Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Au venit să protesteze,…

VIDEO Au venit să protesteze, dar se tem să vorbească

Oameni din diverse raioane ale Republicii Moldova au venit azi la Chișinău să protesteze, la o întrunire publică organizată de către Partidul Democrat din Moldova. Deși unii dintre ei au străbătut sute de kilometri ca să ajungă din nordul, vestul sau sudul țării la protest, majoritatea și-au ferit fețele de camerele video și au refuzat să răspundă la întrebări.

În dimineața zilei de duminică, 9 iunie, pe străzile din Chișinău au fost surprinse circulând coloane de microbuze și autobuze cu pasageri. Cele venite din raioanele Drochia și Râșcani au staționat în preajma Academiei se Studii Economice din Moldova dar și lângă Parcul Catedralei.

Șoferii microbuzelor ne-au spus că au fost organizați, iar din localitățile lor au venit mai multe microbuze cu pasageri. Unii șoferi au recunoscut că au venit la Chișinău la ordinul Partidului Democrat și că nu li s-au plătit separat pentru acest serviciu, deoarece lucrează „la salariu”.

Oamenii au coborât din microbuze și au așteptat în grupuri până când unii organizatori le-au spus la ce oră și încotro să se îndrepte. I-am întrebat pe unii dintre ei de ce au venit la Chișinău, cine i-a organizat și care sunt așteptările lor. Majoritatea oamenilor își ascundeau fețele, refuzau să vorbească și cereau să nu fie filmați.

În condiții de anonimat, oamenii spun că venirea lor la capitală a fost organizată de către reprezentanți ai Partidului Democrat, și că se tem să vorbească critic, pentru că riscă să își piardă locurile de muncă. Călătorii spun că li s-a oferit transportul pe gratis, iar în drum spre Chișinău au fost serviți cu ouă, plăcinte și apă.

Pe de altă parte, unii dintre ei spun că au venit să își apere țara „de trădători și de cei care au făcut alianță pe timp de noapte”.

În fața Ministerului Finanțelor și a Serviciului Fiscal de Stat au fost instalate corturi iar pe pragurile instituțiilor din zonă erau așezați tineri. Unii dintre ei ne-au spus au venit deoarece le-ar păsa de țară și că vor să o apere „de cei care încearcă să uzurpeze puterea în stat”.


La ora 11.00 strada pietonală din Chișinău era plină de grupuri aduse organizat, însoțite de polițiști, care se îndreptau spre Piața Marii Adunări Naționale. Întrebați de ce au venit, aceștia au continuat să se ascundă de camere și să evite răspunsurile la întrebări.

Partidul Democrat a organizat manifestația pentru a cere demisia lui Igor Dodon și a anunța că nu recunosc deciziile luate ieri, 8 iunie, de Parlamentul R. Moldova.