Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (VIDEO) Primele REZULTATE ale alegerilor.…

(VIDEO) Primele REZULTATE ale alegerilor. Ce spune CEC-ul

Un prim tablou general al alegerilor prezidențiale va putea fi văzut deja peste o oră de la închiderea secților de votare, o totalizare preliminară însă va fi făcută publică de către CEC abia mâine la ora 10.00 în cadrul unui briefing de presă.

Sursa Video: www.ZdG.md

„Primele informații vor apărea după 30-40 de minute după închiderea secțiilor de votare, dar oricum vor fi date preliminare. Abia pe parcursul nopții și în primele ore ale zilei de mâine urmează să vină procesele verbale în format electronic, dar și acestea poartă un caracter preliminar. Rezultatele finale vor veni odată cu procesele verbale recepționate în mod fizic de către CEC. Primul tablou îl vom putea vedea deja azi seara către ora 22, dar depinde, dacă avem unele circumscripții mai mici sau unele birouri mai mici, informațiile mai reprede se totalizează, afirmă Rodica Sârbu, șefa serviciului de presă a CEC.

Totodată, solicitată de ZDG, șefa serviciului de presă al PSRM, Carmena Lupei, a declarat că partidul are observatori în fiecare secție de votare din țară și realizează numărătoarea paralelă a voturilor, iar primele rezultate vor fi furnizare după închiderea secțiilor de vot.

La rândul său, Sergiu Litvinenco, reprezentantul PAS, a declarat că formațiunea nu are acoperire națională la nivel de observatori, de aceea nu poate realiza numărătoarea paralelă, însă va deține unele date cu carater estimativ.

Rezultatul final al alegerilor prezidențiale urmează a fi făcut public în termen de cinci zile de la data scrutinului.

Urmăriți AICI LiveText despre procesul de vot: MOLDOVA ÎȘI ALEGE PREȘEDINTELE

Totodată, Codul electoral stipulează că „înainte de a obţine rezultatele votării din toate consiliile şi birourile electorale ierarhic inferioare, organul electoral responsabil de totalizarea rezultatelor alegerilor aduce periodic la cunoştinţă publică rezultatele preliminare cât mai curând posibil după primirea lor. În cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale şi al celor locale generale, rezultatele preliminare, detaliate pe secţii de votare, vor fi plasate pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale imediat după procesarea lor.”