Lista celor nouă propuneri ale diasporei pentru asigurarea dreptului la vot peste hotare
Vor mai multe secții de votare, mai multe buletine de vot, dar și posibilitatea de a semnala încălcările depistate în procesul de vot. Pentru că alegerile parlamentare din această toamnă sunt tot mai aproape, moldovenii din diasporă au sintetizat nouă propuneri, astfel încât să le fie asigurat dreptul la vot, iar problemele semnalate anterior să fie rezolvate.
„În urma mai multor consultări cu cetățenii din diasporă, în urma analizelor date de observatorii internaționali pe marginea alegerilor din 2016, dar și a recomandărilor ONG-urilor din Republica Moldova, au fost sintetizate nouă propuneri, care ar putea să ajute cetățenii aflați în afara țării să își exprime votul. Este vorba, după anumite date, de 1/3 din cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova”, a precizat Valeriu Pașa, Watch Dog.
Propunerile diasporei:
1. Includerea în Codul Electoral a noțiunii de alegător din diasporă;
2. Votarea în baza pașaportului, buletinului de indentitate sau a buletinului de identitate provizoriu;
„Este necesară această prevedere ținând cont de faptul că majoritatea cetățenilor din diasporă posedă cetățenie dublă, iar atunci când călătoresc, folosesc alte pașapoarte. E imperativ să fim lăsați să votăm în baza buletinului de identitate”, a menționat Veronica Țipirig, stabilită în Belgia.
3. Organizarea alegerilor în diasporă pe parcursul a două zile;
„Pentru că nu putem vota electronic, votarea pe parcursul a două zile ar ușura procedura”, spune Alexandru Bakalov, stabilit în Franța.
4. Deschiderea uneia sau a mai multor secții pe lângă misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova.
5. Deschiderea unui număr mai mare de secții de votare;
Cetățenii din diasporă argumentează această propunere prin faptul că la ultimele alegeri parlamentare au participat un număr foarte mare de moldoveni, care au fost nevoiți să parcurgă sute de kilometri pentru a-și exercita dreptul la vot.
6. Deschiderea suplimentară a secțiilor de votare la solicitare a cel puțin 300 de persoane;
7. Stabilirea unui număr suficient de buletine de vot, în mărime de circa 5 mii;
8. Posibilitatea raportării online a deficiențelor în procesul de vot;
9. Posibilitatea finanțării de către diasporă a partidelor politice prin transfer bancar, iar mărimea donațiilor să nu fie mai mare de cinci salarii medii pe economie.
„Am considerat că pe lângă faptul că sistemul mixt este în detrimentul diasporei, acesta este și în detrimentul vectorului european, iar alegerile pentru primarul de Chișinău au demontrat că un sistem mixt cu un singur tur, este avantajos pentru PSRM. Considerăm că ar fi bine să se modifice sistemul mixt și să se adauge și un al doilea tur”, a adăugat și Drumitru Vicol, stabilit la Londra.
Părerile și recomandările cetățenilor urmează a fi colectate în continuare, iar ulterior vor fi sintetizate într-un proiect de lege ce va fi suspus consultărilor publice.