Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Câte partide ar accede…

SONDAJ Câte partide ar accede în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

Foto: TV8.md

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, doar patru partide ar accede în noul Legislativ. Potrivit ultimului sondaj prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, cele mai multe voturi ar fi acumulate de PSRM, PPDA, PD și PAS.

Doar 56,4% dintre respondenții la sondaj au menționat că se vor prezenta la urnele de vot cu siguranță, în timp ce circa 9% susțin că probabil nu s-a prezenta la vot, iar 5,2% declară că cu siguranță nu vor participa la alegeri.

Întrebați pentru ce partide ar vota la viitoare alegeri parlamentare, circa 19% dintre respondenți nu au putut să răspundă, iar aproximativ 6% au precizat că nu vor vota.

Din total tuturor respondenților participanți la sondaj, pentru PSRM ar vota circa 37% dintre respondenți. Pe locul doi s-ar plasa PPDA cu aproape 12% din voturi, urmat de PD cu circa 10% din voturi și PAS cu aproximativ 8% din voturi.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1195 de respondenți, în perioada 26 iunie – 7 iulie, și are o marjă de eroare de +/- 3%. Acesta a fost finanțat de filiala de la Chișinău a Institutului Internaţional de monitorizare a dezvoltării democraţiei, parlamentarismului şi respectării drepturilor electorale ale cetăţenilor statelor membre ale Adunării Interparlamentare a Comunităţii Statelor Independente.

Datele prezentate de Asociația Sociologilor și Demografilor sunt însă diferite de cele prezentate în luna mai în Barometrul Opiniei Publice, potrivit căruia în Parlament ar accede doar trei partide: PSRM (26%), PAS (12%) și PD (7%).

Asociația Sociologilor și Demografilor a făcut public anterior un alt sondaj pe 7 mai 2018, înainte de primul tur al alegerilor locale. Potrivit datelor prezentate de aceștia, în turul doi urmau să treacă candidatul PSRM, Ion Ceban și candidata independentă Silvia Radu, care potrivit datelor urmau să acumuleze câte circa 27% din voturile cetățenilor.

Foto: captură video Privesc.eu