Principală  —  IMPORTANTE   —   Spînu explică de ce este…

Spînu explică de ce este necesar ca foștii președinți să nu mai beneficieze de automobil, birou și asistent personal

Secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu, precizează că proiectul de lege cu privire la modificarea Legii privind asigurarea președintelui R. Moldova „ține strict de refacerea echității sociale”.

Guvernul a aprobat vineri, 30 august, abrogarea art. 15 din respectiva Lege. Totodată, inițiativa prevede că automobilul va fi acordat foștilor președinți doar „la solicitare” și nu vor mai beneficia de asistent și birou personal.

„În anul 2016, Partidul Democrat a venit cu o inițiativă prin care foștilor președinți li se acordau facilități suplimentare: birou, asistent personal și mașină personală. Noi credem că asta nu este OK din perspectiva echității sociale. Or, noi credem că atunci când foștii profesori, medici, funcționari publici vor avea pensii decente, venituri mai mari, atunci și funcționarii de rang înalt ai acestui stat își vor putea permite, anumite facilități pentru ei vor putea fi crescute”, a motivat Spînu în cadrul unor declarații pentru presă după ședința Cabinetului de miniștri.

Totodată, într-un răspuns oferit pentru presă, Guvernul menționează că, din luna noiembrie 2017, biroul destinat foştilor preşedinţi este amplasat la etajul 13 din clădirea nr.180 de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt din capitală și are o suprafață totală de 74,2 m.p., de care beneficiază doar Nicolae Timofti și pentru a fost cheltuită suma de 66,2 mii de lei, având un și un computer de peste 19 000 de lei și fiind dotat cu rechizite de birou de aproape 3 900 de lei. De asemenea, pentru asigura funcţionalitatea acestui birou și cheltuieli salariale au fost necesară suma de peste 300 de mii de lei.

În același timp, Executivul precizează că Mircea Snegur are la dispoziție, din martie 2018, un automobil Skoda Octavia, 2003, marcă valabilă și pentru Petru Lucinshi din august 2017. Nicolae Timofti beneficiază de un Mercedes 220 CDI, 2014, iar Vladimir Voronin nu a solicitat automobil de serviciu.

Astfel, pentru salariul șoferului lui Snegur a fost cheltuită suma de 120 252,56 lei, Lucinschi – 180 381,23 lei, iar șoferul lui Timofti este angajat al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat.

Totodată, Snegur a cheltuit 1 555,20 litri de combustibil, Lucinschi – 2 982,60 litri, Timofti – 5 143,30 litri. Pentru mentenanța mașinilor foștilor președinți au fost scoase din buget următoarele sume de bani: Snegur – 20 181,20 lei, Lucinschi – 19 496,41 lei și Timofti – 4 880,79 lei.

Potrivit autorilor, anularea facilităților pentru ex-președinții de țară ar putea aduce, anual, economii de jumătate de milion de lei la bugetul de stat.

Proiectul de lege urmează să fie aprobat de Parlament.