Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cazul femeii care a decedat…

Cazul femeii care a decedat după ce a născut prin cezariană va fi examinat de Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății s-a autosesizat din presă și va investiga cazul femeii din Căușeni care a născut prin cezariană acum o săptămână la Institutul Mamei și Copilului, iar ulterior a decedat. Ministerul anunță că a fost instituită o Comisie care va prezenta rezultatele peste circa 28 de zile.

„Specialiști în obstetrică și ginecologie, medicină de familie, endocrinologie și medicină legală vor aprecia nivelului de organizare, complexitatea și calitatea asistenței medicale acordate pacientei la toate nivelurile de asistență medicală. Ținând cont de complexitatea cazului și de maladiile concomitente grave ale pacientei respective, datele finale ale examenului histopatologic vor fi prezentate peste circa 28 de zile”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

La 24 noiembrie sputnik.md a relatat cazul unei mame tinere din Căușeni, care a declarat că medicii de la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, acolo unde a născut, i-au cerut 2 mii de lei pentru a-i înlătura suturile după operația cezariană, chiar dacă aceasta avea poliță de asigurare. Potrivit sputnik.md, femeia ar fi apelat Linia fierbinte a Centrului Național Anticorupție, unde ar fi fost sfătuită să facă o reclamație la Ministerul Sănătății. Pentru că nu avea banii respectivi, femeia a fost nevoită să revină în Căușeni unde a fost programată pentru consultație la chirurg abia peste o lună, din cauza programului plin al medicului.  Ulterior însă, la domiciliul său din or. Căușeni au venit chirurgul de la Institutul Mamei și Copilului care a operat-o, dar și medicul de familie care i-au cerut să semneze câteva hârtii precum că nu are pretenții față de personalul medical. La câteva zile, femeia a decedat, lăsând orfani doi copii, de trei ani și, respectiv,  de numai o săptămână.

După ce cazul a ajuns în presă, Centrul Național Anticorupție a declarat că nu a primit niciun apel telefonic la Linia Anticorupție prin care s-ar fi reclamat vreo infracţiune de corupţie comisă în cadrul Centrului Mamei şi Copilului.

„Potrivit regulamentului privind înregistrarea apelurilor parvenite prin intermediul Liniei naţionale anticorupţie, ofiţerul de gardă este obligat să facă o notă şi să o transmită  direcţiei de investigaţii atunci când este reclamat un caz de corupţie.

Or, din luna iunie 2016, când a fost recepţionată ultima plângere din domeniul sănătăţii la linia fierbinte, NU există nici o altă sesizare privind comiterea unor acte de corupţie în instituţiile medicale”, susține CNA.

Foto simbol