Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Scandalul „insulina”: Agenția Medicamentului anunță…

Scandalul „insulina”: Agenția Medicamentului anunță rezultatele testelor de laborator

„Devieri de calitate nu au fost identificate”, anunță Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) într-un comunicat de presă, după ce Laboratorul pentru Controlul Calității Medicamentului a verificat două serii de produs medicamentos STRIM dacă corespund cu cerințele specificației.

La 2 august, reprezentanții AMDM s-au întâlnit cu reprezentanții Uzinei „Farmak” din Ucraina, producătorul medicamentului STRIM, biosimilar al insulinei.

„Părțile au discutat despre semnalele cu privire la siguranța produsului, care au survenit în urma utilizării acestuia pe teritoriul Republicii Moldova. AMDM a cerut producătorului să prezinte date suplimentare privind utilizarea produsului în Ucraina și alte țări”, este menționat în comunicatul AMED.

AMDM dă asigurări că va continua „să monitorizeze activ situația dată, prin acțiuni de farmacovigilență a siguranței produsului vizat și vizite în teritoriu”.

La 25 iulie, AMDM a suspendat certificatul de înregistrare în R. Moldova a medicamentului STRIM, până la elucidarea calității, inofensivității și siguranței respectivului medicament. Decizia a fost luată în legătură cu creșterea numărului de raportare a reacțiilor adverse la acest medicament și a reacțiilor adverse grave semnalate.

Decizia a venit la câteva săptămâni după ce a fost deschis un dosar penal care investighează modul în care s-a desfășurat, la sfârșitul anului trecut, achiziția pentru procurarea biosimilarului respectiv și după mai bine de jumătate de an de când au fost primele semnale privind calitatea medicamentului.

La 26 iulie, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat percheziții la Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) și sediul firmei contractate de stat pentru livrarea medicamentului „Strim”, „Esculap-Farm” SRL.

În aceeași zi, Ivan Antoci a fost demis de la șefia Centrului Național pentru Achiziții Centralizate în Sănătate. Ivan Antoci este singura persoană cu statut de învinuit pe dosarul penal respectiv.

În decembrie 2018 Ziarul de Gardă scria că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este învinuit că a organizat o licitație pentru achiziționarea insulinei cu dedicație pentru o companie ucraineană, care propune un preparat biosimilar al insulinei, mai ieftin în raport cu produsul original, dar încă netestat suficient.