Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   VORBESC MARTORII: Pomeni electorale sub…

VORBESC MARTORII: Pomeni electorale sub Marșul lui Mendelson

Alegerile prezidenţiale din România s-au desfășurat în R. Moldova după tradițiile locului. Mai mulţi alegători au mărturisit că, în schimbul votului acordat candidatului social-democrat, Victor Ponta, li s-au dat recompense, un ceas şi 50 de lei. Presupusa „tranzacție” a avut loc în sediul primăriei, în sala de nunţi, iar angajaţii primăriei ar fi fost cei care i-au mituit pe alegători. 15830_890892664256244_3518099670059280235_nTotodată, pe reţelele de socializare a apărut o înregistrare video din Nisporeni, unde unui alegător i s-au oferit aceste daruri electorale cu promisiunea de a vota pentru candidatul social-democrat. Presa a relatat că alegătorii au fost aduşi la urne de către automobilele Partidului Democrat din Moldova, care are un acord de colaborare cu formațiunea lui Victor Ponta. Pavel Luchian, din satul Soltan, Nisporeni, a mărturisit că după ce votase i-a spus cineva că întâi trebuia sa-şi ia ceasul şi banii, iar apoi să voteze, dar că nici acum nu-i târziu. „Se vota la şcoala de muzică, ceasul se dădea la Primărie şi m-am dus din curiozitate. Am intrat în primărie şi cum faci prima uşă la stânga stăteau nişte femei şi un bărbat care după ce mi-a notat datele din paşaport mi-a băgat un ceas şi cinzeci de lei în buzunar. Voi ţine ceasul şi banii ca amintire că oricum am votat după opţiunile mele”. Tot în ziua alegerilor, jurnaliştii de la Jurnal TV nu au putut obţine un comentariu de la primarul oraşului, Ion Gangan, membru al PDM, care a fugit din primărie bruscând jurnaliştii.

În camera de unde erau oferite ceasurile și banii îşi află sediul Oficiul Stării Civile din Nisporeni, iar şefa acestuia ne spune că nu are nimic în comun cu alegerile de duminică şi că ea nu are de gând să facă puşcărie pentru altcineva. Lidia Ciorici a relatat reporterilor ZdG că, încă joi, primarul Ion Gangan i-a cerut cheia de la oficiu, că aştepta duminică o delegaţie. „I-am spus că nu se ştie, pot să am vreo înregistrare, nuntă, dar el a insistat şi vineri şi sâmbătă. Când l-am întrebat pentru câte ore are nevoie, mi-a zis că de dimineaţă până la ora 21.00. L-am întrebat da ce va face delegaţia ceia atâta timp în sala de nunţi, dar el mi-a zis că vor fi mai multe delegaţii. Nu am nimic cu asta, m-au sunat şi de la Cancelaria de Stat şi m-au întrebat ce se întâmplă la noi”.

La rândul său, primarul de Nisporeni, Ion Gangan, şi-a negat implicarea şi ne-a spus să nu ne ocupăm „cu prostii”. Acuzaţiile ce-i sunt aduse le-a interpretat ca și calomnii ale unor oameni invidioşi. Primarul este contrazis şi de mărturiile altor votanţi, care au fost îndemnaţi cu daruri să voteze în vavoarea candidatului Victor Ponta.
Potrivit unor alegători, însă, mulţi au luat ceasul şi banii, dar au votat pentru celălalt candidat, Klaus Iohannis.
Andrei, din Nisporeni, zice că în timp ce stătea în rând şi aştepta să voteze s-a apropiat de el un bărbat şi i-a spus să treacă pe la primărie, „ca să nu voteze fără plată”. „M-am dus la votare să-mi fac datoria, da m-am gândit de ce să nu iau ceasul şi să votez cum mă duce capul, că tot nu pot ei afla cu cine am votat. Am fost la primărie, într-o sală de la etajul întâi. Acolo mai era un bărbat. Acela venise cu vreo şase paşapoarte. Fetele de la masă au înscris datele din paşapoarte şi i-au dat ceasurile şi banii pentru toate pașapoartele”. Andrei susţine că astfel li se sugerase şi altor alegători, ca să nu dea de bănuit, să meargă o singură persoană după daruri.

După apariţia în presă a informaţiilor despre coruperea alegătorilor, Inspectoratul de Poliție Nisporeni a deschis un dosar pe această faptă. Contactat telefonic, Ion Balmuş, de la acest inspectorat, ne-a spus că poliţia s-a autosesizat şi a început investigarea cazului, însă până acum nu a identificat nicio persoană care ar fi primit aceste cadouri electorale. Inspectorul a mai declarat că încă nu au putut identifica nici unde s-a produs frauda. La rândul său, şefa Oficiului Stării Civile ne-a spus că nu a fost contactată de poliţişti, pentru explicații. Cu atât mai mult, Lidia Ciorici a recunoscut în înregistrarea postată pe internet, pe una din secretarele de la primărie care în schimbul ceasurilor colecta datele cu caracter personal ale alegătorilor.

Contactaţi telefonic reprezentanţii Partidului Democrat au declarat că nu comentează acest caz.

Sursa foto: Ionel Pușcaș
A.B.