Râul Nistru – un subiect „readus” în Parlament
Subiectul construirea unei hidrocentrale pe râul Nistru și acțiunile R. Moldova pentru împiedicarea începerii acestor lucrări care ar putea seca râul și lăsa fără apă peste 4 milioane de oameni din R. Moldova și Ucraina a fost readus în Parlament. Vadim Pistrinciuc, deputat al Partidului Liberal Democrat din R. Moldova, a transmis secretariatului Parlamentului o interpelare în acest sens.
„Solicit de la Guvernul R. Moldova informații privind politicile de protejare a râului Nistru, în contextul funcționării complexului energetic de la Dnestrovsk. Vrem să vedem care sunt intențiile Ucrainei de întreținere a hidrocentralei și construcția celor șase hidrocentrale noi. Toți vorbesc despre conlucrarea la nivel bilateral, însă nimeni nu ne oferă mai multe detalii. Vă rog ca informațiile să fie prezentate în scris, dar și în plenul Parlamentului”, a declarat Pistrinciuc înainte de a transmite această interpelare.
Amintim că săptămâna trecută, la 15 februarie, fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova a solicitat includerea în ordinea de zi a Parlamentului a subiectului care vizează funcționarea complexului energetic de la Dnestrovsk și care au fost progresele în negocierea interguvernamentală dintre R. Moldova și Ucraina pentru atingerea obiectivului de protecție și conservare a râului Nistru.
Propunerea de includere a acestui subiect pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului a fost susținută de Partidul Liberal, Partidul Comuniștilor din R. Moldova și Partidul Socialiștilor din R. Moldova.
„Este a patra oară când se încearcă includerea pe ordinea de zi a acestui subiect, însă, de fiecare dată nu este susținută de majoritatea parlamentară. Parlamentul și Guvernul nu insistă ca acest subiect să fie pus în discuție pentru a nu distruge relațiile cu Kievul. Însă, cu astfel de atitudine Nistrul va dispărea, iar Moldova s-ar putea transforma într-un deșert ”, a declarat socialistul Vlad Batrîncea.
„Această problemă nu este doar de mediu, dar și de securitate internațională. Este o problemă ce trebuie discutată, iar Guvernul să vină cu informații în acest sens, ca noi să avem o poziție”, a adăugat liberalul Roman Boțan.
„Nistrul este un râu-graniță și este vital pentru asigurarea noastră cu apă. Considerăm necesar și important să revenim la această problemă”, a subliniat comunista Elena Bodnarenco.
Cu toate acestea, propunerea de a introduce subiectul pe ordinea de zi nu a fost susținută de plenul Parlamentului. Pentru această propunere au votat doar 43 de deputați.
Ulterior, mai mulți reprezentanți ai societății civile au făcut un Apel în care s-au arătat îngrijorați de „prețul” pe care îl vom plăti în cazul în care va fi construită o hidrocentrală pe Nistru.
„Alimentarea cu apă potabilă a 4 milioane de oameni este pusă în pericol de interesele unor oligarhi din R. Moldova şi Ucraina. În acest sens, chemăm toţi cetăţenii de bună credinţă să ceară stoparea imediată a negocierilor pe marginea Acordului privind funcţionarea complexului hidroenergetic nistrean”, susțin semnatarii Apelului.
„Trebuie să spunem STOP acestor negocieri obscure, deoarece Acordul se negociază fără a ține cont de interesele populației afectate, fără existența studiilor de impact ecologic, social și economic, fără indicarea unor debite de apă minime necesare menținerii în viață a Nistrului, fără a ține cont de standardele de mediu ale Uniunii Europene, Tratatului Comunităţii Energetice şi ONU, dar cu riscul major de a lăsa fără apă potabilă aproximativ 4 milioane de oameni din R. Moldova și Ucraina. Costurile acestui dezastru sunt de ordinul miliardelor de dolari americani.
Prin urmare societatea civilă, cere Guvernului Moldovei și Ucrainei să stopeze aceste negocieri care omit intenționat normele Europene și care sunt în contradicție flagrantă cu interesele cetățenilor din Moldova și Ucraina, până nu se respectă următoarele cerințe minime:
1.Referința la Acordurile de Asociere ale Ucrainei și Moldovei cu Uniunea Europeană, la Tratatul Comunității Energetice, la cele 8 Directive de mediu din aceste documente relevante acestor negocieri și parcurgerea etapelor descrise în aceste Directive. Aceste directive se referă la evaluarea proiectelor cu impact transfrontalier, la impactul asupra calității apei destinate consumului uman, la răspunderea pentru daunele aduse mediului înconjurător, la impactul asupra păsărilor sălbatice, la consultarea publicului din țara afectată, la efectele anumitor planuri și programe asupra mediului.
2.Efectuarea unui studiu de impact asupra mediului, a unui studiu de impact social și a unui studiu de impact economic pe care-l va avea infrastructura existentă a nodului hidroelectric Nistrean (în special Centrala de Acumulare prin Pompaj şi Centrala Hidroelectrică II de la Nagoreanî/Naslavcea) și a Impactului Strategic de Mediu pentru cea planificată (cele 6 hidrocentrale noi). Pe parcursul petrecerii acestor studii negocierile trebuiesc stopate. Iar rezultatele acestor studii trebuie să servească drept bază de reluare a negocierilor;
3.Includerea obligatorie în proiectul de Acord negociat a unor prevederi cruciale precum: (a) Parametrii debitului de apă minim; (b) Parametrii debitelor ecologice (debite de primăvara) și pentru restul anului; (c) Сompensarea serviciilor ecosistemice pierdute (Principiul ONU “Poluatorul plătește”);
4.Decuplarea negocierii acestui Acord de alte probleme bilaterale care nu au legatura cu problema hidrocentralelor (așa numitul principiu “la pachet”);
5.Renunțarea părții ucrainene la ideea construcției cascadei de șase hidrocentrale în partea de sus a Nistrului și introducerea unui moratoriu pentru construcția unor obiecte noi în bazinul Nistrului până nu este diagnosticată starea întregului bazin al fluviului Nistru (din munții Carpați și pînă la vărsarea în Marea Neagră) și efectuarea tuturor procedurilor conform legislației europene;
6.Invitarea în formatul acestor negocieri în calitate de observatori a experților pe mediu din organizațiile internaționale de profil a ONU, Comisia Europeană şi Comunitatea Energetică;
7.Includerea în aceste negocieri în calitate de observatori a experţilor calificaţi pe probleme de mediu din cadrul societăţii civile a Moldovei şi Ucrainei. Consultarea versiunii finale a acestui Acord cu societatea civilă înainte de semnare.Lansăm această petiție către populaţia Bazinului fluviului Nistru şi din afara ei, către liderii și membrii organizațiilor societății civile, către mediul academic, partidele politice, biserică, sindicate, autorități locale și centrale, mass media, din țară și din străinătate, să susțină această petiție ca un demers contra distrugerii Moldovei.
Neglijarea acestui demers cetățenesc va demonstra lipsa responsabilității din partea Guvernelor Moldovei şi Ucrainei, consecvenţa legată de aplicarea normelor europene, ignorarea faptului că acest Acord poate provoca o criză umanitară, depopularea acestei zone, criză alimentară, economie distrusă, presiuni şi costuri de sănătate imense, război.
Până la acest moment, Petiția a fost semnată online de peste 1900 de oameni.