Gustul vieții în R. Moldova
Care sunt dominantele vieții în Moldova? Ce anume conferă vieții de aici un gust bun? Cum ajung oamenii la o viață fericită? Experții în fericire susțin că gustul vieții e determinat de oportunități, inegalități, vârstă și interacțiuni.
Când e vorba despre fericire și gustul vieții, moldovenii se confruntă cu o mulțime de stări cauzate de starea economică, a sănătății și de problemele sociale. Aceste contradicții subliniază complexitatea vieții în Moldova, dar experții spun că fericirea nu depinde neapărat de țară.
Raportul Mondial cu privire la Fericire (World Happiness Report), ediția 2024, realizat de Gallup în cooperare cu Centrul Oxford de Cercetări în Domeniul Bunăstării, analizează indicatorii fericirii în întreaga lume, iar Republica Moldova este pe locul 71 din 143 într-un top al celor mai fericite țări. Este în scădere față de 2023, când se afla pe poziția 63 și este plasată între Mauritius și Rusia. În sondaj se arată că moldovenii sub 30 de ani sunt pe locul 29 la capitolul fericire, pe când cei sub 60 de ani sunt pe locul 86.
Potrivit unui sondaj realizat de iData în rândul locuitorilor din R. Moldova, 17% dintre moldoveni se simt foarte fericiți, iar circa 30% consideră că sunt mai mult fericiți decât nefericiți. Nivelul mediu de fericire este simțit de aproape 40% dintre respondenți, în timp ce aproximativ 7% din cetățeni se consideră nefericiți, iar deloc fericiți se declară aproape 6% din populație.
Barometrul Opiniei Publice a prezentat date care arată ce îi îngrijorează cel mai mult pe oamenii din Moldova. Peste 24% din respondenți spun că îi îngrijorează sărăcia, 16% își fac griji pentru viitorul copiilor, 15% – pentru prețurile majore, iar războiul din țara vecină îi îngrijorează pe 12%, în timp ce 9% sunt îngrijorați de criza financiară. Cât de mulțumiți, în general, sunt moldovenii de felul în care trăiesc? Foarte mulțumiți sunt doar 3,4% din moldoveni, destul de mulțumiți – aproape 28%. Nu prea mulțumiți sunt 21%, deloc mulțumiți – 11%.
Concluzia este că fericirea există, e posibilă, oamenii o caută și vor să înțeleagă cum să o construiască mai bine. Am încercat să discutăm cu unii experți, care ne oferă câteva sfaturi și sugestii.
Îngrijorările sunt o parte a vieții, stresul ne ajută să luăm decizii
Psihologa Angela Nicolaou a explicat cititorilor noștri câteva lucruri despre viața stresantă în Moldova și soluțiile pentru depășirea dificultăților emoționale.
„Viața de astăzi este legată de multe provocări cotidiene – familia, copiii, serviciul, iar toate aceste lucruri necesită multă implicare și energie. Toate acestea duc la stres și la anxietate, iar asta este normal. Anxietatea ne ajută să luăm o hotărâre, să acționăm, să găsim soluții și să depășim o situație. Dacă peste o perioadă anxietatea nu trece, dacă ea începe să influențeze viața, dacă apar insomniile, nervozitatea, gândurile obsesive, schimburile rapide ale emoțiilor, trebuie neapărat de adresat la specialiști, trebuie să ajutăm sistemul nervos să treacă peste acest impas.
Viața este o continuă provocare, în momentul când ieșim din casă avem iluzia că ceilalți vor fi buni, prietenoși, dar toți suntem diferiți. Noi trebuie să ne învățăm să fim diferiți în anumite situații, să creăm noi modalități și variante de a ieși din situații de stres, de conflict, prin a fi mai optimiști, gândind pozitiv. Pentru a avea o stare emoțională sănătoasă, ne ajută meditațiile, sportul, plimbările la natură, comunicările cu grupuri de persoane care au interese comune, cititul, somnul.
Astăzi, noi avem foarte multe posibilități ca să micșorăm impactul acestui stres nonstop și a ritmului alert în care trăim. Lucrul cu sine, formarea deprinderilor sănătoase, cum ar fi gimnastica de dimineață, un pahar de apă când ne trezim, comunicarea cu oameni pozitivi, implicarea în activități care aduc plăcere – toate acestea au un rol crucial în crearea unei sănătăți mintale, o relație sănătoasă cu oamenii care ne înconjoară. Fericirea depinde doar de noi înșine, ea este în sufletul, mintea și corpul nostru”, a declarat psihologa Angela Nicolaou.
Mișcarea este viață
Pavel Zaharescu, profesor de educație fizică la gimnaziul „Delta” din satul Tartaul, raionul Cantemir: „Prin mișcare, organismul se dezvoltă mai bine, e mai sănătos. Mai ales în era digitalizării, când sedentarismul domină, oamenii pot să stea zile întregi în fața unui ecran. Știu că mulți copii nu sunt verificați de părinți și pot să stea până după miezul nopții în telefoane. Dar mișcarea e sănătate.
Este importantă atitudinea față de mișcare, față de exercițiul fizic. Părinții trebuie să cunoască starea de sănătate a copiilor lor și să-i încurajeze să facă mișcare, să le creeze condiții. La orașe sunt mai multe posibilități, la sate sunt mai puține, dar este posibil. De exemplu, în instituția în care lucrez, pe lângă cele două secții sportive, mai sunt două filiale ale școlii sportive. Activitățile sportive trebuie să fie atractive, copiilor să le placă, să vrea să facă sport.”
Maxim Potîrniche, fotbalist, mentor în alimentație pentru fotbal, vede soluția în mișcare și alimentație sănătoasă. „În primul rând, poate voi zice o banalitate, dar sportul este mișcare, mișcarea este viață! Viața trebuie trăită calitativ, nu doar cantitativ… Ești activ, ești mobil, faci sport? Ai șanse reale să trăiești sănătos, să te placi, să fii puternic, să te placă alții, să fii în armonie cu ceilalți și cu tine însuți!
În al doilea rând, nu voi face o descoperire dacă voi zice că mâncarea este combustibilul pe care «merge» omul. Dacă alegi să mănânci sănătos, alegi să trăiești sănătos, să mergi mai rar pe la medici sau chiar deloc… alegi să fii pregătit pentru a face performanță, alegi să ai energie durabilă, alegi să nu ai disconfort abdominal, alegi să fii longeviv și să te bucuri de «darurile» vieții!”
Fericirea din farfurie
Și nutriționista Victoria Ursu consideră că alimentația este cheia către o viață fericită, influențând nu doar sănătatea fizică, dar și starea emoțională. Adoptarea unei alimentații sănătoase nu înseamnă renunțarea la plăcerea de a mânca, ci dimpotrivă, înseamnă să ne bucurăm de alimente de calitate, savuroase și nutritive. A învăța corect să ne hrănim corpul este un pas important spre o viață fericită și sănătoasă.
„Știm că suntem ceea ce mâncăm, dar mai exact, noi suntem ceea ce absorbim, deci, respectiv, decizia de a selecta anumite produse, de a alege responsabil, asta și ne determină să mâncăm din plăcere. Este foarte important să ne alimentăm sănătos, pentru că avem nevoie de mulți nutrienți, vitamine și proteine, atât de origine animală, cât și vegetală, pentru că asta este sursa noastră de a construi treptat o viață sănătoasă. Sigur că avem nevoie și de carbohidrați cu absorbție lentă, care ne oferă energie de la o masă la alta pentru activitățile fizice și pentru a exista în general. Există anumiți aditivi, cum ar fi monoglutamatul de sodiu și aromatizatorii sintetici, pe care corpul nu-i asimilează și aceștia au un impact negativ, adică mugurii gustativi percep gustul ca fiind adevărat și crează dependențe, creierul captează această plăcere și pe viitor o mai dorește. Astfel, ajungem într-un cerc vicios de a consuma alimente fără rost, fie doar calorice, fără nutrienți, vitamine minerale, fie chiar nocive”, explică nutriționista Victoria Ursu.
Am vrea să știm ce cred cititorii ZdG despre o viață cu gust în Republica Moldova. Ce ne determină să fim fericiți și ce trebuie să facem pentru a trăi o viață împlinită? Așteptăm mesajele la redacție.
Alina Vlas, stagiară ZdG