Prometeu-Prim” le-ar aparține doar trei cabinete și trei săli de clasă.
„Ei pot pretinde doar la acestea, dar și acestea sunt în co-proprietatea dl Silvestru. Restul sunt clădirile primăriei, iar celelalte au fost trecute în proprietatea Centrului Experimental prin hotărâri de Guvern, prin ordinul Direcției Generale ale Învățământului și acestea sunt în folosința liceului „Prometeu”. Deci, cei care au decis transmiterea acestui patrimoniu, în orice moment își pot revedea soluția, subiect pe care îl vom discuta mâine la Minister”, a declarat Munteanu.
Joi, 22 august, Ștefan Cioclea și Roman Nicu au invitat părinții ai căror copii își fac studiile la „Prometeu-Prim” la discuții. De asemenea, Ministerul Educației a lansat o invitație către cei trei fondatori ai instituției în vederea medierii conflictului. Ședința va avea loc vineri, 23 august.
„Având în vedere situația de conflict apărută între fondatorii Liceului „Prometeu”, atenționăm despre importanța asigurării condițiilor optime pentru ca anul școlar pentru toți elevii să înceapă fără impedimente. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va adresa o invitație celor trei fondatori, precum și reprezentanților lor legali, la o discuție în vederea medierii și soluționării amiabile a conflictului. Subliniem că fondatorii instituțiilor educaționale, publice sau private, sunt datori să acționeze, în primul și în primul rând, în interesul elevilor”, a scris Liliana Nicolaescu-Onofrei pe pagina sa de Facebook.
Conflictul fondatorilor liceului „Prometeu-Prim” a început după ce la 3 iulie Aurelian Silvestru a fost demis din funcție de către partenerii săi, Ștefan Cioclea și Roman Nicu, pe motiv că ar fi depășit limita de vârstă prevăzută de Codului Educației. La 23 iulie, Aurelian Silvestru, a acționat în judecată Centrul Experimental „Prometeu” în persoana administratorului Ștefan Cioclea, pentru rechemare ilegală din concediul anual și pentru demitere ilegală din funcție. Prima ședință de judecată a avut loc la 14 august și a fost amânată pentru ziua de 17 octombrie.
CITEȘTE ȘI: VIDEO/ „Prometeu” în proces de judecată