Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Autoritățile moldovenești, despre nava exploatată…

Autoritățile moldovenești, despre nava exploatată sub Pavilionul R. Moldova, reținută pentru trafic de droguri

Foto: policia.es

O navă la bordul căreia se aflau circa 1,4 tone de cocaină a fost interceptată la 22 octombrie, curent, de către Poliția Națională a Spaniei, într-o operațiune comună cu Agenția americană Antidrog. Cei zece membri ai echipajului au fost arestați pentru trafic de droguri. Nava era exploatată sub Pavilionul R. Moldova și potrivit IP Căpitănia Portului Giurgiulești aceasta era înregistrată provizoriu în Registrul de Stat al Navelor al R. Moldova. În urma celor întâmplate, înregistrarea permanentă a navei a fost suspendată.

Nava cu denumirea „Breath”, a pornit la începutul lunii octombrie din Turcia spre America de Sud, la coastele căreia a descărcat substanţa stupefiantă în largul mării fără a intra în niciun port, având destinaţia finală Spania.

Echipajul care se afla la bordul navei era format din cetățeni ai Turciei, Georgiei, Ucrainaei și Bulgariei. Toți au fost reținuți pentru trafic de droguri.

IP Căpitănia Portului Giurgiulești anunță că nava vizată a fost înregistrată provizoriu în Registrul de Stat al Navelor al R. Moldova, și la moment se află în procedura de perfectare a documentelor pentru înregistrare permanentă. Totodată, într-un comunicat oficial al instituției se arată că, în situația dată, R. Moldova nu va fi sancționată și, luând în considerare faptul că nava nu este înregistrată permanent în Registrul de Stat al Navelor al R. Moldova, IP Căpitănia Portului Giurgiulești își rezervă dreptul de excludere a acesteia din Registrul de Stat al Navelor al R. Moldova, înregistrarea provizorie fiind suspendată.

„La momentul înregistrării provizorii a navei, instituțiile de resort au verificat istoria navei, identitatea armatorului, și datorită lipsei suspiciunilor, și absenței acestora în listele persoanelor fizice și juridice supuse unor sancțiuni, sau aflate sub embargou, nava a fost acceptată spre înregistrare provizorie, urmând să fie prezentată inspectorilor statului pavilion pentru examinare înainte de înregistrare permanentă.

Totodată în conformitate cu prevederile tratatelor internaționale din domeniul transportului maritim, în cazul infracțiunilor penale la bordul navelor, se aplică jurisdicția și legislația statului riveran, statului port, statului pavilion sau statului a cărui cetățenie o deține echipajul, și în funcție de situația geografică a navei la momentul comiterii infracțiunii, se aplică legislația statului afectat sau care este cel mai interesat în demararea anchetei.

În cazul menționat, nava se afla în apele teritoriale a Spaniei (Insulele Canare), care în situația dată se consideră în calitate de stat riveran și stat port, respectiv legislația acestui stat se aplică la acest caz. În conformitate cu prevederile Convenției ONU cu privire la dreptul mării (la care R. Moldova este parte), statul riveran (sau statul port) legislația căruia este încălcată, poate să solicite statului de pavilion prezentarea informației necesare pentru desfășurarea adecvată a anchetei.

La momentul actual IP Căpitănia portului Giurgiulești ține legătura cu autoritățile Spaniole, proprietarul și operatorul navei, societatea de clasificare la evidența căreia se află nava. În procesul de executarea a atribuțiilor statului de pavilion, autoritățile competente din R. Moldova duc o colaborare în vederea depistării și contracarării acțiunilor ilicite în care sunt implicate navele sub Pavilionul Republicii Moldova, sau navelor indiferent de pavilion care intră în Complexul portuar Giurgiulești.

Republicii Moldova nu i se vor aplica careva sancțiuni pe plan internațional drept rezultat a cazului menționat în care a fost implicată o navă sub Pavilionul R. Moldova, datorită faptului că statul-pavilion nu duce răspundere pentru activitatea comercială a armatorilor navelor sub pavilionul său, și acționează în interesul, său sau oferă suport statului legislația căruia a fost încălcată.

Având în vedere cele menționate, și faptul că nava indicată nu este înregistrată permanent în Registrul de Stat al Navelor al R. Moldova, IP Căpitănia portului Giurgiulești își rezervă dreptul de anulare a acesteia prin excluderea din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova.

În baza ordinului intern nr.71-P din 23.10.2018 înregistrarea navei  în Registrul de Stat al navelor a fost suspendată”, se arată într-un comunicat al IP Căpitănia Portului Giurgiulești.

Pe puntea navei au fost găsite numeroase pachete de cocaină învelite în pânză de rafie, cântărind aproximativ 30 de kg fiecare. Baloturile au fost legate între ele pentru a fi aruncate în mare în caz de urgență.

Foto: policia.es