Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Culmea reformei: Judecătoarea cu Porsche…

Culmea reformei: Judecătoarea cu Porsche de 11 mii de lei, aleasă în funcția de președinte al Consiliului INJ

Colaj ZdG

Mariana Pitic, judecătoarea ajunsă dubios la Curtea Supremă de Justiție, care conduce un Porsche evaluat la doar 11 mii de lei a ajuns președinta Consiliului Institutului Național al Justiției. Aceasta a fost aleasă în funcție pe 1 decembrie 2016. 

Informația despre alegerea Marianei Pitic în această funcție a fost publicată deja pe site-ul Institutului Național al Justiției (INJ). De acolo aflăm că Pitic a fost desemnată în componenţa Consiliului INJ de către Consiliul Superior al Magistraturii. Ea a fost aleasă în funcția de președintă la 1 decembrie 2016.

Din componența Consiliului INJ fac parte Tatiana Iurco, șefa cabinetului ministrului Justiției, procurorii Eduard Bulat, Marcel Dimitraș, Eduard Mașnic și Igor Popa, judecătorii Alexandru Spoială, Angela Bostan, Viorica Mihăilă, Iurie Bejenaru, Liliala Catan, dar și profesorul universitar Sergiu Băieșu.

În martie 2016, ZdG scria că Mariana Pitic, justiţiabila cu Porsche, pe atunci, propusă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la funcţia de magistrat la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), nu indică, în ultimele declaraţii despre venituri şi proprietate, averea soţului său, un prosper om de afaceri, care deţine, inclusiv, un imobil de lux într-o suburbie a Chişinăului. Ulterior, făcând referire la declarațiile cu privire la venituri și proprietate pentru 2014 și 2015, făcute publice de CSM, menționam că Pitic și-a evaluat automobilul de lux, un Porsche Cayenne, la doar 11 mii de lei, în condițiile în care o asemenea mașină costă, la preț de piață, de câteva zeci de ori mai mult. Comisia Națională de Integritate (CNI) a verificat averea Marianei Pitic după ce a fost sesizată de către Centrul Național Anticorupție, care reclama că judecătoarea nu a declarat un apartament. Ulterior, CNI a fost sesizată și de o persoană fizică despre faptul că judecătoarea nu a indicat în declarații veniturile obținute din vânzarea unui automobil.

Nu a declarat un apartament și un Lexus

557-pitic2În urma verificărilor, conform actului de constatare obținut de ZdG, CNI a stabilit că, din septembrie 2010, judecătoarea deține dreptul de folosință și posesie asupra unui apartament de 103,9 m.p., care nu a fost declarat, dar și faptul că, din 2009, deține dreptul de comodat asupra autoturismului de model ,,Lexus LX 470”, fabricat în 2005. În explicația depusă la CNI, referitor la divergențele depistate în declarația pentru venituri și proprietate pentru 2015, magistrata a menționat că unele omisiuni în conținutul declarației sale nu au fost admise intenționat și cu rea-credință şi consideră că nu poate fi invocată încălcarea intenționată a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru 2015.

Ea a precizat că nu ar fi fost obligată, conform legii, să declare un apartament pentru care nu are acte de proprietate. Din actul CNI rezultă că, în mai 2016, Pitic a solicitat să depună repetat declarația de avere. Solicitarea i-a fost acceptată, iar în acea declarație, ea a indicat apartamentul. Pitic a menționat că argumentele relatate sunt valabile și pentru neindicarea în declarație a autoturismului de model Lexus 470, anul fabricării 2005, titularul dreptului de proprietate fiind Pavel Pitic, pe numele ei fiind întocmit doar contract de comodat în 2009, existența căruia a fost dată uitării, iar în momentul de față acest contract de comodat ar fi anulat.

Despre prețul automobilului Porsche și casa de lux în care locuiește

Despre Porsche-ul de lux, cumpărat cu doar 11 mii de lei, Mariana Pitic le-a spus membrilor CNI că „dreptul la negocierea contractelor civile reprezintă un drept fundamental în domeniul dreptului contractelor”… „Libertatea subiecţilor să stabilească pe bază de contract drepturile şi obligaţiile lor conţine iminent şi dreptul (libertatea) de a negocia cu potenţialii cocontractanţi pentru a putea realiza obiectivele propuse şi acest lucru, constituie o regulă, nu o excepţie, la etapa de încheiere a contractului”.

Citiți aici Actul de constatare al CNI în privința Marianei Pitic.

În cadrul verificării, Mariana Pitic a vorbit și despre casa de lux de lângă Chișinău, înregistrată pe numele lui Pavel Pitic, în care locuiește, fapt anunțat de ZdG. Ea a spus că imobilul nu a fost declarat pentru că acesta ar fi proprietatea lui Pavel Pitic, fostul soţ, căsătoria cu ultimul fiind desfăcută la 14 iunie 2011. „Pitic a mai adăugat că împreună cu copiii minori continuă să locuiască în imobilul menţionat până la încheierea lucrărilor de reparaţie a apartamentului  atribuit ei în folosinţă. Totodată, Pitic a precizat că nu a făcut publice datele privind desfacerea căsătoriei deoarece potrivit legii, ,,orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie, a domiciliului său și a corespondenței sale”, iar rele­va­rea infor­ma­ției, a unor deta­lii sen­zi­tive cum e viaţa de familie ar con­sti­tui o inge­rință în drep­tul la res­pec­tul vie­ții pri­vate şi nu ar fi în con­for­mi­tate cu legi­sla­ția în sen­sul art. 8 CEDO”. În consecință, CNI a dispus clasarea dosarului în privința judecătoarei Pitic.