Portretele celor doi deputați pentru care Procuratura Generală a cerut ridicarea imunității
Astăzi, Parlamentul a primit de la PG două cereri privind ridicarea imunității lui Petru Jardan, de la Partidul Șor, și Vladimir Cebotari, PDM. Ulterior, Comisia Juridică numiri și imunități s-a convocat în ședință pe marginea acestor subiecte.
Din 2006 până în 2011 Vladimir Cebotari a exercitat funcţiile de secretar al consiliului de administrare a Î.S.C.A. „Air Moldova” şi director al Departamentului Juridic (la aceeaşi întreprindere). În septembrie 2008-septembrie 2009 a fost consilier al Directorului general al Agenţiei Transporturi în materie de transport aerian şi de coordonare a proiectelor Agenţiei Transporturi, de prioritate naţională. Între 2008-2010 a fost preşedinte al Consiliului de administrare a S.A. „Gara Nord”.
Din decembrie 2011 până în iunie 2013 a fost director la Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova. Din iunie 2013 până în aprilie 2015 a exercitat funcţia de viceministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, concomitent, în perioada ianuarie 2014-iulie 2014 a fost preşedinte al consiliului de administrare al Î.S. „MoldATSA”.
Începând cu 30 iulie 2015 şi până la 21 decembrie 2017 Vladimir Cebotari a exercitat funcţia de ministru al justiţiei în două guverne succesive (Streleţ şi Filip), fiind propus în această funcţie de Partidul Democrat din Moldova.
Vladimir Cebotari a depus astăzi documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripţie Chişinău.
Până în 2018, Petru Jardan nu a fost implicat oficial în politică. Anul trecut, a fost desemnat de Partidul „Şor” în calitate de „reprezentant împuternicit” al formaţiunii în sectorul Botanica din mun. Chişinău. Înainte de a se implica în politică, Jardan s-a aflat în cercul de apropiaţi ai lui Ilan Şor. A ocupat funcţia de vicepreşedinte al clubului de fotbal „Milsami” Orhei, patronat de Şor, iar ulterior, în 2012, încă înainte de concesionare, a fost numit director al „Aeroportului Internaţional Chişinău” printr-un ordin semnat de Tudor Copaci, directorului Agenţiei Proprietăţii Publice. Ulterior, Aeroportul a fost concesionat companiei „Avia Invest”, iar Jardan, la scurt timp, a fost numit director general al acestei companii.
În declaraţia pe proprie răspundere depusă la CEC în calitate de candidat la funcţia de deputat, Jardan arată că, în 2017-2018, a obţinut venituri oficiale de 1,6 milioane de lei de la „Avia Invest” SRL. Jardan a mai trecut în declaraţia de avere şi interese faptul că, împreună cu soţia, este proprietarul unui apartament de 114 m.p., procurat în 2012, în urma unui contract de investiţii.
Din 2013, Jardan conduce un automobil de model Porsche Cayenne, fabricat în acelaşi an. Maşina care costă 68 de mii de euro, echivalentul a 1,3 milioane de lei, nu este în proprietatea sa, fiind deţinută de acesta în baza unui contract. În declaraţiile de avere pentru anii 2012-2013, depuse în perioada în care activa la la Aeroport, Jardan declara că soţia sa era angajată în cadrul clubului de fotbal „Milsami” Orhei în calitate de contabil-şef. Tot în acele declaraţii, preciza că deţine o cotă parte de 25% în cadrul SRL „Altotal-Cons”, specializat în construcţii. Ulterior, Jardan a ieşit din lista proprietarilor acestei companii. Conform informaţiilor din registrul Agenţiei Servicii Publice, Jardan nu deţine calitatea de fondator sau administrator de SRL-uri, altul decât „Avia Invest”.