Ultimele detalii din dosarul Filat la CtEDO
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) va examina în mod prioritar dosarul Filat, anunță avocatul ex-premierului. Victor Munteanu, reprezentantul lui Vlad Filat la Curtea de la Strasbourg, afirmă că la 9 ianuarie 2019 a fost informat că președintele Secțiunii II a instanței europene a acceptat cererea sa de a examina „în mod prioritar” cele două plângeri depuse de fostul premier.
„Potrivit prevederilor Regulii 41 din Regulamentul CtEDO, la examinarea cererilor, Curtea va lua în considerație importanța și urgența problemelor invocate de reclamanți. În cazul cererilor lui Vlad Filat, Președintele Secțiunii II a decis ca plângerile invocate să fie tratate în mod prioritar”, scrie avocatul Victor Munteanu într-un comunicat de presă.
Contact de ZdG, Victor Munteanu a precizat că ar putea fi vorba despre câteva luni.
„Nu există un termen exact, prevăzut de Regulamentul Curții, dar ele sunt examinate cu prioritate, adică judecătorii la care se află cauza vor examina cererea în primul rând. Din experiența personală, pot spune că ar fi vorba de câteva luni. Trebuie de ținut cont și de faptul că dosarul este unul foarte voluminos: 32 de volume. Respectiv, fizic ia mult timp procesarea informației și studierea dosarului. Sunt chestiuni obiective care se referă la volumul de lucru”, a explicat apărătorulul lui Vlad Filat.
Întrebat despre poziția lui Vlad Filat față de această decizie a Curții, Victor Munteanu a declarat că anunțul pentru presă a fost coordonat cu clientul său, iar în scurt timp ex-premierul urmează să facă public o reacție.
Vladimir Filat a fost condamnat de intanțele de judecată din R. Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. La baza condamnării fostului premier stă autodenunțul primarului de Orhei și businessmanului Ilan Șor, învinuit în două dosare privind fraudele de la Banca de Economii a Moldovei (BEM). Acesta a declarat că i-a dat lui Vlad Filat mită în valoare de 250 de milioane USD. În baza autodenunțului, la 15 octombrie 2015, liderul PLDM a rămas fără imunitate de deputat, după ce procurorul general, Corneliu Gurin, a solicitat acest lucru în cadrul ședinței Parlamentului. Pentru aceasta au votat 79 de aleși ai poporului.
Într-un interviu pentru ZdG, avocatul Victor Munteanu a precizat că Vlad Filat a depus două cereri la CtEDO: prima vizează ilegalitățile care ar fi fost admise până la pronunțarea sentinţei în prima instanţă, iar cea de-a doua cerere, aspecte privind examinarea în instanță a dosarului. Fostul premier a invocat încălcarea dreptului la viață și siguranță, deținerea în condiții inumane și degradante, examinarea dosarului cu ușile închise.