Principală  —  Ştiri  —  Social   —   O fostă angajată a lui…

O fostă angajată a lui Plahotniuc, numită de Guvern la șefia CNAM

Foto: ccrm.md

Directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Dumitru Parfentiev, și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut la ședința de Guvern. Miniștrii au aprobat demisia lui Parfentiev, locul căruia urmează să fie luat de Tamara Andrușca, fosta vicepreședintă a Curții de Conturi și fosta angajată a lui Vladimir Plahotniuc.

Pavel Filip a declarat în cadrul ședinței de Guvern că Dumitru Parfentiev și-a dat demisia din proprie inițiativă pentru că vrea să acceadă la o nouă funcție.

„Știu de ce pleacă din această funcție. Pentru că participă într-un concurs pentru o altă funcție mai aproape de profilul lui”, a declarat premierul.

În urma demisiei lui Parfentiev, director general al CNAM va deveni Tamara Andrușca. Andrușca a devenit membră a Curții de Conturi în iulie 2013, iar din CV-ul funcţionarei aflăm că anterior, între anii 2001-2011, aceasta a fost director economic la „Petrom Moldova”, perioadă în care Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreședintele Partidului Democrat (PD), era acolo director comercial, după care, director general.

În 2011-2013, Andrușca a fost şi director financiar la „Prime Management”, fondată de Plahotniuc şi Andrian Candu, finul acestuia și actualul şef al Parlamentului. Deşi nu a menţionat în CV, Andruşca apare, în documentele Victoriabank, în calitate de membră a Consiliului băncii în perioada în care prim-vicepreşedintele instituţiei era același Vladimir Plahotniuc (2005).

Din declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a funcţionarei Andruşca aflăm că, doar în şase luni ale anului 2013, a încasat de la „Prime Management” 345 mii de lei (circa 57 de mii pe lună). Pentru comparaţie, în 2014, la Curtea de Conturi, Tamara Andruşca a avut un venit de doar 161 mii de lei, bani pe care-i încasa de la firma lui Plahotniuc în doar trei luni.

Ulterior, în 2012, aceasta a fost şi vicepreşedintă a Consiliului de Administraţie al Victoriabank. Din aceste funcții, fosta membră a Curții de Conturi a obținut venituri anuale de sute de mii de lei. Tamara Andrușca, care este și soacra lui Dan Mitriuc, directorul companiei Moldtelecom, este născută în 1966 în s. Pituşca, localitatea de baştină a lui Vladimir Plahotniuc. Victor Andruşca, soţul fostei membre a Curții de Conturi, este fondator şi administrator al firmei „Dalex-Vit” SRL, care raporta, în 2012, din intermedierea vânzărilor carburanţilor, mineralelor, metalelor şi chimicalelor pentru industrie – 1,19 milioane de lei.

Foto: CCRM.md