Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PSRM vrea să conteste la…

PSRM vrea să conteste la CC decizia privind numărul secțiilor de vot care se vor deschide în Rusia la alegerile parlamentare

Partidul Socialiștilor (PSRM) și-a exprimat indignarea față de decizia Guvernului de a deschide doar 11 secții de votare pe teritoriul Federației Ruse pentru alegerile din 24 februarie. Potrivit PSRM, în cele 11 secții de votare pe care guvernarea intenționează să le deschidă vor putea vota nu mai mult de 10% din numărul cetățenilor moldoveni care se află pe teritoriul Rusiei.

Socialiștii au anunțat că vor depune astăzi la Curtea Constituțională o contestație în legătură cu decizia Guvernului de a deschide 125 de secții de votare peste hotare. Declarația a fost făcută de deputatul Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea. Potrivit lui, această decizie trebuie revăzută, în caz contrar vor fi puse la îndoială rezultatele alegerilor, transmite IPN.

Parlamentarul a menționat că această decizie va fi contestată și la structurile europene cum ar fi OSCE și Consiliul Europei. „Noi avem nevoie de legitimitate a acestor alegeri, avem nevoie ca scrutinul să fie maxim de obiective și considerăm că această decizie trebuie revăzută”, a spus deputatul la emisiunea „Piatnița s Anatoliem Golea”.

Pe de altă parte, vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, a declarat că la următoarele parlamentare vor fi cu aproape 28% mai multe secții de votare decât au fost la scrutinul anterior. În plus, numărul de buletine de vot s-a majorat de la trei mii la cinci mii în fiecare secție de votare și dacă la scrutinul anterior pentru diasporă au fost acordate 285 mii de buletine, atunci pentru alegerile din februarie sunt prevăzute 625 de mii. „Hai să comparăm această cifră, inclusiv cu numărul cetățenilor noștri aflați peste hotare care s-au înregistrat în prealabil la CEC”, a afirmat democratul.

Guvernul a emis o decizie prin care a stabilit că 125 de secții de votare vor fi deschise peste hotarele țării pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie. Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia (29), România și SUA (câte 12), Federația Rusă (11), Franța (7), Portugalia și Spania (câte 5).

În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi deschise patru secții de votare, în Ucraina, Canada și Turcia, câte trei, iar în Israel, Belgia, Cehia, Belarus, Irlanda și Germania, câte două secții.

Câte o singură secție de votare va fi deschisă în Grecia, China, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Confederația Elvețiană, Regatul Țărilor de Jos, Qatar, Japonia, Croația, Georgia, Emiratele Arabe Unite și Norvegia.