Recensământ fraudat? Aproape două milioane de lei ar fi fost delapidate de persoane publice din cadrul BNS
Aproape 2 milioane de lei, alocate Biroului Național de Statistică (BNS) pentru efectuarea Recensământului populației și locuințelor din 2014, au fost delapidate de factori de decizie de la conducerea instituției între 2013-2016 prin intermediul unei scheme infacționale. Procuratura municipiului Chişinău a iniţiat o cauză penală pe acest fapt.
Procurorii au stabilit că între 2013 – 2016, persoane publice din cadrul BNS au planificat şi realizat o schemă infracţională în vederea însuşirii mijloacelor băneşti, alocate pentru efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor. Astfel, din totalul cheltuielilor suportate de BNS pentru efectuarea recensământului, 1,8 milioane lei au fost cheltuiţi în alte scopuri decât cele destinate recensământului (schimbarea ferestrelor, paza interdepartamentală, procurarea utilajului neutilizat şi stocat în depozit, reînoirea bazei tehnice, genţi, scanere, condiţionere şi alte cheltuieli care nu erau necesare pentru acest proces).
De asemenea, investigaţiile procurorilor au relevat că, persoane publice din cadrul BNS, acţionând în complicitate cu factorii de decizie ai unei firme, au încheiat 5 contracte de achiziţii publice în valoare totală de 9,2 milioane lei. Potrivit procurorilor, contractele au fost semnate cu grave abateri de la prevederile legale, în condiţii favorizante pentru agentul economic respectiv, asigurându-se astfel posibilitatea însuşirii ilegale a bunurilor.
Cauză penală a fost pornită în baza art.191 alin.(5) Cod penal, iar ancheta procurorilor va viza atât acţiunile persoanelor publice din cadrul BNS, cât şi a persoanelor gestionare din cadrul firmei contractante, în administrarea cărora au fost încredinţate sumele de bani.
„Inspecția financiară a emis, conform competenței, actul de control al BNS în adresa Procuraturii. Noi l-am examinat și am văzut că sunt temeiuri de autosesizare și am pornit la 2 iunie o cauză penală, la moment se desfășoară acțiuni de urmărire penală. Se pregătesc documentele pentru ridicare și au fost invitate persoane și martori pentru audiere. Noi verificăm toate aspectele și sursele bănești care au fost utilizate la desfășurarea recensământului. Absolut orice circumstanță va fi verificată, pentru că experții financiari au stabilit anumite încălcări.”, a declarat procurorul pe acest dosar, Vlad Guzic.
În cadrul urmării penale vor fi verificate şi alte aspecte ale activităţii factorilor de decizie BNS, bănuiţi de implicarea în delapidările enunţate, prin prisma comiterii unor presupuse ilegalităţi în sfera publică.