Principală  —  ZdG explică  —  Consultant social   —   10 sfaturi pentru cumpărături on-line…

10 sfaturi pentru cumpărături on-line în siguranță

Cumpărăturile on-line pot fi rapide și convenabile, până în momentul când te ciocnești cu activitatea escrocilor cibernetici, care „pescuiesc” consumatorii neatenți. Dacă doriți să profitați la maximum de cumpărăturile făcute on-line, fără a cădea pradă escrocheriilor pe internet este necesar să cunoașteți măsurile de precauție.

În continuare vă propunem 10 sfaturi utile pentru cumpărături on-line în siguranță:

  1. Accesați doar site-uri securizate. Este important să faceți cumpărături on-line doar de pe site-uri securizate, care sunt criptate cu protocolul SSL (Secure Sockets Layer). Acestea trebuie să înceapă cu „https://” în loc de „http://”, „s” de la final indică o conexiune sigură, iar în bara de adresă să apară afișată imaginea unui lacăt închis.
  2. Tastați adresa URL în bara de adrese. În loc să faceți clic pe un link care vă duce la site-ul web al comerciantului ales, este mai sigur să introduceți adresa URL a comerciantului în bara de adrese din browserul web. Vă ia un pic mai mult timp, însă această acțiune simplă vă poate proteja de la vizitarea un website fals sau rău intenționat.
  3. Obțineți un card de credit pe care îl veți folosi doar pentru cumpărături on-line. Asigurați-vă că soldul cardului utilizat nu este unul foarte mare. Puteți alimenta cardul cu mijloace bănești doar atunci când doriți să faceți cumpărături on-line.
  4. Utilizați doar de dispozitivele personale. În mod obligatoriu setați parole de acces pentru acestea.
  5. Folosiți o adresă de e-mail dedicată cumpărăturilor on-line. Merită să vă gândiți să creați o adresă de e-mail pe care o veți utiliza numai pentru cumpărături on-line. Acest lucru vă poate ajuta să reduceți riscul de a deschide mesaje de e-mail sau spam potențial rău intenționate care sunt deghizate în promoții de vânzări sau alte notificări.
  6. Nu utilizați rețele de Wi-fi publice. Infractorii cibernetici vă pot intercepta datele și vă pot fura parolele, detaliile de conectare și informațiile financiare. Dacă nu vă aflați la domiciliu, cel mai sigur este să faceți cumpărăturile on-line prin rețeaua de telefonie mobilă.
  7. Utilizați sistemul de achitări sigure. Când sunteți redirecționat către pagina de plată, căutați logotipurile programelor „MasterCard SecureCode” sau „Verified by Visa”. Aceste programe, cu ajutorul tehnologiei 3D-Secure vă protejează în timpul cumpărăturilor on-line.
  8. Nu comunicați nimănui codul PIN sau codul de securitate a cardului (CVV2 sau CVC2) – trei cifre din spatele cardului, lângă locul pentru semnătură. Nici chiar angajații băncii nu sunt în drept să vă solicite aceste informații. Dacă cineva încearcă să le afle, puteți fi sigur – sunt infractorii cibernetici.
  9. Verificați periodic extrasul bancar, pentru a depista plățile neautorizate sau abonați-vă la alerta prin sms pentru a primi instantaneu notificări la efectuarea operațiunilor și suplinirea contului.
  10. Anunțați imediat banca emitentă în cazul în care ați efectuat o plată on-line suspectă sau ați depistat o plată neautorizată în extrasul bancar.

Surse: https://stisc.gov.md/, https://www.mastercard.md/, https://www.kaspersky.com/