Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum explică directorul CFM sistarea…

Cum explică directorul CFM sistarea curselor feroviare și când va fi reluat mersul trenurilor

Calea Ferată din Moldova (CFM) a anunțat că, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, a luat decizia de a sista cursele feroviare pentru tot parcursul zilei de duminică, 14 mai 2017, zi în care la Chișinău au fost anunțate proteste împotriva introducerii votului mixt, propus de Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Solicitat de ZdG, Iurie Topală, director general CFM, spune că sistarea curselor feroviare a fost necesară din cauza ploilor care au afectat mai multe porțiuni de cale ferată și că acest lucru nu are legătură cu protestele anunțate astăzi la Chișinău. Totodată, Topală a dat asigurări că mersul trenurilor va fi reluat începând cu ora 13. 

„Asta este o stare excepțională. Ne-au fost spălate peste 500 de metri de terasament pe toată lungimea căilor ferate pe mai multe porțiuni din țară și a fost sistată circulația pentru că noi ducem oameni și nu putem glumi cu viețile lor. Până ce nu am verificat toți o mie și 300 de kilometri de cale ferată, nu am putut porni. Acum a rămas doar spre Basarabeasca o porțiune pe care sperăm până mâine să o reparăm și am pornit din nou circulația. Am dat ordin să fie pornită începând cu orele 13.00.

Eu n-am comandat ploaie ieri. Ieri trenul de la Moscova nu a putut să vină în Chișinău, s-a oprit la Bulboaca. Trenul Odesa-Chișinău tot n-a putut să vină. Noi mai avem locuri pe care le numim „locuri bolnave” unde stau lacuri mari.

Nicidecum nu are legătură cu protestele. Veniți la fața locului, filmați și o să vedeți. Spre Odesa, la Bulboaca, au ieșit mai multe râuri din albie și toată apa și murdăria a venit peste calea ferată. În alte locuri au venit alunecări de pământ peste calea ferată. Toată noaptea echipele au lucrat. Noi n-am stat un minut. Acum eu merg cu viceministrul la fața locului și o să dăm și filmări, și expertiză ca să se vadă că într-adevăr nu se poate circula”, ne-a declarat directorul CFM.

Astăzi, într-un comunicat postat pe site-ul întreprinderii, CFM anunța, sec, că suspendă toate cursele pentru tot parcursul zilei de duminică, 17 mai.

„Stimați călători!
Având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile, a ploilor abundente din această seară, întru evitarea oricăror riscuri și asigurarea securității pasagerilor, administrația CFM  a luat decizia de a sista cursele feroviare locale pentru tot parcursul zilei de duminică, 14.05.2017.  Vom reveni cu detalii, în cazul modificărilor ulterioare. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, se spune în comunicatul ÎS „Calea Ferată din Moldova”, se spunea în comunicatul CFM.