Principală  —  IMPORTANTE   —   Deznodământ la liceul „Prometeu”: pedagogii…

Deznodământ la liceul „Prometeu”: pedagogii și elevii au trecut la noul liceu, fondat recent de Aurelian Silvestru

Luni, 19 august, în urma unei decizii luate la adunarea generală cu profesorii de la Liceul „Prometeu”, directorul instituției, Aurelian Silvestru, a anunțat în cadrul unei adunări generale cu participarea părinților copiilor care își fac studiile la acest liceu, că toate cadrele didactice au demisionat. Totodată, directorul i-a informat pe cei prezenți că a înregistrat un nou liceu, „Prometeu-Protalent”, care va activa „cu aceiași profesori și cu aceiași elevi”. Anunțul vine după ce, la 23 iulie, Aurelian Silvestru a acționat în judecată Centrul Experimental „Prometeu” în persoana administratorului Ștefan Cioclea, pentru rechemare ilegală din concediul anual și pentru demitere ilegală din funcție.

Tot astăzi, fondatorul Liceului „Prometeu” a venit cu un comunicat de presă prin care ar motiva legalitatea revocării din funcție a directorului Aurelian Silvestru, dar și a inițierii concursului pentru ocuparea funcției. Potrivit comunicatului, acțiunile fondatorilor ar fi în conformitate cu actele normative și reglatorii: Codul Civil, Codul Educației, Statutul Instituției Private de Învățământ Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”.

În comunicatul de presă se arată că asociații ar acționa în baza statutului din 2014. Conform acestui document, fondatorul unic al Instituției Private de Învățământ Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim” este Centrul Experimental „Prometeu” SRL, iar asociați sunt „TOCONO” SRL (Aurelian Silvestru) cu o pondere în fondul statutar de 11%, „ANF” SRL (Roman Nicu) – 37%, „Planta-vin” SRL (Ștefan Cioclea) cu 52%. În comunicat se mai regăsește și scrisoarea recomandată prin care Aurelian Silvestru ar fi fost invitat la ședința la care a și fost demis din funcție, însă nu s-a prezentat.

De la 60% la 11%

Contactat de ZdG, Ștefan Cioclea a declarat că modificarea statutului din 2014 a fost făcută de Aurelian Silvestru cu scopul reorganizării Centrul Experimental „Prometeu” prin plasarea integrală a școlii primare în gestiunea „TOCONO” SRL.

„De la asta s-a diminuat ponderea lui Aurelian Silvestru în fondul statutar, de la 60% la 11%. Când el s-a separat la cererea sa – i-au revenit 100% în școala primară, iar nouă ne revine Liceul „Prometeu-Prim”, unde Silvestru rămâne ca fondator și ca asociat cu 11%. Acestea sunt două persoane juridice separate din 2010. În iulie 2014, noi i-am dat o parte, el o fost de acord și din acest motiv au fost făcute modificări în statutul Centrului Experimental și în statutul liceului „Prometeu-Prim””, relatează Cioclea.

„Statutul a fost aprobat de Silvestru, în principiu, noi l-am împuternicit pe dumnealui, sub semnătura lui sunt făcute schimbările. Asta nu atinge interesele Ministerului Educației. Interesele Ministerului încep a fi prin noiembrie 2014, când a intrat în vigoare Codul Educației. Atunci, dl Aurelian avea 65 de ani și circa 20 de ani lucrați ca director. Să fi fost un liceu public, el atunci deja trebuia să fie eliberat în conformitate cu art. 153 al Codului Educației, cum s-a făcut la liceele publice și trebuia să fie făcut concursul. Noi am tolerat chestia asta până când nu a apărut perioada de acreditare, fiindcă noi, ca liceu privat, suntem nevoiți să demonstrăm corespundere la 3 criterii: Codul Civil, Codul Educației și că suntem acreditați”, spune asociatul.

Despre scrisoarea Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACIP), Cioclea spune că aceasta contravine Codului Educației, iar scrisoarea ministrei Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei „este o recomandare și nu un ordin”.

„În primul rând, Curtea Constituțională s-a pronunțat prompt la chestia asta cu 65 de ani – este lege. În al doilea rând, este regulamentul Ministerului pe care nimeni nu l-a anulat. ANACIP trebuie să îndeplinească cerințele Ministerului, fiind subordonat lui, ce au scris ei acolo – să rămână pe „sovestea” lor. Agenția nu poate să emită scrisori care contravin regulamentului întărit de Minister și publicat în Monitorul Oficial. Recomandarea din partea Ministerului – este părerea ministrului care nu e ordin și nu e publicat în Monitorul Oficial – dar este regulamentul – asta e document”, menționează Ștefan Cioclea.

Cioclea despre demisia lui Silvestru

Victor Munteanu, avocatul lui Aurelian Silvestru, contactat de ZdG, a contestat cele spuse, asigurându-ne că, potrivit prevederilor punctului 5.25 ale statutului instituției în vigoare, contractul lui Aurelian Silvestru a fost prelungit automat pe un termen de încă 5 ani. Iar acest lucru a fost constatat, prin scrisoarea Ministerului Educației care și-a dat avizul referitor la cine deține astăzi funcția de director, conform prevederilor statutare.

De asemenea, avocatul susține că documentele plasate pe pagina instituției, probează de fapt contrariul celor afirmate în comunicatul de presă.

„Anume, fac referință la prevederile statutare care sunt plasate pe site, mă refer că numirea și revocarea din funcție a directorului se face prin ordinul Fondatorului pe un termen concret, stabilit în aceeași decizie, în cazul în care termenul stabilit depășește cu o lună și nu se iau alte decizii, persoana în cauză se consideră aleasă pe încă un termen. În acest context, pe data de 14 aprilie 2018 când a expirat contractul domnului Silvestru, nici o parte nu a venit cu careva propuneri, respectiv, de drept, conform prevederilor statutare, contractul acestuia a fost prelungit pentru încă un termen. În acest sens ne-am adresat Ministerului Educației care ne-a confirmat această chestiune că Aurelian Silvestru, în continuare, conform prevederilor statutare, rămâne a fi directorul instituției. În statutul din 2013, au fost operate modificări în 2014 și ceea ce se invocă pe site sunt modificările din 2014 la statutul din 2013, ceea ce reprezintă statutul în vigoare”, afirmă Munteanu.

Pe de altă parte, cu referire la demiterea lui Aurelian Silvestru, Ștefan Cioclea susține că revocarea acestuia ar fi fost făcută în conformitate cu noile prevederi ale Codului Civil și nu potrivit statutului.

„Noi l-am demis după lege. Aurelian Silvestru nu a fost revocat din funcție potrivit punctului 5.25 din statut, el a fost eliberat din funcție în conformitate cu prevederile Codului Civil, introduse în martie 2019. Acest Cod ne permite să eliberăm din funcție administratorul, când noi socotim de cuviință, cu simpla majoritate – fără motivație și fără termen de preaviz”, susține Cioclea.

Acesta mai afirmă că vechiul statut din 2014 este nul, deoarece ar contravine legilor noi, motiv pentru care, la 18 iulie 2019, au înregistrat un nou statut în care punctul 5.25 nu există. Cioclea spune că Liceul „Prometeu-Prim” a fost fondat de Centrul Experimental și trebuie să i se subordoneze.

Statutul nou, însă, a fost atacat în judecată de Aurelian Silvestru, iar Victor Munteanu spune că este ilegal, fiind un statut nou suprapus celui vechi care este valabil.

În același comunicat al instituției se mai arată că, concursul pentru ocuparea funcției de director și director-adjunct s-a desfășurat în strictă conformitate cu Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general, aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin Ordinul nr.163 din 23.03.2015.

Întrebat de ce Aurelian Silvestru nu a fost demis în primăvara anului 2018, atunci când i-a expirat contractul, Ștefan Cioclea spune că a dorit să numească un alt director, însă, potrivit regulamentului, acesta putea fi ales doar prin concurs.

„Nu a fost demis în aprilie, pentru că avea să perturbeze procesul de învățământ. Acum însă se începe anul, nu se termină”, a punctat acesta.

Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministra Educației, Culturii și Cercetării, nu a răspuns la telefon pentru a comenta situația.

Cereri de înmatriculare la noul liceu

În cadrul adunării generale a părinților de la „Prometeu”, aceștia și-au arătat susținerea față de directorul-fondator Aurelian Silvestru și și-au experimat dorința ca, de la 1 septembrie, copiii lor să-și continuie studiile la Liceul „Prometeu Pro-Talent”, înregistrat de Aurelian Silvestru în această vară, în urma conflictului cu asociații săi.

Astăzi părinții ar fi semnat cereri de înmatriculare a copiilor la noua instituție. În legătură cu sediile liceului de pe strada Nicolae Iorga, Aurelian Silvestru a declarat că ele aparțin copiilor, deoarece sunt edificate integral din taxele achitate de părinți. Pe de altă parte, datele cadastrale arată că două dintre cele trei clădiri aparțin Centrului Experimental „Prometeu”, iar una aprține la „Prometeu-Prim”.

În acest context, reprezentanta profesorilor, Angela Lungu, a cerut Procuraturii Generale să investigheze în ce condiții sediile Liceului „Prometeu”, de pe str. Nicolae Iorga, 2, au trecut în proprietatea Centrului Experimental „Prometeu”, aflat în gestiunea lui Ștefan Cioclea.