Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (DOC) Statul va plăti și…

(DOC) Statul va plăti și în 2017 milioane de lei firmelor din „dosarul grădinițelor”

Firmele implicate în scandalul licitațiilor trucate în educație continuă să facă afaceri cu statul. Deja a doua zi după reținerile efectuate de CNA, firmele încheiau noi contracte cu diverse insitutuții de învățământ, spitale sau centre de plasament. Mai mult, DETS Centru și Buiucani au desemnat trei dintre agențiii economici vizațo în dosarul penal câștigători ai licitațiilor pentru furnizarea în grădinițele din sectoarele respective a produselor alimentare în perioada ianuarie-martie 2017.

La 30 decembrie, deja toate cele 17 persoane reținute de ofițerii anticorupție, atât funcționari publici din cadrul CNA, cât și agenți economici, au fost puse în libertate de magistrații de la Curtea de Apel Chișinău, care au schimbat măsura de arest și au plasat învinuții în arest la domiciliu. Totodată, în timp ce administratorii se aflau în arest, firmele continuau să fie desemnate de către instituțiile publice câștigătoare ale licitațiilor.

Despre faptul că Firmele din dosarul grădinițelor continuă afacerile cu statul, ZdG a scris încă la 5 decembrie

La 25 noiembrie, când Judecătoria sect. Buiucani, emitea mandate de arest pe numele agenților economici, Direcția educație, tineret și sport a aceluiași sector semna două contracte pentru livrarea produselor, inclusiv ecologice, în grădinițile aflate în subordine cu „Lovis Angro” SRL (16 675 lei) și  Crinic Grup” SRL (88 176 lei), ambele vizate în dosarul CNA.

Crinic Grup” SRL este fondată și administrată de Ghenadie Nicorici, cel care în una din discuțiile interceptate de CNA este numit „Ghena” și care își îndeamnă șoferul să ducă lotul de cartofi de proastă calitate, tratați cu sulfat, la o grădiniță din sectorul Buiucani sau să-i mănânce singur. Șoferul îi răspunde că nu vrea să se otrăvească. 

Din informațiile Registrului de Stal al Achizițiilor Publică aflăm că produsele firmei „Lovis Angro” SRL, ai cărei fondator și contabil, Lilian Sofrone și Tatiana Jigău, au fost reținuți de CNA, s-au dovedit a fi potrivite și pentru DETS Centru, care la 5 decembrie a semnat un contract de 201 546 de lei pentru livrarea legumelor și fructelor în grădinițele din sector, între iamnuarie-martie 2017. La aceeași dată, DETS Centru a semnat un contract și cu S.C. „Sanex Comerț” SRL, o altă firmă implicată în scandal,  în valoare de 112 050 de lei.

Timp de o lună în arest preventiv s-au aflat Natalia și Serghei Bahcivanji, fiind învinuiți de trafic de infuență și corupere pasivă. Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că Natalia și Serghei Bahcivanji, angajați ai firmei „Sanex Comerț” sunt fiica și ginerele Tatianei Cebotari, consiliera ministrului Educației, Corina Fusu. Ulterior, Ministerul Educației a venit cu o reacție, declarând că „activitatea profesională a Tatiana Cebotari nu are nici o legătură cu cea a fiicei sale, iar Ministerul Educației nu are tangență cu agenții economici cercetați de CNA”.

Pe parcursul lunii decembrie cele două firme, „Sanex-Comerț” SRL și „Lovis Angro” SRL, semnază zeci de contracte.

Cea mai avantajoasă afacere o obține „Sanex-Comerț” SRL, care încheie un contract de 1 051 220 de lei (!) cu Departamentul Instituțiilor Penitenciare al MAI pentru livrarea de produse alimentare în anul viitor.

Firma mai semnează contracte cu Spitalul Clinic Minicipal nr. 1 (12 831 lei), Spitalul Dermatologii și Maladii Comunicabile (200 284 lei), cu Spitalul de Boli infecțioase „Toma Ciorbă” (53 087 lei), Departamentul Dotări al Ministerului Apărării (1989 lei), Spitalul Republican al Asociației Curativ-Sanatoriale și de Recuperare (91 418 lei), Spitalul raional Ungheni (551 571 lei), Institutul de Neurologie și Neurochirurgie (147 028 lei), Spitalul Clinic de Psihiatrie (525 204 lei), Dispensarul Republican de Narcologie (39 555 lei), Spitalul raional Hâncești (145 608 lei), Spitalul raional Rezina (66 997 lei), Spitalul raional Anenii Noi (99 308 lei), Spitalul de Psihiatrie Bălți (497 893 lei), Spitalul raional Ștefan Vodă (110 220 lei), Spitalul Clinic de Copii „V. Ignatenco” (145 701 lei).

Valoarea totală a contractelor constituie circa 3,7 milioane de lei.

Totodată, la 9 decembrie curent DETS Ciocana a micșorat cu peste 141 de mii de lei valoarea unui contract semnat anterior cu „Sanex-Comerț” SRL.

Venituri de milioane  înregistrează și „Lovis Angro” SRL, firma lui Lilian Sofrone, cel care figurează în înregistrările audio făcute publice de CNA, drept personajul ce urma să achite taxe ilegale unui șef de Direcție pentru trucarea licitațiilor și desemnarea acestuia drept câștigător.

Potrivit datelor publice din RSAP, „Lovis Angro” SRL a semnat nu mai puțin de 14 contracte pentru livrarea produselro alimentare, în valoare de peste 1,9 milioane de lei.

Scandalul grădinițelor a demarat la 24 noiembrie curent, când CNA a efectuat zeci de percheziții, a deschis 30 de cauze penale și a reținut 17 persoane învinuite de depășirea atribuțiilor de serviciu,  trafic de influență, corupere activă sau pasivă. Schema funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor educație se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să ofertele câștigătoare să obțină mai mulți bani. În alt caz, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, sume de până la 10 mii de lei. CNA a făcut publice mai multe înregistrări audio din care denotă că pe masa copiilor ar fi putut ajunge produse aleimentare de o calitate îndoielnică.

Citiți și

Mâncarea de milioane din grădinițe

Firmele din dosarul grădinițelor continuă afacerile cu statul

Nicio persoană implicată în scandalul grădinițelor nu se află în izolatorul CNA. Cum explică șeful Procuraturii Anticorupție?