PG explică de ce a respins denunțul PDM privind pretinsa uzurpare a puterii de stat de către actuala guvernare
Partidul Democrat acuză Procuratura Generală (PG) că ar fi influențată politic de guvernarea PSRM – ACUM, după ce instituția a refuzat să pornească urmărirea penală pentru fapltul uzurpării puterii de stat de către noua guvernare. De cealaltă parte, PG declară că denunțul semnat de cei 21 de deputați democrați „nu corespunde cerințelor de formă și conținut, prevăzute de Codul de procedură penală”.
Potrivit Procuraturii Generale, denunțul democraților nu respectă următoarele cerințe:
- denunţul nu cuprinde elementele obligatorii precum numele, prenumele, calitatea şi domiciliul petiţionarului (documentul conţine doar semnăturile persoanelor);
- nu conține preavizul cu privire la avertizarea denunțătorului de răspunderea pe care o poartă în cazul în care denunţul este intenţionat calomnios, conform prevederilor alin. (7) din art. 263 din Codul de procedură penală şi art. 311 din Codul penal;
- din conținutul denunțului nu rezultă care ar fi consecința prejudiciabilă a faptei pretins infracționale – element indispensabil pentru a proba existența bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunii și a decide pornirea urmăririi penale în conformitate cu art.274 din Codul de procedură penală.
În aceste circumstanțe, PG declară că i-a informat pe cei 21 de deputați că aceștia au dreptul de a depune un nou denunț, care să corespundă criteriilor respective, sau să se prezinte la Procuratură, pentru a face un denunț verbal.
„Procuratura consideră distorsionată poziţia PDM enunţată în comunicatul de presă şi asigură societatea că va da curs examinării oricăror denunţuri despre comiterea sau pregătirea de comitere a infracţiunilor în cazul conformării şi corespunderii conţinutului acestora formei şi rigorilor stabilite în Codul de procedură penală”, este menționat într-un comunicat de presă al PG.
În luna august, deputaţii PDM au depus un denunţ penal în care au solicitat Procuraturii Generale pornirea urmăririi penale pe faptul uzurpării puterii de stat de către preşedintele Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, membrii Guvernului Sandu şi deputaţii din majoritatea parlamentară. Potrivit denunţului deputaţilor, în perioada 8-15 iunie, fără a avea nici un drept constituţional şi legitim, cetăţenii menţionaţi au preluat puterea în stat, deşi un şir de hotărâri ale Curţii Constituţionale arătau caracterul ilegal al acestor acţiuni.
În același context, tot în luna august, noul procuror general interimar, Dumitru Robu, a dispus iniţierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către Partidul Democrat.