Principală  —  IMPORTANTE   —   Problemele din sănătate, pe ordinea…

Problemele din sănătate, pe ordinea de zi doar după ce medicii sunt bătuți

Angajații Spitalului Clinic Municipal nr. 1 din Chișinău, acolo unde în dimineața zilei de 10 martie un medic a fost bătut de soțul unei paciente care a decedat, îndeamnă cetățenii să nu agreseze cadrele medicale și să manifeste înțelegere. Acelalași îndemn, în semn de solidaritate, a fost lansat și de alte instituții medicale, dar și de Federația Sindicală „Sănătatea”. În timp ce Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține că s-a autosesizat și dă asigurări că incidentul va fi anchetat, iar președinta Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului se întreabă pe Facebook „De unde atâta răutate?”, medicul susține că se gândește să plece din sistem. Totodată, de aproape doi ani, pe mesele deputaților se află un proiect de lege care prevede sancţiuni administrative şi arest de până la 15 zile pentru ultragierea lucrătorilor medicali prin atentarea la onoarea, demnitatea, integritatea psihică şi fizică, prin acţiuni huliganice sau vătămări corporale.

Ala Valenga

La 10 martie, șefa Secției terapie nr. 2 de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chișinău, Ala Valenga, a fost agresată în timp ce se afla la locul de muncă. Aflat în stare de șoc, soțul unei paciente care a decedat a lovit medicul de câteva ori, astfel încât i-a fracturat două coaste.

Potrivit purtătoarei de cuvânt instituției medicale, Cristina Ipati, medicul a fost internat în secția Neurochirurgie a Spitalului de Urgență din capitală, cu diagnoza comoție cerebrală. Cristina Ipati a declarat pentru ZdG că imediat după incident a fost chemată poliția pentru a documenta cazul, bărbatul care a agresat medicul însă nu a fost reținut.

„Regretăm mult acest caz și asemenea comportament față de Doamma Doctor. E și meritul unora care au demarat denigrarea medicilor… Doamna Doctor, ne pare rău. Vom fi alături de Dvs. și de autoritățile competente pentru anchetarea cazului”, a fost reacția secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca. Acesta și-a expus opinia referitor la incident pe pagina sa de Facebook.

Ulterior accidentului, conducerea Spitalului Clinic Municipal nr. 1 din Chișinău a lansat un îndemn către cetățeni de a nu agresa cadrele medicale.

NU AGRESAȚI CADRELE MEDICALE!
În contextul evenimentului care a avut loc în instituția noastră, venim cu un mesaj către societatea civilă: „Fiți mai înțelegători, îngăduitori, nu agresați cadrele medicale, orice neînțelegere, conflict, poate fi soluționat pe cale amiabilă”, îndeamnă angajații instituției medicale.

Direcția Sănătate a capitalei anunță că în urma acestui caz, în semn de solidaritate, toți lucrătorii medicali din instituțiile medico-sanitare din municipiul Chișinău vor purta panglici de culoare mov.

Șefa Serviciului informare și comunicare cu mass-media a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, a declarat pentru ZdG că instituția s-a autosesizat și a fost demarată o anchetă internă pentru a stabili toate circumstanțele cazului.

Incidentul care a generat polemici, inclusiv pe rețelele de socializare, a fost comentat și de deputata Valentina Buliga, președinta Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului.

„Ce se întâmplă dragi prieteni? De unde atâta răutate in noi? Sunt abandonați copii, omorâți soții sau soți, bătuți medici și lucratoŕi sociali, vecini și rude. Oare ce lege ne poate ajuta? Eu sunt sigură ca in aceste cazuri nu legea… cu totul altceva…”, a scris Valentina Buliga pe Facebook.

Între timp, Ala Valenga, șefa Secției terapie nr. 2, a menționat pentru portalul SănătateInfo că se gândește să plece din sistem. „Nu am putut să mă apăr deloc. Noi lucrăm în condiții foarte grele. Este imposibil aici, deja mă gândesc să plec. Dacă cineva va veni cu un cuțit într-o zi? Cine pe noi ne apără?”, a declarat medicul.

Contactat, președintele Federației Sindicale „Sănătate”, Aurel Popovici, a susține că organizația s-a autosesizat și face apel către cetățeni să nu agreseze cadrele medicale, îndemn care a fost lansat încă acum doi ani,  de când a demarat campania „Nu agresaţi cadrele medicale!”.

Aurel Popovici menționează că în 2016, la solicitarea Federației Sindicale, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege pentru modificarea Codului contravențional care ar institui sancţiuni administrative de până la 7 500 de lei şi arest de până la 15 zile pentru ultragierea lucrătorilor medicali prin atentarea la onoarea, demnitatea, integritatea psihică şi fizică, acţiuni huliganice sau vătămări corporale. Propunerea de a introduce un articol aparte în Codul contravențional, care ar institui sanțiuni pentru agresarea medicilor, a primit însă aviz negativ de la Guvern și Comisia generală juridică a Parlamentului.

Guvernul și-a argumentat refuzul prin faptul că „lucrătorii medicali nu exercită o profesie prin care ar fi supuși riscului major de a fi persecutați”, de aceea consideră „prematură” o astfel de abordare. Totodată, Executivul a precizat că legea are suficiente reglementări care prevăd pedeapsa pentru injurie, vătămare corporală sau huliganism.

„Totodată, se creează un precedent care pe viitor ar putea sta la baza completării actelor legislative cu norme similare, cu referire la executorii judecătorești, notari, profesori și alte profesii”, argumentează Guvernul. Atenționări în acest sens a făcut și deputatul liberal-democrat Tudor Deliu în ședința din 23 iunie 2016, când proiectul a fost votat în primă lectură.

„De atunci, cu părere de rău, nu s-a mai întâmplat nimic”, menționează pentru ZdG președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, Aurel Popovici.

Aurel Popovici

„Noi întotdeauna am spus că pacientul are un statut psiho-emoțional schimbat, el devine mai agresiv, el reacționează mai sensibil la anumite situații. Evident că pacientul se întâlnește și cu situația din sistemul de sănătate: cu toții cunoaștem foarte bine că nu este totul atât de bine și frumos în sistem, inclusiv la capitolul asigurarea cu utilaj. Respectiv, pacientul când se mai ciocnește și de aceste „neplăceri”, pe cine își revarsă nemulțumirea? Pe lucrătorul medical, care este prima persoană pe care o întâmpină. Avem nu numai agresiuni fizice, zi de zi medicul este supus agresiunilor verbale, se confruntă cu nemulțumiri, cuvinte murdare”, menționează șeful organizației sindicale, care adugă că în scurt timp va trimite în adresa președintelui Parlamentului și a comisiei de rigoare o scrisoare prin care va cere să se revină la subiect. Aurel Popovici mărturisește că nimeni nu duce o evidență a numărului de agresiuni, cel puțin a agresiunilor fizice, dar și că medicii nu semnalează incidentele zilnice.

„Îmi pare rău de atitudinea societății față de lucrătorii medicali. În ultimul timp, oamenii cer tot mai multă calitate și atitudine bună, dar pentru asta trebuie cel puțin condiții decente de muncă, asigurarea cu tot necesarul, o stare socială bună a lucrătorului medical, să nu vină cu problemele sale de acasă: că nu are cu ce trimite copilul la școală”, susține Aurel Popovici, care concluzionează: „Da, eu înțeleg, în țările dezvoltate, se poate de cerut și calitatea, dar noi nu știu unde o să ajungem cu toată murdăria care se aruncă peste medici și cu stereotipurile că toți sunt răi și corupți”.

Aurel Popovici precizează că în ultimii ani tinerii pleacă masiv, iar medicii cu experiență își pun tot multe întrebări referitor la sensul de a mai rămâne, acest exod fiind cea mai gravă problemă din sistemul de sănătate astăzi.

Proiectul de lege care ar aduce în Codul contravențional un articol cu privire sancțiunile pentru agresarea cadrelor medicale a fost înregistrat în Parlament de deputații democrați Valentina Stratan, vicepreședinta Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, și Sergiu Sîrbu.

Contactată, deputata Valentina Statan susține că proiectul nu a fost până în prezent examinat în lectură finală pentru că Ministerul Justiției a recomandat ca legile să nu fie schimbate atât de des, iar inițiativele să fie stocate pentru ca ulterior să fie examinate într-o singură ședință.

Valentina Stratan

Deputata PDM afirmă că se va veni cu o abordare complexă a problemei agresiunii față de medici, deoarece proiectul respectiv de lege a generat criticile unor deputați din Parlament și a fost avizat negativ de Guvern.

„Dar noi o să venim cu mai multe proiecte ce țin de abordarea problemelor din sistemul de sănătate, inclusiv reieșind și din sondajul care ne-a fost prezentat astăzi la partid, care denotă faptul că cele mai multe probleme sunt în sistemul de sănătate. La partid s-a decis ca să mai lucrăm la acest aspect”, a explicat Valentina Stratan, precizând că a discutat cu șeful Spitalului Clinic Municipal nr.1 din Chișinău, acolo unde a avut loc ultimul incident, pentru a merge la instituție și a discuta cu medicii, astfet încât să se identifice problemele care generează aceste cazuri.

Vicepreședinta Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie susține că nu cunoaște despre proiecte sau planuri de acțiuni la nivel de stat care ar aborda problema agresării cadrelor medicale.

În 2016, ZdG a scris despre faptul că revolta populaţiei faţă de problemele din sistemul de sănătate şi cel social se răsfrânge asupra medicilor, iar statul nu are mecanisme suficiente prin care i-ar proteja. Totodată, puţinele cauze penale deschise pentru agresarea medicilor au fost clasate, iar aceştia au fost nevoiţi să-şi plătească singuri tratamentul.

Tot atunci precizam că la nivel de minister nu există un departament care s-ar ocupa de monitorizarea cazurilor de agresiune a cadrelor medicale, şi nicio strategie de sporire a siguranţei la locul de muncă, în condiţiile în care medici rămân tot mai puţini, iar mulţi dintre ei vorbesc despre presiunea psihologică negativă, agresiunea verbală şi fizică din partea pacienţilor şi a rudelor acestora şi lipsa unor sancţiuni pentru ultragiere. În instituţiile medicale nu există servicii de securitate sau persoane care ar asigura paza, pentru a putea interveni rapid în cazul unor incidente. Unele spitale au semnat contracte cu agenţii de pază particulare sau a MAI.

Citiți aici

Victime în halate albe: Cine loveşte în medici şi de ce dosarele sunt clasate