Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sandu: CEC, mulțumit de finațarea…

Sandu: CEC, mulțumit de finațarea din Bahamas a PSRM și „ignorant” față de cetățenii din diasporă

Maia Sandu a anunțat că va locui în apartamentul său de 70 de metri patrați, chiar dacă va câștiga funcția de președinte

Președinta PAS, Maia Sandu, care a obținut în turul II al scrutinului prezidențial 47,89% din sufragii, va contesta la Curtea Constituțională toate încălcările Constituției și ale Codului Electoral admise la 13 noiembrie. Reacția Maiei Sandu vine după ce Comisia Electorală Centrală a declarat valide rezultatele alegerilor, prin care Igor Dodon devine președinte ales al R. Moldova.

sandu-fb

Cu șase voturi, CEC a hotărât astăzi să restituie autorilor cele două contestații trimise în adresa insituției. Respectiv, a fost remis demersul depus la 16 noiembrie curent de către Dan Perciu, membrului Biroului politic național al partidului Acțiune și Solidaritate, prin care prezenta CEC-ului 170 de contestații din partea cetățenilor din afara țării care nu au putut vota la alegerile din 13 noiembrie. A fost restituită și contestația privind încălcările admise în ziua scrutinului, înaintată de Sergiu Litvinenco, reprezentant cu drept de vot consultativ în CEC al concurenturlui electoral, Maia Sandu.

„În ultimele patru zile, în adresa CEC au fost adresate pe diverse căi, inclusiv electronice, sesizări, petiții, contestații, privind presupusele încălcări împotriva limitării numărului de buletine de vot pentru fiecare secție de votare. Aici fac trimitere la două demersuri,contestații, sesizări, depuse de către Dan Perciun, prin care sunt anexate mai multe contestații a cetățenilor care nu au reușit să voteze.  Aceste contestații sunt depuse sub formă de copie foto, sunt fără semnătura olografă a contestatarilor și, respectiv, sunt transmise în adresa Comisiei Electorale Centrale în termenii care deja exclud norma legală din Codul Electoral. De asemenea, a fost depusă o contestație la 16.11.2016 de către Sergiu Litvinenco, reprezentant cu drept de vot consultativ în CEC al concurenturlui electoral, Maia Sandu. Propun ca contestațiile respective să fie remise prin scrisoare, deoarece sunt depuse nu în  termenii prevăzuți de către Codul Electoral, care stipulează prin art. 65, alin. (1), că alegătorii sau concurenții electorali pot contesta acțiunile, inacțiunile concurenților electorali, precum și hotărârile organelor electorale inferioare. Invocând acestea, dar și dezbaterile avute până acum, consider că aceste două contestații trebuie să fie remise”, a declarat preșdinta CEC, Alina Russu.

Aceasta a declarat că Dan Perciun nu este persoana împuternicită de a depune contestațiile cetățenilor, deoarece nu a prezentat o procură sau un mandat prin care ar confirma că reprezintă interesele cetățenilor în fața CEC.

Maia Sandu a inițiat o petiție pentru ca rezultatele alegerilor din 13 noiembrie să fie declarate nule și a îndemnat susținătorii să o semneze on-line.