Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Serviciul 112, despre cazul bărbatului…

Serviciul 112, despre cazul bărbatului decedat pe o stradă din capitală: s-a sunat de 7 ori timp de 42 de minute

Serviciul Național Unic pentru apelurile de urgență 112 susține că la trei minute de la recepționarea apelului prin care a fost informat că un bărbat se află în stare de inconștiență pe str. Lech Kaczynski din capitală, a transmis informația către serviciile specializate de urgență, respectiv, nu poartă răspundere pentru intervenția întârziată a asistenței medicale. Reacția Serviciului Național Unic 112 vine după ce la 20 septembrie un bărbat a decedat în stradă, în așteptarea ambulanței, care a venit peste 40 de minute. Cazul a fost făcut public de către scriitoarea Maria Șleahtițchi, care a fost martoră a incidentului.

Potrivit Serviciului Național Unic 112, primul apel de urgență a fost recepționat la ora 20:10:24, în care s-a comunicat că pe strada Lech Kaczynski adiacent blocului 6/1, se află o persoană necunoscută de gen masculin în vârstă, inconștient la sol.

„Operatorul Serviciului 112, a identificat natura urgenței, a concretizat locul urgenței, a solicitat informații despre victimă, după care a transmis fișa apelului de urgență după competență către Dispeceratul Ambulanță Chișinău la ora 20:13:18”, se arată într-un comunicat al Serviciului 112, publicat pe pagina sa de Facebook, unde mai scrie că pe marginea acestui caz au fost receționate șapte apeluri, ultimul fiind la 20:52:57, adică la mai bine de 42 de minute de la prima solicitare de intervenție a medicilor.

„Ținem să informăm opinia publică precum că acțiunile sau inacțiunile ulterioare ale serviciilor specializate de urgență nu țin de competența Serviciului 112”, a punctat Serviciul 112 în comunicatul plasat pe rețeaua de socializare.

Până la acest moment nicio autoritate din sistemul de sănătate nu a dat explicații privind cauza intervenției tardive a medicilor.

Pe aceeași rețea de socializare, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a scris că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale investighează cazul. Candu susține că de la primul apel și până la sosirea echipajului de medici au trecut 27 de minute.

În iulie 2016, ZdG scria că la Staţia Centru a Institutului de Urgenţă activează doar 58 de medici, mulţi dintre aceştia fiind angajaţi prin cumul, pe jumătate de salariu, în timp ce populaţia sectorului Centru este numeroasă şi unei echipe îi revine asigurarea cu asistenţă medicală urgentă a peste 20 de mii de oameni.

Antet: fotografie simbol