Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Parlamentul a votat în primă…

Parlamentul a votat în primă lectură anularea sistemului electoral mixt

În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, deputații au votat în primă lectură un proiect de lege care prevede mai multe modificări în cadrul Codului Electoral, și prin care se anulează sistemul electoral mixt, cu revenirea la sistemul proporțional.

Totodată, proiectul prevede și mai multe modificări în procesul de vot pentru cetățenii R. Moldova, de peste hotare. Astfel, în secțiile de votare din străinătate, alegerile ar putea avea loc timp de două zile, în zilele de sâmbătă și duminică, corespunzător actului de stabilire a alegerilor.

Modificările aprobate de deputați mai prevăd și deschiderea secțiilor de votare suplimentare în străinătate, cu acordul autorităților competente din țările respective. Totodată, va fi îndeplinită și una dintre solicitările cetățenilor din diasporă, prin care aceștia cereau ca la alegeri să îți poată exprima votul și în baza pașaportului expirat.

În cadrul ședinței de Parlament, mai mulți deputați au venit cu recomandări de completare a proiectului respectiv, astfel încât deputații urmează să înainteze mai multe amendamente, iar proiectul va fi votat și în lectura a doua.

Anterior, mai mulți reprezentanți ai diasporei au semnat petiții și au solicitat Comisiei Electorale Centrale deschiderea mai multor secții de vot, precum și permiterea votării în baza pașaportului expirat.