Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Milioane pe timp de criză:…

Milioane pe timp de criză: ce firmă repară scările Guvernului și la ce preț

Reparația capitală a scărilor de la intrările în Casa Guvernului, demarată de câteva zile, costă bugetul de stat 3 569 993 de lei. În schimbul acestei sume, firma desemnată câștigătoare a licitației publice din 15 septembrie curent, „EUROCITY CONSTRUCT” SRL, s-a obligat să efectueze lucrările până la 15 decembrie 2017. Contractul între firma „EUROCITY CONSTRUCT” SRL și Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului a fost semnat la 6 octombrie. Este cea de-a treia experiență de afaceri cu statul a firmei respective.

„EUROCITY CONSTRUCT” SRL a fost fondată în martie 2013 de către Constantin Vaipan, tot el fiind și administrator al firmei care se ocupă de proiectări, construcții și restaurări.

Este cel de-al doilea contract semnat în acest an de „EUROCITY CONSTRUCT” SRL cu Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului. La 16 august, firma a fost desemnată câștigătoare a licitației publice pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie a punctelor sanitare în Blocul nr. 2 al Pensiunii Holercani.

Potrivit informațiilor publice, firma a semnat în 2015 un contract cu Direcția Educație, Tineret și Sport (DETS), în valoare de 99 996 de lei, pentru efectuarea lucrărilor de reparație a spălătoriei la Grădinița nr.138.

„EUROCITY CONSTRUCT” SRL are sediul pe șos. Muncești 77, adresă la care-şi au sediul câteva firme ale lui Igor Lipceanu, om de afaceri care are mai multe legături de business cu fostul viceministru al Economiei, Valeriu Triboi, reținut de Centrul Național Anticorupție într-un dosar penal de abuz în serviciu la 31 martie curent, dar condamnat peste câteva luni de prima instanță doar la o amendă  de 37,5 mii de lei. Conform datelor de la Cadastru, la 3 mai 2012, Igor Lipceanu, prin intermediul firmei sale ÎI „Lipcianu”, i-a vândut mamei viceministrului, Sofiei Triboi, o încăpere nelocativă de 325 m.p. de pe Munceşti 77.

Constantin Vaipan administrează și o altă afacere în Chișinău, SRL „BV Line” cu sediul pe șos. Muncești 793/3. Alături de Vaipan, în lista fondatorilor figurează și S.C. TIERA GRUP S.R.L.

Pe lângă cele trei milioane jumătate de lei alocate pentru reparația scărilor, Guvernul a cheltuit de la începutul anului curent alte 14,2 milioane de lei pentru reparația vestibulului central, coridorului de la etajul I, reamenajarea sălii de ședințe, inclusiv a camerelor de odihnă, grupului sanitar și vestiarului, pentru reparația și designul interior al biroului 518, precum și pentru achiziționarea mobilierului.

Un contract în valoare de 12 717 717 a fost semnat și cu firma „Giesena” SRL, pentru reparația capitală a oficiilor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, situate în clădirea administrativă de pe bl. Ștefan cel mare și Sfânt 73.