Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Turiștii care refuză să mai…

Turiștii care refuză să mai plece în Turcia nu-și vor putea restitui banii decât în instanță

loverguide.com

Cetățenii care și-au cumpărat pachete turistice pentru odihna pe litoralul din Turcia riscă să nu-și poată întoarce banii, dacă decid că nu vor să mai plece, în legătură cu tentativa de lovituară de stat din 15 iulie, soldată cu decesul a 290 de militari și civili. Atât Agenția Turismului a R. Moldova, cât și Agenția pentru Protecția Consumatorilor, au declarat că, contractul poate fi anulat, iar banii restituiți, doar în cazuri de forță majoră, pe când în legătură cu evenimentele din Ankara și Istanbul, autoritățile nu au declarat situație excepțională sau stare de forță majoră. 

„În primul rând cine a constatat sau a declarat situație de forță majoră? Atât timp cât nu este declarat oficial, nici de Ministerul de Externe din R. Moldova, nici de partea tucă, situație excepțională sau ceva de genul acesta, înseamnă că nu pot fi nici schimbări în itinerar. În mare parte ar ieși că este un moft al cetățeanului sau a turistului de a nu pleca.”, a declarat Dorin Mândreanu, șef direcție în cadrul Agenției Turismului a R. Moldova.

Acesta admite că după evenimentele din Ankara și Istanbul oamenilor le este frică să plece în Turcia, dar afirmă că nu depinde doar de Agenția de Turism întoarcerea banilor: „Să ne gândim din alt punct de vedere, turistul a mers la această agenție de turism și a achiziționat pachetul turistic. Agenția, respectiv, a transferat banii hotelului, prestatorului de servicii de acolo, astfel se confirmă rezervarea locului. Acum, turistul se adresează companiei de turism pentru a-i restitui banii, iar agenția din Moldova face solicitare în Turcia, la care evident i se refuză și i se spune că atât timp cât nu este anunțată stare excepțională, noi nu vă putem întoarce banii. Ei nu au motive.” Același lucru este susținut și de inspectorul superior în cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor, Petru Molceanu.

Până acum, potrivit reprezentantului Agenției Turismului a R. Moldova, nimeni dintre turiști nu s-a adresat la instituție cu astfel de solicitări. Totodată, Dorin Mândreanu afirmă că cei care vor să încerce rambursarea sumei pentru pachetul turistic, ar putea să o facă doar prin intermediul instanței de judecată. „Toată problema este în a dovedi că situația de forță majoră există. Tentativa de lovitură de stat din Turcia a durat câteva ore, o noapte, în rest, conform informațiilor pe care le deținem, este liniște, iar aeroporturile funcționează.”

Pentru ca agenția de turism  din R. Moldova să restituie banii clientului, aceasta trebuie să se adreseze în instanța turcă prin care să-i ceară operatorului de acolo banii, afirmă Petru Molceanu. Inspectorul de la Protecția Consumatorilor spune însă, că  soluționarea situației depinde și de prevederile contractelor semnate de partenerii din sfera turismului din Moldova și Turcia,  unde ar putea fi anticipate astfel de situații și rezolvarea lor.

Semnalări de acest fel din parta consumatorilor nu au fost înregistrate anterior la Agenția pentru Protecția Consumatorilor, potrivit lui Molceanu.

Mai mulți reprezentanți ai ai companiilor de turism din Moldova, imediat după evenimentele din Turcia, au dat asi­gu­rări că turiș­tii moldoveni de acolo sunt în sigu­ranță, iar în cazul în care cei care și-au luat bilete, vor să anu­leze călă­to­ria, se va discuta și se va lua o decizie în particular.

Astăzi, ambasadorul Turciei în R. Moldova a declarat că hotelurile din Antalya se află sub supraveghere video, iar Aeroportul din Antalya se află în regim de control sporit, dar și că  în zonele turistice maritime nu au fost înregistrate conflicte violente.

Foto: loverguide.com