Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.33
Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală.
Circumscripția uninominală nr. 33 include localitățile Codru, Durlești, Sângera, Băcioi și Trușeni. La alegerile parlamentare pe această circumscripție candidează șase concurenți electorali. Primul în buletinul de vot va figura deputatul democrat Constantin Țuțu, care este urmat de reprezentantul Blocului ACUM, Andrei Năstase și de candidatul independent Andrei Nastas. Lista candidaților este continuată de Vladimir Roșca (PSRM), și candidații independenți Călin Vieru și Boris Volosatîi.
Constantin Țuțu, PDM
Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Țuțu s-a implicat în politică în 2014, venind din sport. Cu câteva luni înainte de campania electorală pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014, Țuțu, care practica luptele, a dedicat victoriile din ring Partidului Democrat din Moldova. Constantin Ţuţu a fost considerat timp de mai mulți ani cel mai bun luptător moldovean, multiplu campion naţional şi mondial la kickboxing şi Muay Thai.
El a ajuns în atenţia opiniei publice, iniţial, pentru performanţele sale sportive, iar mai apoi, după ce, în seara de 28 aprilie 2012, a fost implicat într-un schimb de focuri, în urma căruia a decedat un bărbat, de 42 de ani şi rănit un altul. Ziarul de Gardă a scris că atunci, Ţuţu, care a fost alături de un grup format din peste 12 persoane, a fugit de la faţa locului împreună cu amicii săi, pe numele tuturor, procurorii obţinând mandate de arestare. Dacă trei dintre ei nu au fost găsiţi, Constantin Ţuţu a fost de negăsit doar atâta timp cât pe numele său figura un mandat de arestare. Ţuţu a fost trimis iniţial în arest la domiciliu, iar ulterior – lăsat în libertate, sub control judiciar. Dosarul penal a fost examinat la Judecătoria Orhei în perioada în care Constantin Țuțu era deputat în Parlament. În mai 2016, deputatul a fost achitat de instanța de judecată. S-a luat și decizia să-i fie restituită arma din care procurorii au stabilit că Țuțu a împușcat în seara crimei. În acel dosar a fost condamnată o singură persoană – cea care a recunoscut că a tras în victimă. Dosarul penal nu are încă o finalitate, fiind examinat în prezent (ianuarie 2019) la Curtea de Apel Chișinău.
De când a devenit deputat, au crescut şi averile lui Constantin Ţuţu. În 2014, când a ajuns în Legislativ, Constantin Ţuţu declara că a primit, din activităţi sportive, 145 mii de euro (echivalentul a aproape 3 milioane de lei). El declara şi un teren la Băcioi, mun. Chişinău, două automobile deţinute în comodat, un Mercedes CL 63, fabricat în 2009 şi dobândit în 2014, care valora 60 de mii de euro, şi un Mercedes ML 320, care valora 15 mii de euro. În declaraţia pe care a depus-o la CEC pentru perioada 2017 -2018 Ţuţu indică însă un alt automobil, un Mercedes Benz S63 AMG, procurat în 2017 cu 80 de mii de euro.
Conform declarației de avere și interese pentru 2017 – 2018, Țuțu a obținut un salariu de 312 mii de lei și indemnizații de aproape 134 de mii de lei de la Parlament. Alesul poporului a declarat că a vândut un Mercedes-Benz SL55, fabricat în 2006, cu doar 20 de mii de lei, mult sub preţul de piaţă al maşinii. Totodată, Ţuţu a declarat că a vândut un Mercedes-Benz S350 cu 80 de mii de euro (1,6 milioane de lei), pe care îl obţinuse în 2017 cu 75 de mii de euro. Alte 15 mii de euro Constantin Ţuţu i-ar fi primit cu titlul de donaţie, la un „eveniment de familie”. În 2017, Ţuţu a devenit proprietarul unei case de lux, cu o suprafaţă de 302 m.p, construită în orăşelul Codru, mun. Chişinău. Accesul în zona rezidenţială este interzis, cartierul fiind înconjurat de un gard metalic. Intrarea e posibilă prin intermediul unei porţi, păzită de un agent de pază. „Cei care vin în ospeţie sună şi anunţă persoana la care vin, pentru a li se permite accesul”, le-a spus unul dintre paznici reporterilor ZdG. Tot în perioada deputăţiei, Constantin Ţuţu s-a lansat şi în afaceri, fondând firmele „Constant Petrol” SRL și „TC-Vipsecurity” SRL.
Andrei Năstase, Blocul ACUM
Andrei Năstase s-a lansat, oficial, în politică pe 13 decembrie 2015 odată cu alegerea sa în funcţia de preşedinte al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (Partidul Platforma DA), apărut în aceeaşi zi prin preluarea şi redenumirea Partidului Forţa Poporului. La noul partid au aderat majoritatea liderilor Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, apărută cu un an mai devreme, în februarie 2015. Platforma Civică şi, mai târziu, partidul condus de Năstase a organizat mai multe proteste antiguvernamentale. Până a intra în politică, Năstase, care este jurist de profesie, a fost procuror, până în 2000, apoi vicedirector la Air Moldova. În 2002 a devenit avocat, meserie practicată până la implicarea sa în politică. Năstase a fost unul dintre avocaţii oamenilor de afaceri Viorel şi Victor Ţopa, condamnaţi la închisoare în R. Moldova, dar care s-au refugiat în Germania. Victor Ţopa, proprietarul postului Jurnal TV, este şi naşul de cununie al lui Andrei Năstase.
În declarația de avere și interese personale pentru 2017 -2018 Năstase nu indică vreun venit obținut la locul de muncă. Liderul Platformei DA declara anterior că, odată cu intrarea în politică, şi-a suspendat licenţa de avocat. Totuși, Andrei Năstase a trecut în declarația sa de avere și interese că soţia acestuia, Angela, care locuieşte împreună cu copiii familiei Năstase în Germania, a avut un venit de aproape 68 de mii de euro de la o companie germană. De asemenea, în bugetul familiei Năstase au mai intrat 14 mii de euro sub formă de indemnizaţii pentru copiii minori, dar și 35 de mii de euro obținuți în urma vânzării unui automobil de model Mercedes S350.
Andrei Năstase, locuieşte într-un imobil din orașul Codru, din componența municipiului Chişinău. Oficial, conform datelor cadastrale, imobilul valorează 2,23 milioane de lei şi are o suprafaţă de 156 m.p., fiind dată în exploatare în 2014.
Deşi în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate depusă în 2016 la Comisia Electorală Centrală (CEC) liderul PPDA indica 10 construcţii la categoria „case de locuit”, informaţie intens mediatizată la instituţiile de presă afiliate Partidului Democrat din Moldova, în realitate, Năstase este proprietarul sau co-proprietarul a doar 4 case, celelalte fiind construcţii accesorii şi anexe. Astfel, pe lângă casa de la Codru, în care locuieşte, Năstase este şi proprietarul casei părinteşti de la Mândreşti, care i-a fost lăsată drept moştenire cu toate anexele sale. De asemenea, familia lui Năstase a primit drept moştenire și o cotă-parte din casa părinţilor soţiei sale, din Bubuieci, mun. Chişinău. Andrei Năstase deţine un automobil Nissan Maxima, fabricat în 2004, valoarea declarată a căruia este de 10 mii de euro.
Andrei Nastas, candidat independent
Independentul Andrei Nastas este doctor în drept, șef al catedrei Protecție, Pază și Securitate de la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și lector la Academia de Studii Economice. Anul trecut, Nastas a depus o cerere la Consiliul Superior al Magistraturii privind demararea procedurii de accedere în sistemul judecătoresc, iar la șfârșit de 2018, cu doar câteva zile înainte de a-și prezenta intenția de a se lansa în alegeri, a obținut licența de avocat. Personaj necunoscut în spațiul public, la 31 decembrie 2018, Andrei Nastas a fost înregistrat în cursa electorală în aceeași circumscripție cu liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, cu care are nume asemănător.
Conform declarației de avere și interese personale pentru perioada 2017-2018, salariile obținute de Nastas de la MAI și IGP se ridică la o sumă totală de aproape 260 de mii de lei, la care se adaugă și un venit de peste 280 de mii de lei, acumulat din activitatea didactică pe care acesta o desfășoară la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, dar și Academia de Studii Economice. Soția lui Nastas, care activează în calitate de consilier la Vinăria Bostavan, a câștigat în perioada 2017-2018 peste 145 de mii de lei. Nastas declară că a câștigat la nuntă 30 de mii de euro, 9 500 de dolari și 126 de mii de lei. Candidatul pentru circumscripția 33 a primit și mai multe donații în 2017. Nastas susține că a primit cote-părți dintr-un teren, o casă de locuit și alte două construcții.
Vladimir Roșca, PSRM
Vladimir Roșca este economist de profesie, iar în prezent activează în calitate de administrator al SRL „Tehnologii Matlasate”, companie pe care tot Roșca a fondat-o. Candidatul socialiștilor nu declară însă nici un venit de la această companie. Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017 -2018 Roșca a avut doar un venit de 5 400 de lei, obținuți din funcția de consilier la Durlești.
Vladimir Roșca deține cote-părți în două apartamente, iar familia sa mai deține încă un apartament, dobândit în 2007. Totodată, candidatul socialiștilor indică șase automobile pe care susține că le-a cumpărat la prețuri de la 5 mii și 10 mii de lei. Cea mai recentă achiziție a candidatului o reprezintă un Ford Tranzit, procurat în 2012 cu 10 mii de lei.
Călin Vieru, candidat independent
Călin Vieru, de meserie medic neurolog și jurist, s-a lansat în politică în anul 2009, când a devenit deputat pe listele PLDM. La sfârșitul anului 2010 însă a plecat din Parlament, dar și din partid, se menționează în profilul realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”.
Călin Vieru, candidat independent în circumscripția nr. 33 din capitală, este fondator sau cofondator la opt companii. Acesta însă a trecut în declarația de avere și interese depusă la Comisia Electorală Centrală doar patru companii și a raportat venituri de 167,9 mii de lei în ultimii doi ani. Vieru declară că este unul dintre fondatorii companiei „Terra-Resta” SRL” . Anterior, compania a deținut terasa care activa în preajma Palatului Național „Nicolae Sulac”. Călin Vieru mai deține, împreună cu un partener, compania „Opera Magna” SRL, care deține rețeaua de restaurante Mojito din capitală. Vieru mai declară că este unicul fondator al companiei „Cistatric” SRL, cu activități în același domeniu. Anterior, compania a deținut clubul de noapte „Haos” din Chișinău. Ziarul de Gardă a scris anterior despre Călin Vieru că deținea, prin intermediul companiilor, „Trilux” SRL și „Au 79 Gust” SRL cluburile de noapte „City” şi „Military Pub”, situate în aceeaşi clădire, pe str. 31 august 198. În imediata apropiere a celor două cluburi se afla un alt local al ex-deputatului, „Studio Nightclub”, deţinut de firma „Studio Plus” SRL. În noiembrie 2018, Călin Vieru a ieșit din lista fondatorilor companiei „Studio Plus”. Călin Vieru mai indică în documentul depus la CEC faptul că deține un apartament de 222 m.p., procurat în anul 2011.
Boris Volosatîi, candidat independent
Boris Volosatîi ocupă în prezent funcția de director al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”.
Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, din funcția de director de liceu Volosatîi a ridicat un salariu de circa 352 de mii de lei, la care se mai adaugă o pensie de 73 de mii de lei. Familia candidatului independent deține șase terenuri agricole, un apartament, cotă-parte dintr-un alt apartament de 98 m2, dar și dintr-o casă de 108 m2, moștenită în 2013. Volosatîi deține și un automobil de model Mercedes E200, procurat în 2012 cu 50 de mii de lei.
Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 33