Cum își explică Năstase votul pentru readmiterea Rusiei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei
Șeful delegației Parlamentului R. Moldova în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Andrei Năstase, a votat pentru readmiterea delegației Federației Ruse în cadrul APCE.
Deputatul susține că „nu a fost o decizie ușoară”, însă a votat pentru revenirea Rusiei în componența APCE pentru ca această instituție să aibă o influență pozitivă asupra Rusiei, în subiectele legate de drepturile omului și stat de drept.
„Racordarea intereselor naționale ale statelor reprezentate în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la dezideratul comun al construcției europene este esențială și nu poate compromite specificitățile existente pentru fiecare țară în parte. Europa viitorului trebuie să rămână un spațiu politic inclusiv, coerent și articulat pe temele principale care dau conținut viitorului continentului nostru, iar majoritățile care definesc, prin evidența lor, abordările principale ale evoluției comune trebuie respectate, ca formule axiomatice ale democrației de care fiecare popor are atât de mare nevoie. Din punct de vedere geografic, istoric și cultural Moldova este și trebuie să rămână parte a Europei, iar această asumare sinceră și transparentă presupune, în primul rând, o aderență politică fermă la deciziile care se formulează și sunt susținute de cele mai multe dintre democrațiile consolidate ale Europei”, a declara Andrei Năstase.
Pentru reobținerea dreptului de vot al Rusiei în cadrul Adunării Parlamentare au votat 118 membri, 62 au votat împotrivă, iar 10 s-au abținut. Din delegația Parlamentului R. Moldova la APCE, pentru revenirea Rusiei și-au dat votul deputații Andrei Năstase (PPDA) și Vlad Batrîncea (PSRM). Împotriva acestei decizii s-a exprimat însă deputatul Mihail Popșoi (PAS).
În 2014, Rusia a pierdut drepturile de vot ale APCE după preluarea Crimeei și susținerea separatiștilor militari din estul Ucrainei. Rusia a răspuns în 2016 prin boicotarea Adunării și a refuzat din 2017 să plătească contribuția sa anuală de 33 de milioane de euro, aproximativ 7% din bugetul consiliului.