(ULTIMĂ ORĂ) Curtea Constituțională a decis: Igor Dodon va fi suspendat din nou din funcție
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a admis astăzi, 2 ianuarie 2018, sesizarea din 28 decembrie 2017 privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova. Curtea a decis că Igor Dodon a încălcat Constituția R. Moldova și jurământul depus la investirea în funcție, refuzând repetat desemnarea a 5 candidați în funcții de miniștri și a unui candidat în funcția de vicepremier, ceea ce poate servi drept temei pentru instituirea interimatului funcției.
La 21 decembrie 2017, Igor Dodon, la solicitarea premierului Pavel Filip a semnat decretele prin care au fost demiși din funcții cinci miniștri și un vicepremier: Stela Grigoraș, Andrei Galbur, Vasile Bâtca, Vladimir Cebotari, Octavian Calmâc şi Gheorghe Bălan. Aceștia urmau a fi înlocuiți cu Svetlana Cebotari – Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Tănase – Ministerul Justiției, Liviu Volconovici – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Tudor Ulianovschi – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Chiril Gaburici – Ministerul Economiei și Infrastructurii, Cristina Lesnic – vicepremier pentru Reintergrare și Iurie Leancă – vicepremier pentru Integrare Europeană.
Pe 22 decembrie 2017, Dodon a respins pentru prima dată noile candidaturi. „Reieșind din jurisprudența Curții Constituționale și din prevederile Legii cu privire la Guvern, remanierea guvernamentală propusă trebuie să fie efectuată de Parlament”, motiva Dodon.
Pe 28 decembrie 2017, președintele R. Moldova, Igor Dodon a respins repetat candidaturile noilor miniștri propuși de Guvern, argumentul fiind că „majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Inclusiv, unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară”. În consecință, un grup de deputați, membri ai Comisiei juridice, numiri și imunități a depus o sesizare la Curtea Constituțională, pentru ca aceasta să examineze blocajul politic.
Scenariul cu cele șapte nume noi în Guvern, propuse, dar neacceptate de șeful statului, este similar cu cel din cazul actualului ministru al Apărării, Eugen Sturza. După ce șeful statului a respins de două ori candidatura acestuia, Guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională, care a decis că președintele, conform Constituției, nu are dreptul să respingă de două ori candidaturile. Curtea Constituțională a decis că șeful statului a încălcat Constituția, iar în acest caz, președintele este suspendat din funcție pentru o perioadă determinată, iar numirea noilor membri ai Guvernului poate fi semnată de premier sau președintele Parlamentului. La 22 octombrie 2017, Eugen Sturza a fost învestit în funcție. Ceremonia a fost oficiată de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a preluat atribuțiile interimatului de președinte și a semnat decretul de numire în funcție.