Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cinci mii de copii nevaccinați…

Cinci mii de copii nevaccinați nu sunt admiși în școli și grădinițe. Ce soluții propune Avocatul Poporului

Foto: botoseanul.ro

Circa cinci mii de de elevi din R. Moldova nu au fost admiși în școli și grădinițe pentru că nu sunt vaccinați. În acest context, mai mulți părinți și-au arătat nemulțumirea față de faptul că nu este asigurat dreptul la educație pentru copiii nevaccinați. De aceeași părere este și Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu, care consideră că garantarea dreptului la sănătate nu poate fi efectuată prin îngrădirea dreptului la educație.

În contextul în care în R. Moldova se menține codul portocaliu de rujeolă, Maia Bănărescu recomandă Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să asigure respectarea dreptului la educație a copiilor nevaccinați prin aplicarea formelor alternative de educație, iar Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să intensifice campaniile de promovare a imunizării, în scopul convingerii părinților asupra beneficiilor vaccinării.

Potrivit Avocatului Poporului dreptul la educație, prin natura sa constituie un drept relativ și nu unul absolut, ceea ce presupune că în anumite situații stabilite de lege, acesta poate fi limitat. Totuși, limitarea dreptului trebuie făcută în situații excepționale, pe o perioadă cât mai scurtă de timp și nicidecum nu poate presupune izolarea deplină a individului de la exercitarea respectivului drept.

De la începutul acestui an, până la 11 septembrie curent, au fost înregistrate 245 cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august. Cele mai multe cazuri sunt în raionul Ceadâr-Lunga – 148 copii bolnavi, Vulcănești – 34, Ungheni – 20, Taraclia – 12.

Foto: botoseanul.ro