Promo-Lex continuă să raporteze încălcări: alegători transportați organizat și buletine de vot fotografiate
Procesul electoral în capitală continuă să fie caracterizat de mai multe nereguli, precum încălcarea secretului votului, transportarea organizată a alegătorilor, deficiențe în Sistemul Informaţional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”), prezența nejustificată a unor persoane în incinta sau în perimetrul secțiilor de votare. Încălcările au fost raportate de observatorii Promo-Lex, asociație care monitorizează procesul electoral în R. Moldova pe parcursul ultimilor 15 ani. Asociația are câte un observator static în fiecare dintre cele 306 secții de votare deschise în municipiul Chișinău la 3 iunie.
„Tot mai multe cazuri de prezență nejustificată în incinta sau în perimetrul secțiilor de votare. Alte șase noi cazuri de prezență nejustificată a unor astfel de persoane. În mare parte este vorba de reprezentanți, simpatizanți ai partidelor politice, care dețin funcții publice, motiv pentru care sunt mai ușor identificabili. Astfel de cazuri au fost identificate la secțiile de votare 231, 2015, 220 din sect. Râșcani, 140 din sect. Centru, secțiile de votare 17 și 51 din sect. Botanica. Cu regret, observatorii au raportat o situație un pic deosebită, pe care o calificăm drept un zvon: oferirea unor recompense materiale sau bănești alegătorilor. Este vorba despre secția de votare nr. 57 din sect. Botanica. Observatorul nostru a constatat discuții între funcționarii electorali, care au zis că mai mulți locuitori de pe aceeași stradelă au venit în secția de votare și cumva povesteau că urmează să fie plătiți pentru votul acordat unui concurent electoral. Urmează ca aceste situații să fie cercetate și clarificate. Este regretabilă o astfel de situație. Partea bună e că este doar un singur caz”, a declarat Pavel Postică, director de program „Promo-Lex”, cu referire la informațiile colectate de observatori până la ora 14:30.
Pavel Postică a raportat două cazuri de votare în grup, patru cazuri de fotografiere a buletinelor de vot și două cazuri de transportare organizată a alegătorilor: la o secție din sect. Botanica din mun. Chișinău și la o secție din com. Tohatin.
La o secție de votare s-au înregistrat deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri, fapt ce a generat nemulțumirea votanților, care au trebuit să aștepte pentru a-și exercita dreptul la vot.
La fel ca în primul tur, au fost identificate deficiențe în listele de votare, printre care prezența la domiciliile alegătorilor a persoanelor care nu mai locuiesc acolo, includerea în liste a persoanelor decedate, necorespunderea de domiciliu.
De asemenea, cetățenii au raportat șase cazuri de agitație electorală pe portalurile web.