(FOTO) Avocații diasporei au depus două cereri de chemare în judecată a CEC-ului
134 de cetățeni ai R. Moldova aflați peste hotare au atacat în instanță deciziile Consiliului Electoral al Circumscripției municipale Chișinău nr. 1, din 16 și 17 noiembrie curent. Astăzi, avocații Eduard Digore și Veronica Mihailov-Moraru, mandatați pentru a reprezenta interesele diasporei din Italia, Marea Britanie, Franța și Irlanda, au depus cererile la Judecătoria sect. Centru.
Avocații susțin că cea mai importantă solicitare a moldovenilor din diasporă este ca justiția să contatate în acțiunile organelor electorale încălcarea dreptului constituțional la vot.
„Am contestat hotătârile Consiliului Electoral al Circumscripției municipale Chișinău nr. 1, în adresa căruia au fost expediate examinarea contestațiilor cuprivire la încălcarea dreptului la vot. Deciziile au fost adoptate pe 16 și 17 noiembrie. Prin acestea organul electoral a luat act de contestații, fără a da o oarecare apreciere, și le-a remis Curții Constituționale. Noi am contestat, conform legislației în vigoare. Avem mai multe cerința, dar cea mai importantă este constatarea încălcării dreptului constituțional la vot”, a declarat avocata Veronica Mihailov-Moraru.
Întrebată despre șansele și rezultatele acestor acțiuni, avocata a declarat că justiția ar trebui să fie de partea cetățenilor, pentru că probe sunt suficiente, dar și că „acum, instanțele de judecată au o misiune foarte importantă”.
În proces sunt atrase mai multe instituții, inclusiv Comisia Electorală Centrală.
Deși numărul moldovenilor care au depus contestații pentru că nu le-a fost asigurat dreptul la vot este de 4031, doar 143 au reușit să semneze listele pentru mandatarea avocaților. Majoritatea cetățenilor nu au avut posibilitatea, la fel ca în ziua de 13 noiembrie, să parcurgă sute și mii de kilometri pentru a semna.
Consiliului Electoral al Cirmunscripției municipale Chișinău, nr. 1, prin deciziile din 16 și 17, decide să ia act de contestațiile depuse de diasporă și să le „remită Curții Contituționale pentru a fi luate în calcul la confirmarea rezultatelor alegerilor pentru funcția de președinte al R. Moldova”, fără a se pronunța asupra faptului că ele denotă faptul că statul nu a asigurat sreptul la vot.
La 21 noiembrie, în cel puțin 30 de orașe din întreaga lume cetățenii moldoveni au organizat acțiuni de protest și flasmob-uri prin care și-au exprimat dezacordul față de rezultatele alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie curent. Diaspora a cerut demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale și a Ministerului Afacerilro Externe și Integrării Europene. De asemenea, cetățenii au solicitat statului organizarea repetată a turului II de scrutin, deoarece mii de moldoveni aflați în străinătate nu și-au putut exercita dreptul la vot.