Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Portretul artistei care cântă pentru…

Portretul artistei care cântă pentru Dodon: susținătoare a lui Putin, cu interdicție în Ucraina și în lista neagră a Letoniei

În acest an, Igor Dodon o are drept invitată pentru concertele din 9 mai, pe cântăreața rusă, Valeria. Acesta este o susținătoare aprigă a lui Vladimir Putin și a politicii acestuia, motiv pentru care i s-a interzis accesul pe teritoriul Ucrainei și a ajuns în lista neagră a Ministerului de Externe al Letoniei.

  • La 6 februarie 2012, Valeria a fost înregistrată oficial ca reprezentant autorizat (mandatar) al candidatului la președinție, Vladimir Putin. Ulterior, cântăreața a punctat că nu crede că în Rusia există o persoană care s-ar descurca mai vine cu responsabilitățile de președinte, decât Putin.
  • În aprilie 2013, Valeria a primit de la Putin titlul de Artistă a Poporului.
  • În iunie 2013, cântăreața a semnat pentru susținerea adoptării unei legi ce viza interzicerea așa-numitei „propagande a relațiilor sexuale netradiționale”.
  • În 2014, după referendumul din Crimeea, Ministerul rus al Culturii a publicat o listă cu susținători a poziției președintelui privind Ucraina și Crimeea. Pe listă se aflau Valeria și soțul ei, care ulterior a declarat că despre referendum au fost întrebați doar oral.
Sursa foto: lime.apostrophe.ua
  • În același an, în luna octombrie, Valeriei i s-a interzis intrarea pe teritoriul Ucrainei.
  • Tot în 2014, Valeria a ajuns pe lista neagră a Ministerului de Externe al Letoniei pe motiv de susținere a politicii Rusiei în raport cu Crimeea și pentru criticile la adresa autorităților din Ucraina.
  • În același an, Valeria a declarat că reproșurile și boicotul din partea spectatorilor ucraineni nu aduc folos nimănui și că Rusia ar trebui să răspundă cu aceeași monedă Ucrainei – să nu lase artiștii de acolo să intre în țară.
  • În 2017, Valeria a primit titlu de Artistă a poporului în Cecenia. Aceasta apare în fotografii pe rețelele de socializare în compania șefului Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov.
Sursa foto: kavkazr.com
  • În 2018, Valeriei i-a fost înmânat de către Putin Ordinul Prieteniei (foto cover).
  • În luna martie 2019, Valeria a publicat pe Instagram o fotografie cu Vladimir Zelenski, menționând că dacă ar fi cetățean al Ucrainei, și-ar da votul pentru acesta. Ea a reamintit că îi este interzis accesul pe teritoriul Ucrainei și a punctat că cineva ca Zelenski care știe nu din auzite despre profesia de actor va putea opri „dezordinea” actuală în raport cu artiștii, muzicienii și alți reprezentanți ai profesiilor creative. Ulterior, artista a șters postarea.

Cât costă concertele Valeriei?

Deși Igor Dodon s-a lăudat că Valeria este invitata sa la concertele din 9 mai de la Chișinău și Bălți, acesta nu a menționat din ce surse va fi achitată prestația cântăreței.

Potrivit yandex.ru, Valeria face per concert de la 20 de mii la 40 de mii de dolari. Pentru serbările corporative, aceasta primește de la 30 la 50 de mii de dolari.

Despre artiștii invitați anul trecut, Oleg Gazmanov și Denis Maidanov, Dodon a spus că i-au cântat pe gratis, întrucât îi sunt prieteni.