(VIDEO) Percheziții la Modovagaz: schemă de spălare a banilor și trucarea licitațiilor
Factorii de decizie din cadrul Moldovagaz, Chișinău-gaz, dar și ai întreprinderilor fondate de acestea sunt bănuiți că ar fi implimentat o schemă frauduloasă de spălare a banilor prin care au obținut venituri considerabile în ultimii ani. Declarația este făcută de către procurorul Vitalie Busuioc, care afirmă că la moment încă se desfășoară perchezițiile.
Sunt deschise două cauze penale, în baza a trei articole ale Codului Penal: art. 328, privind depășirea atribuțiilor de serviciu, art. 421 practicarea ilegală activității de întreprinzător și art. 243 cu privire la spălarea banilor din proporții deosebit de mari.
Potrivit procurorului, factorii de decizie ai Moldovagaz, dar și ai întreprinderilor fondate de aceasta au elaborat și implimentat o schemă criminală prin care ar fi obținuți bani în proporții deosebit de mari. „Întreprinderile fondate de Moldovagaz comercializau gaze naturale altor agenți, acestea îl livrau ulterior unor întreprinderi sau persoane fizice. Pentru a ascunde urmele, există suspiciuni că factorii de decizie ai acestor întreprinderi, bazându-se pe o metodologie de calculare a pierderilor în rețelele de distribuție, treceau neîntemeiat sumele calculate clandestin la pierderi, iar acestea erau transformate în tarifele de plată pentru consumatori.”, a declarat procurorul.
O altă neregulă depistată de ofițeri se referă la prețul de achiziționare a gazelor naturale și la cel de difuzare. Potrivit procurorului Vitalie Busuioc, gazele erau procurate în dolari SUA la un preț mai înalt, iar profitul era împărțit între factorii de decizie de la întreprinderile vizate.
„Modul de încheiere a tranzacțiilor pentru anumite piese de distribuție a gazului la diferiți agenți economici trezește suspiciuni. Atât în Moldova, cât și peste hotare, anumiți agenți plasează informații despre utilaje spre vânzare, deși prețul este unul stabilit, întreprinderile fondate de Moldovagaz cumpărau utilaje, precum contoare, la un preț, uneori de trei ori mai mare. Profiturile erau împărțite între factorii de decizie.”
Procurorul Vitalie Busuioc menționează că toate perchezițiile sunt, la moment, în desfășurare, de aceea nu pot fi enunțate documentele ridicate de la sediile întreprinderilor. Nicio persoană vizată în aceste cauze nu a fost reținută.
Ilegalitățile au fost depistate în cadrul unui control efectuat de ANRE, iar după pornirea unei cauze penale, au fost stabilite și alte nereguli, respectiv a mai fost inițiat un dosar penal.
Foto: deschide.md