Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.34
Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală.
Circumscripția uninominală nr. 34 include 25 de localități din raionul Anenii Noi. În această circumscripție se vor deputați cinci concurenți electorali, iar primul în buletinul de vot figurează candidatul PDM, Alexandru Jizdan, urmat de Alexandr Mațarin de la PSRM și Alexei Gorodinskii de la Partidul „Șor”. Blocul ACUM l-a înaintat în această circumscripție pe Gheorghe Balan, iar PCRM pe Veaceslav Bondari.
Alexandru Jizdan, PDM
Alexandru Jizdan ocupă fotoliul de ministru al Afacerilor Interne din ianuarie 2016. Anterior acesta a activat în calitate de director-adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), funcție în care a fost propus de PDM în 2015. În 1997, Jizdan a absolvit Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”, iar în 2007—2008 a făcut studii postuniversitare la Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele R. Moldova. A lucrat în MAI în anii 1997—2014. În 2013, pentru o scurtă perioadă, a plecat din cadrul instituției la doar câteva săptămâni după ce a fost audiat de comisia parlamentară în cazul vânătorii din Pădurea Domnească, fiind suspectat că ar fi interzis comisarului de Fălești, Valeriu Cojocaru, să raporteze omorul de la vânătoarea de lux. Acesta a respins atunci acuzațiile. Rise Moldova a publicat anterior mai multe înregistrări în care Renato Usatîi, primarul de Bălți, povestește cum Jizdan îi prestează servicii private contra cost. Afirmațiile lui Usatîi sunt susținute și de mesajele electronice prin care Jizdan i-ar fi trimis informații operative și administrative din MAI.
Din funcția de ministru, în perioada 2017 – 2018 Jizdan a obținut un salariu de 604 mii lei, dar și o pensie de aproape 161 de mii de lei. Conform declarației de avere și interese, Jizdan are în folosință o casă de 331 m2 și deține un apartament de 71,7 m2. Rise Moldova a scris în 2016 că imobilul de 331 de m2 e înregistrat pe socrii ministrului care își duc traiul într-o casă modestă din satul Geamăna, Anenii Noi. Totodată, ministrul are în proprietate și un Land Rover Discovery, cumpărat în 2015 cu peste 406 mii de lei.
Alexandr Mațarin, PSRM
Alexandr Mațarin deține funcția de consilier în cadrul Consiliului Raional Anenii Noi. Conform informațiilor publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Mațarin este economist de profesie și ocupă funcția de director adjunct în cadrul unei filiale a BC „Victoriabank”.
Candidatul socialiștilor indică că în perioada 2017 – 2018 a obținut un salariu de peste 262 de mii de lei de la Victoriabank și circa 11 mii de lei din funcția de consilier. O altă sursă de venit a candidatului au reprezentat-o 10 mii de lei, obținuți din vânzarea unui automobil de model Skoda Fabia. Conform declarației de avere și interese personale, Mațarin deține doar un teren intravilan, și niciun apartament sau casă de locuit. Totodată, socialistul deține un automobil de model Dacia Logan, procurat în 2018 cu 60 de mii de lei.
Alexei Gorodinskii, Partidul „Șor”
Conform informațiilor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Alexei Gorodinskii este director comercial al întreprinderii individuale „Maria Gorodinschii”, funcție din care a obținut în perioada 2017 – 2018 un salariu de 22 050 lei. În declarația de avere și interese personale, Alexei Gorodinsckii indică că deține un teren intravilan, dobândit în 2008, dar și un spațiu comercial sau de producție, care valorează peste 407 mii lei. Familia candidatului Partidului „Șor” deține două automobile: un Mercedes VITO, dobândit în 2006 cu 12 mii de lei, dar și o Toyota RAV 4, procurată în 2018 cu 529 mii lei.
Gheorghe Balan, Blocul ACUM
Gheorghe Balan este judecător din 1996 şi a activat în toată cariera sa doar la Judecătoria sect. Botanica din Chişinău. În ultimii ani, acesta s-a remarcat prin discursuri critice la adresa şefilor justiţiei. „Am ajuns un sistem de laşi şi incompetenţi cu funcţii, care caută nod în papură oricui este diferit”, zicea Balan, la Adunarea Generală a Judecătorilor din martie 2017. Ulterior, acesta a depus şi o plângere penală pe numele unor membri ai CSM, acuzându-i că, ilegal, i-au intentat o procedură disciplinară în 2014.
Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, în aprilie 2018, Colegiul Disciplinar al CSM a examinat o nouă cauză în privința lui Gheorghe Balan, în baza unei sesizări a SIS, dar și a unei plângeri semnate de autoritățile satului Puhăceni, raionul Anenii Noi. Colegiul a decis demiterea din funcție a magistratului pe motiv că ar fi oferit consultații juridice locuitorilor din Puhăceni, pe o cauză aflată în proces de examinare la Judecătoria Anenii Noi, contrar prevederilor Legii cu privire la statutul judecătorului, și pentru implicare în activități politice, după ce a asistat, de pe scenă, la un discurs al politicianului Andrei Năstase, pe care l-a și aplaudat, în octombrie 2016. CSM a menținut decizia Colegiului Disciplinar, iar Balan a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție.
În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Balan indică un salariu de 279 de mii de lei. Judecătorul deține cota-parte dintr-un teren, dar și un apartament de 65 m2, procurat în 2001. Balan are în proprietate și un automobil de model Mazda 3, procurat în 2008 cu trei mii de euro.
Veaceslav Bondari, PCRM
Veaceslav Bondari este în prezent primarul orașului Anenii Noi. Anterior, în 2009 acesta a ocupat funcția de deputat pe listele PCRM, fotoliu pe care l-a ocupat și din 2010 până în 2014. În urma alegerilor locale generale din iunie 2015, a ajuns primar din partea PCRM.
În 2013 Ziarul de Gardă scria că Bondari deținea 110 acţiuni la Banca de Economii (BEM), conform declaraţiei de venit la momentul alegerii sale în Parlamentul R. Moldova. Deputatul a explicat provenienţa acestor acţiuni prin faptul că, în 1994—1997, era angajat al BEM şi ar fi primit ordin să cumpere din acţiunile acestei bănci. Ulterior, Bondari a făcut parte din Comisia de anchetă pentru examinarea modului de administrare a pachetului de acţiuni al statului deţinut la BEM.
Din funcția de primar în perioada 2017 – 2018, Bondari a obținut un salariu de peste 142 de mii de lei. Primarul deține trei terenuri, un apartament de 62 m2, dobândit în 1982, dar și o vilă pe care o deține din 2010. Conform declarației de avere și interese personale, candidatul comuniștilor are în proprietate și un automobil de model Renault Kangoo, procurat în 2010 cu 32 de mii de lei.
Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 34