Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Jaful de la MAIB: Ce…

Jaful de la MAIB: Ce a urmat după ce persoanele păgubite au depus cererea de pornire a urmăririi penale

Un grup de 20 de persoane păgubite în urma jafului de la o sucursală a băncii comerciale „Moldova Agroindbank” (MAIB) din sectorul Buiucani, care avea bunuri în valoare de peste 500 de mii de lei, susține că vor continua să protesteze non-stop, până nu vor primi toți banii.

La 2 august, oamenii au depus o cerere de pornire a urmăririi penale la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) împotriva MAIB, invocând că jaful ar fi fost organizat din interior și acuzând banca de neglijență. Aceștia cer să li se restituie toți banii, precum și despăgubiri morale.

Contactat de ZdG, Veaceslav Șevciuc, reprezentantul grupului de persoane păgubite, a declarat că, după aceasta, fiecare client a fost chemat de către paza băncii și i se spunea să nu protesteze.

Astăzi, 8 august, oamenii au pichetat sediul central al MAIB, menționând că vor protesta non-stop. Potrivit lui Șevciuc, au fost circa 100 de protestatari, iar reprezentanții băncii nu au reacționat la acțiunea acestora.

„Protestul care a luat start săptămâna trecută nu a fost auzit în mod cuvenit de către „Moldova Agroindbank”. Vineri, sâmbătă și duminică, câțiva protestatari au fost sunați de paza băncii, fiind chemați la discuție în mod separat. Clienții s-au prezentat la bancă, unde li s-a comunicat că banca a ales să discute doar cu persoana invitată, nu și cu restul. Așa au spus la fiecare client. La întrebarea, dacă banca restituie banii furați, li s-a răspuns că ei nu au împuterniciri să discute despre aceasta. Iar la întrebarea, dacă au împuterniciri din partea băncii, li s-a răspuns negativ. În același timp, asupra protestatarilor s-a încercat exercitarea de presiuni, încălcând prevederile Codului de procedură penală, întrucât protestatarii au depus împotriva băncii cerere penală pentru organizarea furtului din casetele de siguranță și neglijența gravă la păstrarea banilor și bunurilor de valoare ale clienților. Rugăm organele de drept să ia atitudine conform legii la aceste acțiuni ilegale din partea băncii. Constatăm că banca continuă în a menține un comportament abuziv și viclean. Ca răspuns la această atitudine, noi vom spori acțiunile de protest cu scopul de a fi auziți de bancă, dar și de instituțiile statului menite să protejeze interesele legitime ale cetățenilor”, susține grupul de persoane păgubite.

Serviciul de presă al MAIB nu a răspuns astăzi la apelul ZdG.

Săptămâna trecută, MAIB a precizat că respectă „dreptul lor la protest, dar sperăm ca aceste proteste să fie desfăşurate de către aceste persoane cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare”.