Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Plahotniuc și-a depus mandatul de…

Plahotniuc și-a depus mandatul de deputat: „Eu nu doresc să mai activez, în nici un fel, în vreo instituție a statului”

Vladimir Plahotniuc anunță că și-a depus astăzi mandatul de deputat. Fostul lider al Partidului Democrat declară că nu are nevoie de „imunitatea unui stat controlat de Moscova”. Anunțul a fost făcut public pe pagina de Facebook a lui Plahotniuc, în circumstanțele în care Plahotniuc nu a mai apărut în spațiul public de aproape două luni, Facebook-ul fiind singura cale prin care democratul a transmis mesaje publice în această perioadă.

După ce a dispărut din spațiul public în momentul în care PDM a anunțat că se retrage de la Guvernare, Plahotniuc nu a mai participat la ședințele Parlamentului, iar despre locul aflării acestuia nu sunt cunoscute prea multe lucruri.

În aceste circumstanțe, Plahotniuc declară că nu își mai poate îndeplini obligațiile față de electoratul din Nisporeni, datorită căruia a ajuns în Parlament. Totodată, fostul lider al democraților susține că nu ar fi corect să țină ocupat fotoliul de deputat, așa că renunță la el.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, ne-a comunicat că cererea lui Plahotniuc a fost prezentată în cadrul Comisiei de către Sergiu Sîrbu. Deputatul democrat declară, la rândul său, că Plahotniuc nu este obligat să se prezinte la Parlament pentru a-și depune mandatul, iar cererea a fost înregistrată la secretariat de către staff-ul fracțiunii.

El nu trebuie să se prezinte. Cererea a fost transmisă și depusă la Cancelarie. Nu este obligatoriu să vină personal pentru că cererea poate fi transmisă prin o sumedenie de modalități”, precizează Sîrbu.

Mesajul lui Plahotniuc:

În condițiile preluării totale în captivitate a Republicii Moldova de către Federația Rusă, în condițiile în care ultimele trocuri politice care s-au făcut, indică preluarea de către ruși, prin partidul lor, a instituțiilor de drept și, în consecință, mă aștept la o degradare totală și pe termen lung a activității justiției, la abuzuri, la o justiție politizată și supusă intereselor personale ale unor grupări, care lucrează împotriva intereselor Republicii Moldova.

În această situație, eu nu doresc să mai activez, în nici un fel, în vreo instituție a statului și astăzi am depus mandatul de deputat în Parlament.

Știu că instituțiile de drept sunt presate politic sa mă lipsească de imunitate, nu au motiv legal pentru un astfel de demers, dar vor fi obligate prin abuzuri să o facă. Prin renunțarea la imunitate, odată cu demisia din funcția de deputat, doresc să opresc și aceste abuzuri și presiuni politice asupra instituțiilor de drept. 
Eu nu am nevoie de imunitatea unui stat controlat astăzi de Moscova, de cei care de doi ani de zile au făcut zeci de acțiuni ilegale împotriva mea și a familiei mele, dosare politice, judecăți false, zeci de urmăriri internaționale respinse de Interpol pe motiv de abuz politic etc.

În actuala situație, în care mandatul de deputat nu mai valorează mare lucru, nu-mi pot îndeplini nici obligațiile față de electoratul din Nisporeni, cei care au făcut mandatul meu cel mai reprezentativ în actualul Parlament după numărul de voturi. Nu ar fi corect față de ei să țin ocupat acest loc câtă vreme nu pot să-mi îndeplinesc mandatul primit de la ei, din motive care nu depind de mine. Însă îi voi ajuta altfel, poate chiar mai eficient, pentru că față de ei am o datorie pe viață pentru încrederea masivă pe care mi-au acordat-o”.

Liderul democraților a plecat din R. Moldova în momentul în care partidul pe care îl conduce a anunțat că se retrage de la Guvernare. După ce în presă apăruseră mai multe informații despre plecarea democraților, acest lucru a fost confirmat și de Partidul Democrat. Totodată, printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Plahotniuc menționa anterior că va reveni în țară după ce își va „securiza familia”.