Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Un plagiator” a fost desemnat…

„Un plagiator” a fost desemnat la Premiul Național 2016?

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul şedinţei de ieri, 24 august, lista câştigătorilor Premiului Naţional din ediţia 2016. Potrivit deciziei Guvernului, personalităţile cu cele mai remarcabile realizări, cu impact major asupra domeniilor de importanţă naţională, vor fi premiate cu câte 100 de mii de lei.

Printre desemnați se numără poetul și blogger-ul Traian Vasilcău, „desemnat pentru trilogia psalmodică „Regăsit în cer”, promovarea literaturii naţionale peste hotare și organizarea evenimentelor culturale de susţinere a tinerelor talente”, se arată în comunicatul Guvernului.

Însă, mai mulți internauți s-au întrebat: cum este posibil ca Vasilcău să fie desemnat la Premiul Național în timp ce a plagiat o poezie? În anul 1988, Traian Vasilcău a publicat în revista Orizontul poezia „O FĂRÎMĂ DE BINE”. Însă, cu trei ani mai devreme (1985) poezia respectivă a apărut în volumul „Ochiul Atroce”, la Editura Eminescu din București. Autorul volumului este Doina Uricariu.

„Membrii Guvernului Filip, membrii comisiei Premiului Național, justiția din Chișinău pot demonstra că Traian Vasilcău a fost întâiul care a scris poemul „O fărâmă de bine”. În 1988. Doina Uricariu l-a furat. Și l-a pus ca propriul poem în cartea ei din 1985. Dar ce mai contează un mic furt în marile găinării din Hronicul lung al Găinarilor”, susține Gheorghe Erizanu, critic și scriitor.

„Mate­ri­a­lul scris de Eri­zanu nu este nou. Această infor­ma­ție a apă­rut pen­tru prima dată în anul 1991. Apoi, din zece în zece ani se reac­tu­a­li­zează această temă. De fapt, eu fiind în armată, am avut o parte de pri­e­teni foarte buni care mi-au „însce­nat” această lucrare/acest spec­ta­col, pen­tru că nu am vrut să cola­bo­rez cu niște struc­turi. Această poe­zie a apă­rut în revistă în momen­tul când eu nici nu eram în Mol­dova, ci în ser­vi­ciul mili­tar pe Insula Saha­lin… Eu nu am citit poe­zi­ile aces­tei autoare (Doina Uri­ca­riu, n.r.) și nu am nicio carte de a ei. 

La Pre­miul Națio­nal am fost pro­pus pen­tru tri­lo­gia „Regă­sit în cer”, apă­rută în 2009. Poe­zia des­pre care vor­bește Ghe­or­ghe Eri­zanu nu se regă­sește în nicio carte de a mea. În cele 64 de cărți ale mele nu există o ast­fel de poe­zie… Am fost pro­pus la Pre­miul Națio­nal pen­tru tri­lo­gie, 17 cărți tra­duse în 18 limbi și pen­tru acti­vi­ta­tea de fon­da­tor și rea­li­za­tor a două fes­ti­va­luri impor­tante. Nuanța aceasta (acu­za­ția de pla­giat, n.r.) nu știu dacă are rele­vanță, pen­tru că nu am fost pro­pus pen­tru acti­vi­ta­tea lite­rară din 1990”, ne-a spus Traian Vasil­cău.

Eu nu cunosc nimic despre astfel de plagieri”, ne-a spus Arcadie Suceveanu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional. Întrebat dacă membrii Comisiei au fost influențați de către cineva sau ceva la luare deciziei de a-l desemna la Premiul Național pe Traian Vasilcău, care scrie pe blogul său mai multe texte în susținerea Partidului Democrat din Molodva în timp ce critică dur opoziția, Arcadie Suceveanu s-a eschivat să ne răspundă. „Nu vreau să comentez nimic, pentru că am motivele mele de a nu o face. De obicei sunt întotdeauna receptiv, dar de data aceasta, scuzați-mă”, ne-a spus președintele Uniunii Scriitorilor, sistând convorbirea.

Menționăm că Premiul Naţional se acordă anual de Guvern, ca semn de gratitudine pentru rezultatele obţinute în diverse arii de activitate, inclusiv: cercetare, dezvoltare tehnologică și culturală. Selectarea laureaţilor se face prin vot secret de către o comisie formată din Prim-ministrul R. Moldova, miniştri şi conducători ai instituţiilor de resort, oameni de creaţie şi reprezentanţi ai mediului academic. Ceremonia festivă de înmânare a Premiului Naţional va avea loc vineri, 26 august 2016, la Palatul Republicii.