Procurorul general oferă detalii despre procesul penal privind finanțarea PSRM
Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova vorbește, într-o discuție cu Ziarul de Gardă, despre procesul penal inițiat de procurori pe marginea finanțării Partidului Socialiștilor din R. Moldova.
„Imediat ce au apărut aceste informații în mass-media, Procuratura s-a autosesizat și a inițiat un proces penal. Asta este o activitate firească a Procuraturii, de a reacționa la toate informațiile, care indică, într-un fel sau altul, la ilegalități. Așa am făcut-o de fiecare dată. Circumstanțele sunt examinate prin prisma faptelor de finanțare ilegală a partidelor politice și spălare de bani. În investigații sunt antrenați mai mulți procurori din mai multe subdiviziuni, dar și specialiști și ofițeri din mai multe instituții de stat, inclusiv cu atribuții speciale de investigație. Astfel de fapte comportă un risc major pentru securitatea statului și funcționarea democrației”, susține Harunjen.
„Procurorii au ridicat probe. Ele sunt examinate. A fost ridicat inclusiv acel video. Veridicitatea o vor stabili specialiștii în domeniu. Sunt audiate mai multe persoane. Acum nu avem baze legale pentru a le face publice numele”. Cât despre celălalt dosar penal în care era vizată finanțarea PSRM-ului cu bani din Bahamas, gestionat de Procuratura Anticorupție, Harunjen a menționat că „acum, informațiile apărute în spațiul public au dat o lumină nouă la tot ce exista până acum la subiect. De multe ori, până acum, primeam denunțuri, plângeri, doar că nu erau altceva decât declarații ale politicienilor. Asemenea investigații sunt de durată și ele implică autorități și din alte state” precizează Harunjen.
Întrebat cum va acționa ancheta, ținând cont de faptul că președintele R. Moldova, cel de la declarațiile căruia a pornit procesul penal are imunitate, Harunjen a făcut referire la prevederile Constituției.
„Constituția stabilește gradul de inamovibilitate al președintelui. Noi vom ține cont de aceste prevederi și nu vom încălca cerințele Constituției. Noi putem avansa în investigații și putem investiga faptele care constituie infracțiune, doar că există unele elemente de imunitate. Dacă studiați articolul 81 din Constituție, veți putea înțelege despre ce este vorba”, zice procurorul general.
Articolul 81
Incompatibilităţi şi imunităţi
(1) Calitatea de Preşedinte al Republicii Moldova este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite.
(2) Preşedintele Republicii Moldova se bucură de imunitate. El nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului.
(3) Parlamentul poate hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui Republicii Moldova, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor aleşi, în cazul în care săvîrşeşte o infracţiune. Competenţa de judecată aparţine Curţii Supreme de Justiţie, în condiţiile legii. Preşedintele este demis de drept la data rămînerii definitive a sentinţei de condamnare.
Eduard Harunjen a evitat să ofere numele instituției sau a procurorilor care gestionează procesul penal intentat „din motive de securitate”. „Deja am fost sesizați în câteva cazuri că procurorii sunt intimidați, ei și familiile lor. S-au întețit urmările neautorizate ale procurorilor sau monitorizarea cu drone a locuințelor unor procurori, inclusiv pe timp de noapte. Eu pot doar să vă spun că eu personal coordonez toate măsurile ce țin de această investigație”, afirmă Harunjen. „Aș vrea să fac un apel către toate forțele politice din țară să nu antreneze Procuratura în confruntări politice și să nu facă presiuni. Asta este apelul meu către toți cei implicați în procese politice acum, în țară”, zice procurorul general.
Proces penal după imaginile prezentate de PDM
Procuratura General a anunțat, marți, 11 iunie 2019 că a inițiat un proces penal în urma acuzațiilor de finanțare ilegală din exterior a Partidului Socialiștilor din R. Moldova.
„Având în vedere multiplele adresări și solicitări de informații, parvenite în adresa Procuraturii Generale în legătură cu apariția în spațiul public a unor date, care pun la îndoială legalitatea finanțării unor formațiuni politice, Procuratura Generală vine cu următoarele precizări. Informațiile apărute recent în presă au servit temei pentru autosesizarea procurorilor și inițierea pe caz a unui proces penal. În procesul investigațiilor procurorii au demarat o serie de acțiuni în vederea elucidării obiective a circumstanțelor cazului, inclusiv au ridicat probe și au purces la audierea persoanelor. Pe măsura desfăşurării acţiunilor şi adoptării unor decizii procesuale, Procuratura va difuza informaţie suplimentară”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.
Comunicatul Procuraturii Generale vine la câteva zile după ce a fost publicat un material video în care Igor Dodon și Vlad Plahotniuc discută despre formarea unei coaliții de guvernare. În timpul discuțiilor, Dodon ar afirma, susțin reprezentanții Partidului Democrat, că a fost finanțat, până în luna aprilie 2019 de către Federația Rusă cu sume de aproape un milion de USD pe lună.
La scurt timp după ce vicepreședintele PDM a declarat că va face publice imagini din timpul negocierilor dintre șeful statului și Vlad Plahotniuc, secvențe video au fost difuzate de către Publika, una dintre televiziunile deținute de liderul democraților. În discuție, Igor Dodon se adresează către Vlad Plahotniuc cu „dvs”, pe când șeful PDM îi răspunde cu „tu”.
Fragmentele de discuții se referă la negocierea unui acord public între PDM și PSRM, dar și la semnarea unui acord confidențial între Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, care ar urma să fie semnat în prezența ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. De asemenea, Igor Dodon pune în discuție federalizarea R. Moldova, trecerea în subordinea șefului statului a Serviciului de Informații și Securitate, acordarea PSRM-ului a cinci fotolii în Guvern, dar și împărțirea unor instituții de stat, precum Curtea Constituțională și MoldovaGaz.
Întrebat de Vlad Plahotniuc în ce condiții poate fi formată coaliția și care sunt așteptările PSRM-ului și ale Federației Ruse, Igor Dodon i-a răspuns că urmează să semneze între ei un acord, în prezența ambasadorului Federației Ruse.
Potrivit fragmentelor de discuție publicate, în acordul public, punctul care presupune înțelegerea privind federalizarea R. Moldova urma a fi reformulat, iar termenul „federalizare” înlocuit cu sintagma „statut special”.
„E aceea ce include unele chestii pe care nu putem să le punem în acordul deschis. De aceea se semnează acordul acesta. (…) Idea ar fi ca ceea ce este în acordul acesta, tot, dacă nu tot cu excepția unui singur punct, despre federalizare, să fie în acordul public care o să fie semnat de dvs și Gvreceanîi astăzi”, îi spune Igor Dodon lui Plahotniuc.
Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc că oficialii ruși au cerut repartizarea pentru PSRM a Ministerului Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, șeful statului spune că PSRM mai pretinde funcțiile de vicepremier pentru reintegrare, ministru al Apărării, ministru al Finanțelor sau ministru al Agriculturii.
V.P.: -Mai mult nimic? Sau noi vorbim de astea și pe urmă o să mai apară: mai dați ceva, mai dați asta!
I.D.: – Noi cu dvs separat am vorbit despre Curtea Constituțională, MoldovaGaz.
Într-un alt fragment video, Igor Dodon spune că lunar PSRM ar fi finanțat cu până la un milion de dolari și că partenerii săi de discuție din Rusia i-ar fi spus ca PDM să plătească PSRM-ul pentru că se află la guvernare.
Șeful statului afirmă că Vlad Plahotniuc este așteptat de Putin la Moscova, pe când liderul PDM susține că nu poate să mearg acolo atât timp cât are dosare în Federația Rusă.
„Eu n-am motiv să nu-l cred pe Putin: Igor, transmite-i lui Plahotniuc că îl invit săptămâna viitoare cu tine pentru a ne așeza și a discuta ce facem mai departe. Să nu se teamă. Ofer garanții”, spune Igor Dodon cu referire la mesajul pe care l-ar fi primit de la Putin.