Principală  —  IMPORTANTE   —   Ultima oră: Procurorii au inițiat…

Ultima oră: Procurorii au inițiat urmărirea penală după decesul fetei în dializă, care a fost lăsată cu burta plesnită în stradă

Procuratura raionului Drochia s-a autosesizat din presă si a pornit urmărirea penală pe faptul încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldată cu decesul pacientului”, anunță Procuratura Generală, cu referire la subiectul relatat de ZdG despre Niculina Bulat, fata care a fost lăsată în stradă, după ce s-a adresat la spitalul din Drochia cu burta plesnită din cauza ascitei și care a decedat în noaptea de joi spre vineri (2-3 noiembrie) la Spitalul de Urgență din Chișinău. 

Procurorii anunță că urmărirea penală a fost inițiată în baza art. 213, lit. b din Codul Penal al R. Moldova.

Articolul 213. Încălcarea din neglijenţă a regulilor 
                           şi metodelor de acordare a asistenţei
                           medicale
    Încălcarea din neglijenţă de către medic sau de către un alt lucrător medical a regulilor sau metodelor de acordare a asistenţei medicale, dacă aceasta a cauzat:
    a) vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii; 
    b) decesul pacientului,
    se pedepseşte cu închisoare de pînă la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Organele de urmărire penală din Drochia anunță că vor investiga toate circumstanţele cazului.

Cazul fetei în dializă, care a fost lăsată în noaptea de 21 octombrie cu burta plesnită în stradă, a fost discutat la Guvern în cadrul unei ședințe excepționale, iar premierul a cerut o anchetă penală. 

„Nu trebuie să facem o anchetă foarte profundă ca să înțelegem cine se face vinovat de acest caz. Nu o să mă dau cu părerea. Este bine că s-a pornit o anchetă. Aveți la dispoziție doar o săptămână. Vreau să fie identificați pe lanț toți cei care au avut tangență cu acest caz. Nu poți să trimiți un om care se simte rău să iasă în stradă. Aici este vorba de atitudine, de rolul tău de om. Mi se pare că în acest domeniu începem să cădem într-o criză de moralitate. De data aceasta nu vreau doar demisii, ci vreau ca cei care se fac vinovați să răspundă penal. În acest sens, trebuie să pregătim un demers către procurori”, a declarat Pavel Filip, premierul R. Moldova.

Menționăm că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a inițiat o anchetă internă în cazul pacientei Niculina Bulat. „Ancheta internă vizează elucidarea asistenței medicale acordate și a atitudinii personalului medical din cadrul Spitalului Clinic Municipal Bălți, Spitalului Raional Drochia și Institul Mamei și Copilului,  posibilele abateri de la normele de etică și deontologie medicală… Ministerul își exprimă îngrijorarea că acest caz reprezintă un indicator al lacunelor încă existente în sistemul de sănătate, – lacune nu doar de ordin medical sau deontologic, dar și pur umane. Ne exprimăm compasiunea față de rudele pacientei Bulat Niculina și vom depune toate eforturile pentru examinarea transparentă, echidistantă a acestui caz. Totodată, vom depune toate eforturile ca astfel de cazuri regretabile să nu se mai întâmple”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Tot astăzi, redacția ZdG a fost contactată prin e-mail de către Galina Maximciuc, directoare a IMSP SR Drochia. Ea susține că ”pacienta Bulat Niculina nu a fost lăsată în stradă, dar a fost examinată de medicul de gardă si care a insistat la spitalizare  ( luînd în considerație starea sănătății la acel moment  ), pacienta a refuzat spitalizarea în SPITALUL RAIONAL DROCHIA, fapt dovedit prin înscrierea fixată de medic în documentația medicală”. Galina Maximciuc a mai comunicat că ”La diagnosticul cu complicațiile respective (insuficiență cronică renală, ascită, hernie abdominală), s-a aplicat pansament aseptic”.  Directoarea spitalului din Drochia a mai explicat că transportarea Niculinei nu ar fi fost posibilă pe moment, deoarece ”Spitalele raionale nu dispun de transport specializat , pacienții se spitalizează și numai după consultația cu specialiștii  Serviciului AVIASAN sunt transportați( prin intermediul acestui serviciu)   în instituțiile medicale Bălți, Chișinău”.

După ce ZdG a scris despre acest caz, ieri, 2 noiembrie, Ministerul Sănătății și Protecției sociale a organizat o ambulanță care a preluat-o de la Drochia și a internat-o în Spitalul de Urgență de la Chișinău. Starea ei era deja extrem de gravă, una dintre probleme fiind o hernie strangulară  în locul în care plesnise burta. Între timp, în cele 10 zile de după noaptea de 21 octombrie, în acel loc a apărut necroză și ulcerații, care i-au amplificat durerile și suferințele și au grăbit decesul.

Iată cronica ultimelor 12 ore din viața Niculinei, după ce sistemul medical a acceptat-o:

2 noiembrie, ora 14.33: „Pacienta a ajuns la Chișinău. Este internată în secția Terapie Intensivă la Spitalul de Urgență. Este format un consiliu medical pentru evaluare și monitorizare”, a comunicat pentru ZdG Boris Gâlcă, secretar general al Ministerului Sănătății.

2 noiembrie, ora 16.47: „Starea Niculinei este foarte rezervată. Este indicată o intervenție chirurgicală urgentă, deoarece pe locul unde a avut rana la burtă e de fapt o hernie strangulată, intestinul este ieșit în afară. Este un proces de necroză, care cauzează complicații. Totodată, nu o putem opera imediat, căci este într-o stare foarte slăbită, are tensiunea foarte joasă. Îi facem perfuzii, este monitorizată și pregătită pentru o operație de urgență. Va fi operată de un profesor foarte experimentat. Nu o puteți vizita acum,” a comunicat Mihail Ciocanu de la Spitalul de Urgență.

2 noiembrie, ora 17.02: Verișoara Niculinei, Mariana, care a îngrijit-o în ultimele luni, a fost pentru prima dată vizitată de asistenta socială din sat. Aceasta i-a propus să scrie cereri de a primi sprijin în calitate de asistent personal al persoanei cu disabilitate și să mai scrie o cerere către Fondul republican de Asistență Socială pentru a primi ajutor material și pentru recompensarea cheltuielilor suportate pentru îngrijirea Niculinei și transportarea acesteia prin spitale. Mariana a comunicat pentru ZdG că anterior solicitase așa ajutor de la asistența socială, dar a fost refuzată, spunându-i-se că nu există mijloace disponibile.

2 noiembrie, ora 18.53: „Pacienta este în stare extrem de gravă. Tensiunea 50/30. Nu reacționează la noradrenalină. Echipa este gata de intervenție”, ne-a comunicat pentru ZdG Boris Gâlcă, secretar general al Ministerului Sănătății.

2 noiembrie, ora 21.52: „Pacienta a fost operată de hernia strangulată. La revizie a fost depistată o peritonită profundă de câteva zile. Sunt focare cu abscese care au fost drenate. Starea este gravă”,  a scris într-un mesaj pentru ZdG Boris Gâlcă, secretar general al Ministerului Sănătății.

2 noiembrie, ora 22.01: „La moment se află în terapie intensivă. Starea este gravă”,a comunicat Mihail Ciocanu de la Spitalul de Urgență

3 noiembrie, aproximativ ora 2 noaptea, Niculina Bulat a decedat.

Deoarece Niculina Bulat este orfană, mama ei decedând în 2013 la fel din cauza insuficienței renale și a complicațiilor survenite, Ministerul Sănătății și Protecției Sociale a promis să contribuie la transportarea ei la Drochia și organizarea înmormântării.