Adopții reciproce: ZdG-Diaspora
Dragi membri ai grupului „Adoptă un vot”, am urmărit cu mult interes jurnalistic acțiunile, mesajele, implicarea și atitudinea față de ceea ce se întâmpla în R. Moldova în perioada electorală. Este pentru prima dată când un grup atât de numeros al diasporei se coagulează atât de rapid. Cei de acasă, din R. Moldova, au urmărit în permanență activitatea grupului. Căci, practic, aici, nu există familie care să nu aibă pe cineva plecat în străinătate. Am observat că au apărut și supărări, pentru că unii dintre cei rămași acasă nu ar împărtăși viziunile, valorile și aspirațiile celor plecați. E firesc, deoarece despărțirile nasc nu doar doruri, ci și suferințe.
Redacția ZdG a decis să contribuie la unirea celor două grupuri, a celor plecați cu cei rămași. Am decis să oferim, săptămânal, o pagină, în care să le spuneți celor de acasă tot ce doriți să cunoască, tot ce credeți că e important să afle despre lumea întreagă. Mai ales, pentru că există o categorie de cetățeni care nu sunt on-line, fie că nu au acces, fie că nu au deprinderi. Pentru ei, tot ar trebui să existe o cale să vă vadă, să vă audă, să vă cunoască.
Suntem siguri că acest proiect al grupului „Adoptă un vot” în ZdG va funcționa, pentru că sunteți atât de mulți, atât de departe, în medii atât de diferite și sunt atâtea de spus. Cunoașteți istorii de succes pe care ați vrea să le împărtășiți, fie în domeniul agricol, în IT, în administrare, în afaceri. Există atâtea experiențe din care s-ar inspira cei de acasă, privind participarea comunitară, colectarea gunoiului, împodobirea brazilor, vaccinarea animalelor, pavarea trotuarelor sau filtrarea apei.
Imaginați-vă că sunteți la Londra într-o zi cețoasă și i-ați scris mamei. I-ați povestit că e totul bine, și că nepoțelul ei cel drag a câștigat la un concurs de quidditch. Și că mama primește ziarul, deschide la pagina diasporei, și află despre cel mai iubit campion din viața ei și îl vede și în poza din pagină. Pot fi descrise sentimentele ei din acel moment în cuvinte? Imaginați-vă că locuiți la Tokyo și că bunelul cel drag împlinește 80 de ani și nu ați reușit să veniți în Moldova să-l vedeți. Și i-ați scris o urare și ați plasat-o în pagină, alături de poza cu el, cea din copilărie, pe care o purtați pe oriunde plecați. Și el primește ZdG și află că toată lumea știe cine e cel mai iubit bunic. Imaginați-vă că sunteți la Parma, la New-York, la Dublin, la Sankt-Petersburg sau la București și îi scrieți o scrisoare fratelui, tatălui, verișoarei, vecinului, primei învățătoare, primarului, pădurarului, bibliotecarei, tractoristei sau croitorului din sat, și fiecare dintre ei, primește ziarul și află că i-ați scris, că v-ați gândit la ei, că ați pregătit un mesaj anume pentru ei. Imaginați-vă că fiecare dintre ei vine seara de la muncă, cu mâinile frământate de oboseală, cu sufletele obosite de dor, că în singurătatea satelor noastre deschid ziarul și vă văd, vă aud, vă reîntâlnesc. Poate așa ar afla mai multe de la voi și ar dedica mai puțin timp, din singurătatea lor, televiziunilor, care parcă intră pe gratis în case, dar care, în majoritatea lor, fiind controlate de partide controversate din Moldova și de forțe obscure din Federația Rusă, ne costă, de fapt, foarte scump: dezinformare, manipulare, înfricoșare, distanțare, niște fenomene greu de eradicat.
Știți, cei rămași acasă au dileme și îngrijorări despre cum e acolo, în Europa, sau în America, sau în Asia. Ei caută răspunsuri, unele le găsesc, unele nu. Ei oricum vorbesc cu fiecare dintre voi în gând, dar acum nu vor mai fi atât de singuri, vor avea pagini întregi din care vor afla că nu doar copiii sau rudele lor muncesc alături de migranții din Italia, că nu doar ai lor comunică cu musulmanii din Franța, că nu doar ai lor au printre colegii de studii persoane LGBT în Olanda, că nu doar ai lor s-au căsătorit cu catolici în Polonia, că nu doar ai lor au prieteni de culoare în SUA, că nu doar ai lor s-au integrat într-o lume modernă, unde e important să respecți legile și să accepți ființele umane indiferent de culoarea ochilor sau de statutul marital. Le veți povesti, desigur, că oriunde vă aflați, sărbătoriți Floriile, sau țineți post înainte de Paște, că aveți toată libertatea să serbați Crăciunul pe Nou, sau pe Vechi, că puteți merge la Biserică fără să vă temeți de taxe, că puteți purta cruce, sau burka, sau kimono, că puteți fi vegetarieni sau fripturiști, că vă simțiți liberi, sau nu prea, veți spune ce simțiți.
Nu e exclus că veți dori să le povestiți despre provocări, despre dificultăți, despre obligațiuni, despre responsabilități, despre taxe, despre educație, despre primării, despre grădinițe, despre vacanțe, despre fericiri sau tristeți. Ei sunt gata să vă audă. Nu este exclus că veți avea întrebări la ei, veți vrea cu siguranță să aflați cum se crește răsadul cela de roșii, cum se cultivă stânjeneii sau cum se pune cloșca la scos pui. Nu e exclus că vor avea și ei întrebări la voi, despre cum se face blatul de pizza, sau chilli con carne, sau poate cum să vină în ospeție sau la muncă. Pentru toate trebuie să găsim bunăvoință și spațiu. Nu doar în timpul alegerilor, ci din prima zi după încheierea campaniei electorale, până în prima zi a începerii unei noi campanii politice. Atunci vom vorbi iarăși, mult, despre politică. Până atunci, să vorbim despre viață, despre cum să trăim mai cu folos unii pentru alții. Într-un ceas bun!
Cu respect, echipa Ziarului de Gardă
NOTĂ1: Ziarul de Gardă a fost lansat în 2004 de către un grup de reporteri. Este dedicat jurnalismului de investigație, drepturilor omului și transparenței, membrii redacției primind numeroase premii profesionale în Moldova și în străinătate.
Ediția tipărită în limba română apare săptămânal, în fiecare zi de joi, începând cu 2004, în 24 de pagini, color și alb-negru. Este abonată și distribuită în toate raioanele Republicii Moldova.
Ediția tipărită în limba rusă apare săptămânal începând cu anul 2014, în 12 pagini, color și alb-negru. Este abonată și distribuită pe tot teritoriul Republicii Moldova, preponderent în regiunile cu localități în care predomină vorbitorii de limbă rusă (ucraineni, găgăuzi, ruși, bulgari, alte etnii).
Ediția on-line www.zdg.md și www.zdg.md/ru sunt menținute cu știri noi în fiecare oră, acumulând zilnic peste 10.000 de vizitatori unici.
Pagina de Facebook https://www.facebook.com/zdg.md/ are o comunitate on-line de 28.000 de persoane.
Pagina de Facebook a ediției ruse: https://www.facebook.com/ru.zdg.md/
Pagina de Odnoklassniki: https://ok.ru/profile/575173038892
Echipa redacției mai produce un program TV și unul radio săptămânal, www.reporterdegarda.md, pe care le emite la circa 10 posturi locale și naționale din Republica Moldova.
NOTA 2: ZdG poate fi abonat on-line http://abonare.zdg.md/ din orice țară a lumii pentru orice localitate din Republica Moldova. Faceți click pe link, alegeți tipul de abonament, tot acolo lăsați adresa unde vreți să fie livrat ziarul și numele persoanei pe care o abonați. Un abonament anual este de circa 11 EURO sau 12 USD. Orice persoană din orice țară a lumii poate să aboneze și ediția PDF, care apare săptămânal, concomitent cu ediția tipărită. Dacă doriți să faceți mai multe abonamente pentru localitatea de baștină, contactați redacția la adresa electronică: ziardegarda@gmail.com